Έκαναν Υποτίμηση στις μετοχές 50%...! Στα « κάγκελα» οι μικρομέτοχοι των συνεταιριστικών ... ! | Πρωτη news sport

Στα κάγκελα βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες μικρομέτοχοι συνεταιριστικών τραπεζών, καθώς ένεκα της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων είδαν την αξία του χαρτοφυλακίου τους να... εξατμίζεται.

Αρκετοί μάλιστα από αυτούς καταγγέλλουν ότι τη στιγμή που κατέθεταν τις οικονομίες τους ουδείς τούς ενημέρωσε ότι τα χρήματά τους θα χρησιμοποιηθούν για αγορά μετοχών-μερίδων του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, ισχυρισμό ωστόσο που τραπεζικά στελέχη τον απορρίπτουν, σημειώνοντας ότι για όλες τις σχετικές διαδικασίες υπογράφονται συμβάσεις.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή...
Υποτίμηση της τάξεως του... 50%
Στο επίκεντρο του σημερινού ρεπορτάζ του zougla.gr τίθενται οι συνεταιριστικές τράπεζες Πελοποννήσου και Χανίων. 
Άλλωστε ήταν μόλις πριν από μερικές ημέρες όταν, έπειτα από μια θυελλώδη έκτακτη γενική συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου, στην οποία συμμετείχαν μόλις 25 από τους μετόχους, προέκυψε ότι η «υποτίμηση» θα είναι της τάξεως του 50%.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρετε  σε ρεπορτάζ για τη γενική συνέλευση  για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 17,8 εκατομμύρια ευρώ αποφασίστηκε ότι η τιμή της μερίδας θα είναι 3,10 ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος η αξία της ανερχόταν στα 6,20.

Βέβαια, λόγω των capital controls δεν επιτρέπεται η εξαγορά μερίδων, όταν όμως οι κεφαλαιακοί περιορισμοί αρθούν και κάποιος ρευστοποιήσει μερίδες που, υποθετικά, αξίζουν 10.000 ευρώ, θα πάρει τα μισά, δηλαδή περίπου 5.000 ευρώ!

Όπως αναφέρετε στο zougla.gr , η γενική συνέλευση έγινε κάτω από δρακόντεια -και ανεξήγητα- μέτρα ασφαλείας. 

«Ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 17 εκατ. ευρώ, ότι οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις της τράπεζας ανέρχονται στο ποσόν των 48 εκατ. ευρώ και ότι οι μερίδες θα πουλιούνται στο μισό της αξίας.

»Το σκανδαλώδες όμως είναι ότι η συνέλευση εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο, κατά παρέκκλιση του καταστατικού, να μπορεί να πουλήσει σε στρατηγικό επενδυτή μερίσματα από 1 λεπτό έως 3,10 ευρώ. Αν αγοράσει κάποιος με 1 λεπτό θα πρόκειται για ναυάγιο, θα χάσει ο κόσμος τα λεφτά του. Γι’ αυτό πρέπει να ενημερώσουν τον κόσμο τι ακριβώς συμβαίνει με τις μερίδες» τόνισε.

«Θα κινηθούμε δικαστικά κατά της τράπεζας»

Παράλληλα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το zougla.gr, κάποιοι από τους πελάτες της τράπεζας αναμένεται να χτυπήσουν την πόρτα της Δικαιοσύνης.

Ένας από αυτούς, ο Γ.Β., ο οποίος δέχτηκε να μιλήσει   υπογράμμισε ότι ουδέποτε τον ενημέρωσαν πως με τα χρήματα που κατέθετε τον Μάρτιο του 2014 επρόκειτο να αγοραστούν τραπεζικές μερίδες.

«Τους πήγα μια επιταγή, ύψους 39.000 ευρώ. Είπα στον υπάλληλο "πάρε την επιταγή και βάλε τη σ' εμένα και τη σύζυγό μου". Δεν μου είπε τίποτα για μερίδες και τέτοια πράγματα. Κατάθεση ήθελα να κάνω και υπέγραψα κάποια έγγραφα.

» Μετά, που άκουσα ότι μπορεί να φύγουμε από το ευρώ, του είπα να μου βγάλει τα λεφτά. Άρχισε να μου βγάζει 5.000 ευρώ τη φορά, με αποτέλεσμα από τις 39.000 ευρώ να πάρω πίσω μόνο τις 19.000. Όταν τον ρώτησα πότε θα πάρω τις υπόλοιπες 20.000, μου είπε ότι δεν μπορεί να μου τα δώσει γιατί είναι μερίδες. Εγώ ούτε για μερίδες ήξερα ούτε για τίποτα. Μετά μπήκαν και τα capital controls και μου είπαν ότι δεν μπορούν να γίνουν ρευστοποιήσεις. Ακόμα περιμένω...

» Δεν είμαι μόνο εγώ, είναι και άλλοι. Αποφασίσαμε να κινηθούμε δικαστικά κατά της τράπεζας, ώστε να βρούμε την άκρη και να πάρουμε πίσω τα λεφτά μας» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Δεν μας δίνουν τα λεφτά μας»

Όσον αφορά δε τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, παρατηρούνται ακριβώς τα ίδια φαινόμενα. Από το πρωί της περασμένης Παρασκευής αρκετοί από τους πελάτες βρέθηκαν στο υποκατάστημα του ιδρύματος στο Περιστέρι, όπου έγιναν αποδέκτες... κακών μαντάτων.



Πελάτες της τράπεζας, μιλώντας στον φακό της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, δήλωσαν ότι, ενώ επισκέφθηκαν το κατάστημα προκειμένου να προβούν σε αναλήψεις των χρημάτων τους, στις 12.30 το μεσημέρι τα ρολά του ιδρύματος άρχισαν να πέφτουν ξαφνικά, χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση.

«Διεκδικούμε τα χρήματά μας και μας είπαν ότι στο πρόγραμμα που είμαστε δεν μπορούν να μας τα δώσουν. Μας είπαν ότι είμαστε μέτοχοι της τράπεζας. Είχαμε ένα ποσό σε μερίσματα, ήρθαμε να πάρουμε τα λεφτά μας και μας είπαν ότι δεν μπορούμε, ότι ουσιαστικά κατάσχονται. 

»Επικοινωνήσαμε με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και μας είπαν ότι αυτό που κάνει η τράπεζα είναι παράνομο. Από την τράπεζα δεν έχουμε καμία ενημέρωση» ανέφεραν μεταξύ άλλων.Το zougla.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της τράπεζας Μιχάλη Μαρακάκη, ο οποίος επεσήμανε ότι όποιος συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα βγει κερδισμένος. Όποιος ωστόσο δεν έχει τη δυνατότητα συμμετοχής, θα δει την αξία των μερίδων του να πέφτει κατακόρυφα.

«Η τράπεζα είναι ένα πιστωτικό ίδρυμα και εκτός από καταθέσεις και δάνεια έχει και τα μερίδιά της, που μπορούν να αγοραστούν από πολίτες. Αυτές οι μερίδες είναι πάντα διαπραγματεύσιμες στην ίδια την τράπεζα. Μέσα στο 2014 υπήρξε ένας νόμος και περιορίστηκαν οι ρευστοποιήσεις από τις μερίδες. 

» Κανείς δεν μπορεί άμεσα να ρευστοποιήσει μέχρι να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση. Το 2015, που έκαναν έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδος, μας ανάγκασαν, λόγω χαρτοφυλακίου, να κάνουμε πρόσθετες προβλέψεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί η κεφαλαιακή επάρκεια. Κάνουμε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πρέπει να γίνει μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου. 

» Για να είναι ελκυστική, κάνουμε μια αύξηση με χαμηλότερη τιμή από την τράπεζα, για να δώσουμε τη δυνατότητα στους μετόχους να συμμετέχουν και να δώσουμε και τη δυνατότητα να μπει θεσμικός επενδυτής. Είναι μια περίοδος 15 ημερών που θα κάνουμε την αύξηση, βέβαια η μετοχή θα αλλάξει και δεν ξέρω πού θα κάτσει. Δεν μπορεί να κάνει κάποιος προνομιακή μεταχείριση στους μετόχους πριν την ανακεφαλαιοποίηση. 

» Αυτοί που έχουν μερίσματα κινδυνεύουν να χάσουν χρήματα αν δεν συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όμως αν η τράπεζα δεν μαζέψει τα λεφτά θα χάσει την άδειά της. 

» Πάντως, δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να έχει αγοράσει μερίσματα και να λέει ότι έκανε απλά κατάθεση, αφού υπάρχουν συμβάσεις, ενημερωτικά έγγραφα κ.ά. Αν οι πελάτες συμμετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, θα κερδίσουν, γιατί θα πάρουν μερίδες με χαμηλή τιμή. Είναι μια ευκαιρία και γι' αυτούς» εξήγησε.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το zougla.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει και με τη διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου, ωστόσο η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή...
zougla.gr
 
Top