Η Ελλάδα αλλάζει: Σε 3 χρόνια οι πρώτες γεωτρήσεις πετρελαίου από τις πολυεθνικές Εxxon Mobil και Total | Πρωτη news sport

Στο ενεργειακό παιχνίδι στη θαλάσσια περιοχή από την Πελοπόννησο
έως τη Γαύδο μπαίνουν για τα καλά οι πολυεθνικές ΕxxonMobil και Total που ήδη έχουν συμφωνήσει και στην κοινοπραξία τους θα συμμετέχουν και τα ΕΛΠΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».


Θα διεκδικήσουν για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε μια περιοχή 20 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και τα διοικητικά συμβούλια των δύο μονοπωλίων έχουν εγκρίνει επενδύσεις συνολικού ύψους 10 δισ. δολαρίων.


Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ΕΛΠΕ, ΕxxonMobil και Τοtal προετοιμάζουν το φάκελο για να καταθέσουν αίτηση διεκδίκησης της υποθαλάσσιας περιοχής από τη Νότια Πελοπόννησο μέχρι τη Γαύδο με διαδικασίες fast track.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr, τα μερίδια διαμορφώνονται ως εξής: από 40% ExxonMobil και Total και 20% για τα ΕΛΠΕ. Το deal περιλαμβάνει τον διαμοιρασμό τόσο του κόστους όσο και του επενδυτικού κινδύνου, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι το κοίτασμα θα είναι «αξιοποιήσιμο» και ως εκ τούτου θα μετατραπεί σε «κερδοφόρα» η επένδυση. Σημειώνεται ότι μια γεώτρηση σε μεγάλο θαλάσσιο βάθος μπορεί να φθάσει σε κόστος τα 100 εκατ. δολάρια.




Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ενημερώθηκε για το σχεδιασμό των συγκεκριμένων πολυεθνικών από την περασμένη Παρασκευή σε συνάντηση που είχε με κορυφαία στελέχη τους στην Αθήνα.
 
Top