Η Αγκυρα απορρίπτει έκκληση της ΕΕ να γίνει έρευνα για το δημοψήφισμα | Πρωτη news sport

Να σεβαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος
ζήτησε εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ.

Απορρίπτοντας ταυτόχρονα, την έκκληση που απηύθυνε νωρίτερα η Ευρώπη για να διεξαχθεί έρευνα για τις παρατυπίες, που καταγράφηκαν στο δημοψήφισμα.
«Μια τέτοια αναπόδεικτη δήλωση εκ μέρους ενός εκπροσώπου τύπου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου ο Ομέρ Τσελίκ.

Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εξετάσει προσεκτικά το πόρισμα της έκθεσης των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και της Επιτροπής βουλευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το τουρκικό δημοψήφισμα.
Δια στόματος δε, του εκπροσώπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά δήλωσε ότι «Δεδομένης της μικρής διαφοράς στο αποτέλεσμα και των εκτεταμένων συνεπειών της συνταγματικής αναθεώρησης, καλούμε τις τουρκικές Αρχές να εξετάσουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα και να αναζητήσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη εθνική συναίνεση στη συνέχεια του δημοψηφίσματος».
Ο κ. Σχοινάς σημείωσε επίσης την ανάγκη επίδειξης «αυτοσυγκράτησης» από τις Αρχές και ενθάρρυνε τη διεξαγωγή «ανεξάρτητων ερευνών» για τις «φερόμενες παρατυπίες». Σε ό,τι αφορά τις μέλλουσες σχέσεις, ο εκπρόσωπος της Κομισόν τόνισε πως το μήνυμα της Επιτροπής προς την Τουρκία είναι να έρθει «και πάλι πιο κοντά» στην Ευρώπη και όχι να απομακρυνθεί περαιτέρω.
Πηγή: ΑΠΕ

 
Top