Έχουν ακουστεί πολλές διεκδικήσεις για την πατρότητα του μπακλαβά.
Πριν χρόνια υπήρχε διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου. Παρ’ όλο που είμαι σαφής φίλος της Κύπρου πρέπει να πω ότι ο μπακλαβάς δεν είναι ούτε Τούρκικος ούτε Κυπριακός, ούτε Συριάνικος ούτε Λιβανέζικος. Ο μπακλαβάς είναι Βυζαντινός. Με δύο χοντρά φύλλα ένα πάνω, ένα κάτω, στη μέση μπόλικοι ξηροί καρποί, σουσάμι, αλλά και πιπέρι και είναι σιροπιαστός με μέλι. Έχω φάει όλους τους μπακλαβάδες της Μέσης Ανατολής. Ο καλύτερος όμως ήταν ο Λιβανέζικος με κατσικίσιο βούτυρο και συμπυκνωμένο σιρόπι.
Συστατικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 φλιτζάνι τριμμένα καρύδια
1/3 του φλιτζανιού τριμμένο φιστίκι Αιγίνης
7 σταγόνες εκχύλισμα πορτοκαλιού
150 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο λιωμένο (κατσικίσιο)
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
Για το σιρόπι
1 φλιτζάνι καφέ ζάχαρη
¾ του φλιτζανιού νερό
½ κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα πορτοκαλιού
Οδηγίες
1. Ανακατεύουμε τα καρύδια με τα δυο κουταλάκια ζάχαρη και τις σταγόνες από το εκχύλισμα πορτοκαλιού.
2. Βάζουμε ένα φύλλο κρούστας σε ένα πάγκο και το αλείφουμε με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής βουτηγμένο σε λιωμένο βούτυρο. Προσέχουμε να μην χρησιμοποιούμε πολύ βούτυρο.
3. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας 3 ακόμα φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντας κάθε φορά το κάθε φύλλο.
4. Απλώνουμε 4 με 5 κουταλάκια του γλυκού από τη γέμιση με τα καρύδια που έχουμε ετοιμάσει κατά πλάτος των φύλλων.
5. Ρολάρουμε σφιχτά τα φύλλα μέχρι να γίνουν περίπου 2 εκατοστά στο πάχος.
6. Κόβουμε ότι περισσεύει και το φυλάμε για να φτιάξουμε αν χρειαστεί κι άλλο ρολό μπακλαβά.
7. Κόβουμε το μακρόστενο ρολό σε κομμάτια 5 περίπου εκατοστών το καθένα και τα βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι.
8. Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια των ρολών μας και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
9. Για το σιρόπι, ενώ ο μπακλαβάς μας ψήνεται, ανακατεύουμε ένα φλιτζάνι ζάχαρη με ¾ του φλιτζανιού νερό.
10. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση ενώ τα ανακατεύουμε.
11. Μόλις βράσουν προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 10 με 15 λεπτά.
12. Μετά προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα πορτοκαλιού και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
13. Μόλις ο μπακλαβάς είναι έτοιμος και ενώ είναι ακόμα ζεστός ρίχνουμε μερικές κουταλιές της σούπας σιρόπι πάνω από τα ρολά και τα αφήνουμε να την απορροφήσουν.
14. Αρτύζουμε με λίγο τρίμμα φιστικιού για διακόσμηση και αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει για 45 με 60 λεπτά πριν σερβίρουμε.
ionsweets.gr