Επικίνδυνες τσούχτρες γέμισαν οι παραλίες του Κορινθιακού ...!!! δείτε το λόγο | Πρωτη news sport

Προσεκτικά και υπεύθυνα παρακολουθούμε και ενημερωνόμαστε από τους αρμόδιους Επιστημονικούς 


φορείς, για την εξέλιξη του φαινομένου της παρουσίας των Μεδουσών στον Κορινθιακό Κόλπο.
Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Αίγιο στις 29/4/2017 με θέμα: «Ας καταγράψουμε τα τοπικά και διατοπικά, περιβαλλοντικά μας προβλήματα» περιλάμβανε σχετική εισήγηση της Δρ. Σ. Ζερβουδάκη για το εν λόγω θέμα, ενώ έγινε ενημέρωση και σχετική συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.
Περιληπτικά και σε μια πρώτη προσέγγιση σχετικά με τις επιστημονικές παρατηρήσεις που αναφέρθηκαν, σας ενημερώνουμε ότι :
  • Το φαινόμενο είναι διαχρονικό και ο μέσος κύκλος εμφάνισής του στη περιοχή μας, συναντάται κάθε 8-10 χρόνια.
  • Η περίοδος διατήρησης του φαινομένου έχει διάρκεια 1-2 έτη.
  • Η αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών οφείλεται κυρίως στα φαινόμενα της υπεραλίευσης και της μόλυνσης, με συνέπεια την διατάραξη της “πελαγικής τροφικής αλυσίδας” που ευνοεί την ανάπτυξη υπερπληθυσμού του είδους.
  • Η μετακίνηση των μεδουσών στις περιοχές εμφάνισης είναι θέμα κατεύθυνσης του ανέμου και μόνο, αφού δεν μπορούν να μετακινηθούν από μόνες τους.
  • Συνιστώμενα μέτρα άμεσης παρέμβασης για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε γενική κλίμακα δεν υπάρχουν, πέρα από την πρόληψη των συνθηκών υπεραλίευσης, μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος κ.ά. που προκαλούν αύξηση του αριθμού και παράταση της διάρκειας του φαινομένου σε βάθος χρόνου.
  • Τοπικού χαρακτήρα μέτρα άμεσης παρέμβασης μικρής κλίμακας, μπορούν να διερευνηθούν από τους κατά τόπους φορείς, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.
Δείτε το βιντεο από την Ημερίδα
Πώς θα αποφύγετε τα τσιμπήματα
Αποφύγετε περιοχές που υπάρχουν πολλές μέδουσες. Αν δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε τους ναυαγοσώστες που συνήθως είναι ενήμεροι.
Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε τους υπευθύνους της παραλίας, στην περίπτωση που είναι οργανωμένη, εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε προειδοποιήσεις σχετικά με μέδουσες.
Εάν βρεθείτε κοντά σε μέδουσες και δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής, μείνετε πολύ ήρεμοι και αποφύγετε τις απότομες κινήσεις. Οι μέδουσες συνήθως δεν επιτίθενται αν δεν τις προκαλέσετε παρά μόνο αν επιθυμούν να σκοτώσουν κάποιο άλλο θαλάσσιο είδος για να τραφούν.
Μείνετε μακριά από τις τσούχτρες ακόμα κι αν βρίσκονται στην παραλία έξω από το νερό, καθώς μπορεί να παραμείνουν ‘’ενεργές’’ για τρεις ημέρες! Είναι καλύτερο να τις απομακρύνετε με προσοχή χωρίς να τις πιάσετε με γυμνά χέρια και να ενημερώσετε τους υπόλοιπους λουόμενους.
Αν πηγαίνετε π.χ. για ψαροντούφεκο σε θάλασσα που έχει πολλές μέδουσες, καλό είναι να φορέσετε στολή από καουτσούκ.
Αν σας τσιμπήσει η μέδουσα
Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Καλό είναι να αποφύγετε το γλυκό νερό καθώς ίσως ενεργοποιήσει τυχόν κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.
Βάλτε λίγη αμμωνία σε υγρή μορφή ή stick. Αν δεν έχετε μαζί σας αμμωνία μπορείτε να βάλετε λευκό οινόπνευμα ή ξύδι. Βάλε στο δέρμα πούδρα τύπου ταλκ και μετά από λίγη ώρα, αφαιρέστε τη με νερό.
Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια αντιισταμινική αλοιφή
ΠΗΓΗ
 
Top