Το τελευταίο «αντίο» στη Ευσταθία Κουτσούμπα | Πρωτη news spor

Σε κλίμα συγκίνησης η οικογένεια, σύντροφοι και φίλοι αποχαιρέτησαν
σήμερα την Ευσταθία Κουτσούμπα, μητέρα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, η οποία έφυγε απ' τη ζωή σε ηλικία 85 ετών και κηδεύτηκε στο νεκροταφείο της Ξηριώτισσας Λαμίας.
Στην κηδεία παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, του ΚΣ της ΚΝΕ, της Οργάνωσης Περιοχής Στερεάς Εύβοιας του ΚΚΕ, καθώς και πλήθος φίλων, μελών του Κόμματος και συγγενών. Η σωρός της σκεπάστηκε με τη σημαία του ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη», που την συντρόφευε μέχρι την τελευταία ώρα.
Επικήδειο εκφώνησε ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, τονίζοντας:
«Σε τούτο το χώρο αποχαιρετάμε σήμερα την αγαπημένη μας συντρόφισσα Ευσταθία στο τελευταίο μεγάλο ταξίδι της.
Βρισκόμαστε εδώ οι συγγενείς, οι σύντροφοι και οι φίλοι, συμπαραστεκόμενοι στον πόνο και στη θλίψη της οικογένειας και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για την απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου. Η σ. Ευσταθία ήταν άνθρωπος με εξαιρετικά σπάνιο χαρακτήρα που κέρδιζε τη συμπάθεια και την εκτίμηση χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Στο πρόσωπό της αποτυπωνόταν η γλυκύτητα και η καλοσύνη.
Γεννήθηκε πριν από 85 χρόνια στο χωριό Βελεσιώτες Δομοκού και η ζωή της όπως και πολλών της γενιάς της συνδέθηκε μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας με τις αγωνίες και τους αγώνες του λαού μας. Από μικρή αμέσως μετά το 1946 βρέθηκε στην πόλη της Λαμίας εγκαταλείποντας το χωριό της κάτω από το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατούσε στην ύπαιθρο, ιδιαίτερα στα χωριά του Δομοκού.
Στη Λαμία μπαίνει αμέσως στον αγώνα της βιοπάλης προσπαθώντας τόσο η ίδια όσο και η οικογένειά της να ανταποκριθούν στις δυσκολίες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα γεύτηκε τον πόνο του χαμού του αδερφού της Θωμά Πανάρα, αφού ως μέλος του ΚΚΕ ο ίδιος και με ενοχοποιητικά στοιχεία τα κουπόνια του Κόμματος, στήνεται εδώ στον τοίχο της Ξηριώτισσας και εκτελείται το 1949.
Το 1952 γνωρίστηκε με τον μετέπειτα σύζυγό της Αποστόλη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ. Αυτή η γνωριμία θα χαράξει και την πορεία της ίδιας, ακολουθώντας τα αγωνιστικά χνάρια του συντρόφου της στη ζωή, αφού το 1954 και με την επιστροφή του συντρόφου Αποστόλη από την εξορία παντρεύονται και κάνουν δύο παιδιά, τον Δημήτρη και τη Ντίνα.
Η σ. Ευσταθία βρίσκεται στον καθημερινό αγώνα της βιοπάλης στην προσπάθεια να ανταποκριθεί η οικογένειά της στις οικονομικές και άλλες δυσκολίες που υπάρχουν, κάνοντας μεροκάματα πότε ως πλύστρα, πότε ως καθαρίστρια σε σκάλες και πολύ συχνά ως εργάτρια γης στον κάμπο της Λαμίας. Ταυτόχρονα είναι πάντα δίπλα στον σύντροφό της Αποστόλη, στους κοινωνικούς αγώνες, του συμπαραστέκεται στις διώξεις που δέχεται από το αστικό κράτος τόσο στη προδικτατορική όσο και κατά την περίοδο της χούντας.
Με την αγωνιστική τους στάση, με τις αρχές και τις αξίες τους αλλά και με τα ιδανικά του Κόμματος διαπαιδαγωγούν και μπολιάζουν και τα παιδιά τους. Μετά το 1974 σταθερά δίπλα στο Κόμμα η συντρόφισσα Ευσταθία αγωνίζεται και συμμετέχει μέσα από τη δραστηριότητα της ΚΟ Φθιώτιδας. Είναι παρούσα στις εκδηλώσεις και ακολουθεί την πορεία της Οργάνωσης στο βαθμό που της επιτρέπει η υγεία της.
Στα χρόνια της κρίσης του κόμματος το 1991 και μάλιστα πάνω στην κορύφωσή της δέχτηκε το χτύπημα του ξαφνικού χαμού του αγαπημένου της συντρόφου Αποστόλη. Η συντρόφισσα Ευσταθία και τότε και μέχρι την τελευταία της πνοή παρέμεινε αταλάντευτα πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ. Ακόμη και όταν αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία της είχε την έγνοια, ήθελε να ενημερώνεται για την πορεία του Κόμματος και με αδημονία περίμενε τον "Ριζοσπάστη" από τους συντρόφους της ΚΟ Φθιώτιδας.
Σε μας που τη γνωρίσαμε, θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη μας η πραότητα του χαρακτήρα της που αποτυπωνόταν στο πρόσωπό της και εκείνο το γλυκό χαμόγελο που πρόδιδε την αισιοδοξία της.
Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ για την απώλεια της συντρόφισσας Ευσταθίας εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στα παιδιά της Δημήτρη, Ντίνα, Τασία και Κώστα, στα αγαπημένα της εγγόνια Βαγγέλη, Αποστόλη, Ευσταθία και στα δισέγγονα που ευτύχησε να δει Κωνσταντίνο και Άννα.
Συντρόφισσα Ευσταθία θα σε θυμόμαστε πάντα. Καλό σου ταξίδι».
Στην κηδεία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Λ. Αυγενάκης, βουλευτής και Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ο βουλευτής της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας, ο Β. Σακελλάρης συντονιστής της ΝΕ Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, οι αντιπεριφερειάρχες Δ. Κυρίτσης και Θ. Καραϊσκος, ο δήμαρχος Λαμίας Ν. Σταυρογιάννης, ο δήμαρχος Δομοκού Δ. Τζιαχρήστας, ο δήμαρχος Στυλίδας Απ. Γκλέτσος, ο διοικητής του νοσοκομείου Λαμίας Π. Ζυγούρης.
 
Top