Λιμάνι Κορίνθου - Εντυπωσίασε τους Κορίνθιους το Catamaran - Δείτε: φωτογραφίες και βίντεο | Πρωτη news sport

Το 2012, το «PlanetSolar», το πλήρως ηλιακό καταμαράν που σχεδιάστηκε από το Νεοζηλανδό Craig Loomes, πραγματοποίησε το γύρο του κόσμου κινούμενο με την ενέργεια που του προσέφεραν αποκλειστικά οι ακτίνες του ήλιου. Αυτό το καλοκαίρι, το πλοίο θα συνεχίσει τα δρομολόγιά του, λαμβάνοντας μέρος σε μια εκστρατεία για τον καθαρισμό των υδάτων στην Ευρώπη
Σε συνεργασία με οργάνωση Waste Free Oceans (WFO) (http://www.wastefreeoceans.eu/), το MS Turanor PlanetSolar θα συνεχίσει τα ταξίδια του αυτό το καλοκαίρι με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου αλλά και όλων των αρμόδιων φορέων, έτσι ώστε μέχρι το 2020 να μειωθούν στο ελάχιστο τα απόβλητα και τα σκουπίδια που επιπλέουν στις ευρωπαϊκές θάλασσες, τους ποταμούς και τις λίμνες.
Η αρχή αυτής της προσπάθειας έγινε τον Μάιο, όταν μια ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή και κλιματολόγο Μartin Beniston από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης πραγματοποίησε διάφορα πειράματα στις ευρωπαϊκές θάλασσες, Το ταξίδι θα συνεχισθεί και θα ολοκληρωθεί στο Ρέικιαβικ.
Παράλληλα αυτό το ταξίδι θα είναι μια προσπάθεια προκειμένου το «PlanetSolar» να σπάσει το δικό του ρεκόρ ταχύτητας. Οι μηχανικοί έχουν βελτιστοποιήσει το σύστημα συλλογής ενέργειας, αλλά και την αεροδυναμική του σκάφους.



Το «PlanetSolar» απέπλευσε από το Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά τον Απρίλιο και σε 22 ημέρες κάλυψε μια απόσταση μεγαλύτερη των 5.000 χιλιομέτρων στον Ατλαντικό Ωκεανό, φθάνοντας στον Άγιο Μαρτίνο, στην Καραϊβική. Στην διάρκεια του πολυήμερου ταξιδιού του το καταμαράν δεν χρησιμοποίησε συμβατικά καύσιμα, παρά μόνο την ενέργεια που του παρείχαν οι ηλιακοί συλλέκτες που είναι τοποθετημένοι στο κατάστρωμα του σκάφους. Έτσι, δεν υπήρξε η παραμικρή επιβάρυνση στο περιβάλλον με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Το σκάφος έχει μήκος 31 μέτρα και πλάτος 15 μ. Διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες και αντλεί ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία καλύπτουν μια έκταση 537 τετραγωνικών μέτρων. Η μέση ταχύτητά του είναι 10 χλμ/ώρα (5,3 κόμβοι), όμως μπορεί να ξεπεράσει τα 25 χλμ.
Στα ταξίδια του στις ευρωπαϊκές θάλασσες το σκάφος θα είναι εξοπλισμένο με έναν μηχανισμό που θα έχει την δυνατότητα να συλλέγει έως και 8 τόνους θαλάσσιας ρύπανσης ενώ θα πλέει στον ωκεανό.Στο λιμανι της Κορινθου,το μεγαλητερο Catamaran στον κοσμο !
24-7-2014 — στην τοποθεσία Λιμανι Κορινθου.
Μου αρέσει!Πηγή του βίντεο από Γιάννη Παπαδάκη
 
Top