Μάκης Νικολαου"Αυτός ρε κοράκια είναι ο "αγρότης της χρόνιας" που εμείς θέλουμε"... ? | Πρωτη news sport



Παρακολουθώντας σήμερα τη βράβευση
του αγρότη της χρονιάς τρόμαξα.
Άνθρωποι άσχετοι με τη γη , άνθρωποι που δεν έχουν πιάσει ποτέ χώμα στα χέρια τους, που δεν τους είδε ποτέ σε χωράφι ο ήλιος, «ψαλιδόκωλοι» όπως  τους περιέγραφε ο Καζαντζάκης στον καπεταν Μιχάλη, μιλούσαν για το μέλλον του αγροτικού τομέα .
Μιλούσαν με τόσο στόμφο με τόση σιγουριά που αν δεν υπήρχε η πρότερη εμπειρία θα έλεγες ότι τα λεγόμενά τους είναι θέσφατα που ο Θεός τους έστειλε να μας ανοίξουν τα μάτια. 
Αν έκλεινες τα μάτια θα πήγαινες καμιά εικοσάρια χρόνια πίσω και θα έλεγες ότι είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μας έλεγαν να παίξουμε τις οικονομίες μας στο χρηματιστήριο, να αγοράσουμε Λαναρόχαρτα και Αθηναϊκές Συμμετοχές γιατί αυτοί είναι το μέλλον και η οικονομία μας αντικατοπτρίζετε στο χρηματιστήριο της χώρας.
Αν έκλεινες τα μάτια θα έβλεπες αντίστοιχες βραβεύσεις του επιχειρηματία της χρονιάς στον Κωστόπουλο και τον Λαυρεντιάδη που κατέληξαν υπόδικοι και εμάς να εξοφλάμε τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες που τους χρηματοδοτούσαν αφειδώς.
Σ τις προτάσεις για ρόδια και ιπποφαές , στο κοτζι μπερρυ που στοίχειωσε τα όνειρα (και στοίχισε τις οικονομίες μιας γενιάς) κάθε  απελπισμένου ή κάθε ενός που νόμιζε ότι θα κάνει την τύχη του με λίγο κόπο και κατέληξε σε απελπισία και καταστροφή.
Μιλούσαν για δικαιώματα ποικιλιών με ξενικά ονόματα αλλά DNA 98 % από τις δικές μας παραδοσιακές ποικιλίες και απαιτήσεις 80- 100 ευρώ ανά στρέμμα σε ξένες εταιρείες για το 2%  δηλαδή που τροποποίησαν με την έρευνά τους (χωρίς αυτοί με τη σειρά τους να έχουν πληρώσει κάτι σαν δικαιώματα στις ποικιλίες βάσης ) για την αγορά που θέλει πλέον μόνο αυτές, για υπολειμματικότητες  που αγγίζουν το μηδέν όταν στις αγορές που εκπροσωπούν δέχονται προϊόντα τρίτων χωρών με απαγορευμένα φάρμακα από τη δεκαετία του 80 σε μας (χωρίς σε αυτή την περίπτωση να τους νοιάζει η υγεία των καταναλωτών )και συμπιέζουν την τιμή σε απαγορευτικές για την καλλιέργεια τέτοιου προϊόντος επίπεδα.
Όλα αυτά θα μας τα έδιναν με χρηματοπιστωτικά εργαλεία  από τις τράπεζες που είδαν φως που είδαν επιτέλους ότι οι αγρότες όσο κι αν τους υποτιμούσαν σε σχέση με τους επιχειρηματίες είναι πολύ πιο καλοπληρωτές και με διαφορά μεγάλη από την επομένη ομάδα στα κόκκινα δάνεια και λόγο της επιχειρηματικής τους άγνοιας είναι διαθετιμένοι να πληρώσουν ληστρικά επιτόκια στην ανάγκη ρευστότητας που βιώνουν.
Το σκηνικό σε μένα έναν αγράμματο αγρότη ήταν πολύ καλά στημένο.
Απαστράπτοντα τρακτέρ στην είσοδο, μηχανήματα που για να κάνεις απόσβεση με τον μέσο ελλαδικό κλήρο θα περνούσαν δεκαετίες αρκετές, αγροτικά αυτοκίνητα σαν τανκ με ιπποδυνάμεις να κινείσαι στο ράλι Παρι Ντακάρ και να διεκδικείς θέση στην δεκάδα, περίπτερα που σου υπόσχονται αποδόσεις εξωπραγματικές στα λιπάσματά τους , λύσεις συμβουλευτικής που σου εξασφαλίζουν σίγουρη επιτυχία αλλά δεν σε ασφαλίζουν στην αποτυχία γιατί φταις πάντα εσύ, μηχανήματα φτηνά για κλάδεμα που δεν σου λένε γιατί τα προηγούμενα έκαναν τα τριπλά λεφτά  και γενικά μια ιλουστρασιόν κατάσταση .
Βουλευτάδες , γενικοί, πρόεδροι , πολλοί πρόεδροι (αν εξάγαμε προέδρους σαν χώρα το ΑΕΠ θα ήταν μεγαλύτερο από της Κίνας) γεωπόνοι αντιπρόσωποι εταιριών  και καμιά τριανταριά –σαρανταριά- αγρότες παραζαλισμένοι, ούτε μια ερώτηση, ούτε μια διευκρίνηση αλλά σέλφι δίπλα σε επωνύμους και αν δε μας χαιρετούσε πρώτος αυτός κοιτούσαμε τους άλλους αν ας είδαν που μας μιλάει ο τάδε.
 Δεν έμεινα να παρακολουθήσω τη βράβευση έφυγα απογοητευμένος, δεν ξέρω τον άνθρωπο που πήρε το βραβείο και εύχομαι πραγματικά ο αγρότης της χρονιάς του 17 να είναι αγρότης και σε 10 χρόνια και να επιβραβεύεται πάντα στη ζωή του.
 Για μένα πάντως αγρότης της χρονιάς είναι αυτός που μπορεί πλέον και ζει το σπίτι του χωρίς να χρεωστάει και να κλείνει το τηλέφωνο στις εισπρακτικές, ο κτηνοτρόφος που κατάφερε να κοιμούνται τα ζώα του και τα παιδιά του χορτάτα, αυτός ο αγρότης που σπουδάζει παιδιά σε μεγάλη πόλη και μετράει το ευρώ αλλά το ξέρει μόνο η ψυχή του και το σπίτι του.
ΑΥΤΟΣ ΡΕ ΚΟΡΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο «ΑΓΡΟΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ » ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ.
Εσείς τον θέλετε υπάκουο στις εντολές σας αναλώσιμο στα συμφέροντα των εταιριών , ευέλικτο εως οσφυοκάμπτη στα κελεύσματα της θεάς «ΑΓΟΡΑΣ»  έτοιμο από αφεντικό και διαφεντευτή της γης του να γίνει κολλήγος των εταιριών. 
ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ.
ΥΓ Ελπίζω……………..
Μάκης Νικολαου
 
Top