ΤΕΡΝΑ και Τατούλης "κέρδισαν" τη διαχείριση απορριμμάτων...άλλο ενα ψεύτικο κάστρο του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε...! | Πρωτη news sport

«Λευκός καπνός» βγήκε, τελικά, για την τύχη του μεγάλου διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 
Τις προηγούμενες ημέρες υπεγράφησαν δύο σημαντικές γνωμοδοτήσεις από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Βαγγέλη Καπετάνιο, και από την γενική γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Χριστίνα Μπαριτάκη. 
Μέσω των δύο γνωμοδοτήσεων επικυρώνεται ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ της Πελοποννήσου και προτείνεται ως καταλληλότερη διαδικασία για την διαχείριση των απορριμμάτων το σενάριο της κεντρικής διαχείρισης (1β) (θέμα στο οποίο είχε αναφερθεί το "Θ" με συνεχή ρεπορτάζ). Αυτό σημαίνει:
1. Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων μειώνεται από τους 150.000 τόνους ετησίως στους 100.000 τόνους ετησίως. 2. Προστίθενται στον σχεδιασμό ακόμα πέντε Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Πρόκειται για λύση που θα μειώσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων ανά δήμο. 
Κι αυτό γιατί οι αποστάσεις που θα καλούνται να διανύσουν τα απορριμματοφόρα για να ξεφορτώσουν θα είναι πολύ μικρότερες, επομένως θα υπάρχει οικονομία καυσίμων, χρόνου, εργατοωρών. 
Επιπλέον, με τη συμπίεση των απορριμμάτων στα ΣΜΑ θα μειώνεται και το κόστος της μεταφοράς στον τελικό αποδέκτη (μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων). Η ωφέλεια υπολογίζεται ότι είναι της τάξης των 10 ευρώ/τόνο.
3. Το κόστος «εισόδου» (gate fee) των απορριμμάτων στη μονάδα επεξεργασίας παραμένει σταθερό. 4. Η μία από τις τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, συγκεκριμένα αυτή της Μεσσηνίας, θα κατασκευαστεί σε δεύτερη φάση. 
Η περιοχή θα εξυπηρετηθεί από τα ΣΜΑ.
5. Όσον αφορά στη διάρκεια της σύμβασης με τον ιδιώτη, συμφωνήθηκε το εξής: μετά την ολοκλήρωση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του, θα εξεταστεί κατά πόσον έχει επιτύχει τους στόχους κερδοφορίας του και, αν αυτό έχει συμβεί, η σύμβαση θα τερματιστεί. 
Ο ανώτατος χρόνος διάρκειας παραμένει στα 28 έτη.
6. Η Τέρνα Ενεργειακή θα δωρίσει στον ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Πελοποννήσου μια φωτοβολταϊκή μονάδα, ισχύος 3 MW, σε όποιον χώρο τής υποδειχθεί. Με τον τρόπο αυτό, ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου θα αποκτήσει μόνιμη πηγή εσόδων.
Η συνέχεια πάντως είναι... εξίσου πολύπλοκη με την έως τώρα πορεία του έργου. Κατ’ αρχήν, οι νέοι όροι της σύμβασης θα πρέπει να ελεγχθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και, φυσικά, την Περιφέρεια (που είναι ο κύριος του έργου).
Επιπλέον, κάτι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει είναι αν κάποια από τις άλλες κοινοπραξίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό προσφύγει δικαστικά, επικαλούμενη τροποποίηση εκ των υστέρων των όρων του διαγωνισμού.
 Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται για επιμέρους βελτιώσεις και όχι για αλλαγή των βασικών χαρακτηριστικών του έργου.
Η Τέρνα Ενεργειακή υποστηρίζει ότι η διαδικασία αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ είναι ανεξάρτητη από τον διαγωνισμό, καθώς στους όρους του είχε συμπεριληφθεί η εναρμόνιση του έργου με τα όσα ορίζει η τελευταία κοινοτική οδηγία για τα απορρίμματα.

  "Πελοπόννησος Πρώτα" 
Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει στους κόλπους των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης κάτι σαν…διπολική διαταραχή.
 Η περιφερειακή παράταξη "Πελοπόννησος Πρώτα", αλλά και οι περισσότερες νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος στην Περιφέρεια έχουν στραφεί δημόσια κατά των παραπάνω εξελίξεων.
Βέβαια, μετά και τα τελευταία πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (σ.σ. το κερασάκι στην… τούρτα) τους οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις, περισσότερες πραγματικές.
Προκειμένου να διαιωνίζεται η κατάσταση και με δεδομένη τη στάση της μεγάλης πλειοψηφίας των δημάρχων, η λύση που δόθηκε είναι κάτι σαν το "μη χείρον βέλτιστον".
Ή όπως θα έλεγε και ο Αριστείδης Μπαλτάς, η σταθερότητα της κατεύθυνσης (σοσιαλισμός) δεν αλλάζει, όταν όμως «υπέρτεροι συσχετισμοί» οδηγούν σε ήττα, ο αριστερός αναγνωρίζει την ήττα και προσαρμόζεται, όχι επειδή αλλάζει πορεία, αλλά για να συνεχίσει την πορεία προς τον σοσιαλισμό. (Είναι μια τεχνική ψυχοθεραπείας, αν θέλετε...)
Φαντάζομαι ότι η τεχνική θα λειτουργεί κάπως παρηγορητικά για όλα αυτά που πρόκρινε η κυβέρνηση και όσα γίνονται τελικά. 
Πώς να βοηθήσει η ψυχοθεραπεία Μπαλτά έναν αγαθό αριστερό, όταν πρέπει να καταπιεί τόσα πράγματα; Αυτό δεν είναι ο «δημοκρατικός δρόμος του σοσιαλισμού», κατά τη διατύπωση Μπαλτά αυτός είναι ο δρόμος του Σισύφου.
Όμως η κατάσταση περιπλέκεται, διότι ήδη έχουμε έναν Σίσυφο.
Αφότου χρεοκόπησε το ελληνικό κράτος, όλη η παραγωγική Ελλάδα είναι ένας Σίσυφος.
 Έχει την πολυτέλεια αυτός ο Σίσυφος να σπρώχνει τον βράχο προς τις αγορές και, ταυτοχρόνως, προς τον σοσιαλισμό; 
Δεν την έχει, όμως συμβαίνει, όπως βλέπουμε και, γι’ αυτό, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σίσυφος εκτός από το μαρτύριό του είναι πια και σχιζοφρενής…

Του Αντώνη Πετρόγιαννη- tharrosnews.gr
 
Top