Εξαιτίας του Μειμαράκη η ΝΔ ίσως να μην ξαναγίνει ποτέ κυβέρνηση | Πρωτη news sport

Είναι πλέον γεγονός: O Aλέξης Τσίπρας κέρδισε 2 ακόμη σχεδόν ανέφελα
χρόνια στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Σύριζα και τους ΑΝΕΛ στην εξουσία. Στα χρόνια που προηγήθηκαν η ΝΔ εξήντλησε όλες τις δυνατότητες που είχε να ρίξει την κυβέρνηση και δεν τα κατάφερε. Ακόμη και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει πλέον να ζητάει εκλογές μια και αυτό το χαρτί δεν του βγήκε.

Από τον Ian Ford
Η ΝΔ πληρώνει ακριβό τίμημα και ίσως να μην ξενασηκώσει ποτέ κεφάλι εξαιτίας της επιλογής της να στηρίξει την κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2015: 229 βουλευτές υπερψήφισαν το Μνημόνιο Τσίπρα ανάμεσά τους και οι βουλευτές της ΝΔ.
Ο τότε αρχηγός της Ευάγγελος Μειμαράκης δεν διέθετε το σχένος να καταψηφίσει τα προαπαιτούμενα του Τσίπρα. Εξαιτίας εκείνης της ολέθριας επιλογής η ΝΔ κινδυνεύει πλέον να μην ξαναγίνει ποτέ κυβέρνηση με την σημερινή της ονομασία. Οφείλουν λοιπόν στην ΝΔ κάνοντας την αυτοκριτική τους να παραδεχθούν ότι οι άβουλοι βουλευτές της έδωσαν στον Σύριζα μια ολόκληρη 4ετία μ΄εκείνη την ολέθρια επιλογή για το κόμμα τους. Τι νόημα έχει τώρα να χτυπιούνται. Επρόκειτο για χαρακίρι.
Ο Τσίπρας έχοντας επιστρέψει ηττημένος από την διαπραγμάτευση θα πει από το βήμα της Βουλής: 
Το ό,τι βγαίναμε από το Μνημόνιο τον προηγούμενο Νοέμβρη και μπαίναμε σε πιστωτική γραμμή ήταν αντίστοιχου μεγέθους παραμυθία με το success story – Μια χώρα με χρέος 180% του ΑΕΠ δεν μπορεί να βγει στις αγορές.
O Mειμαράκης θα απαντούσε (επιθετικός στα λόγια αλλά κιοτής στα έργα) αλλά στο τέλος θα υπερψήφιζε. Το απόλυτο χαρακίρι για την ΝΔ. Από την στιγμή που ο Τσίπρας εδραιώθηκε στην εξουσία δεν έχει κανέναν λόγο να την εγκαταλείψει. Δείτε τι είχε πει ο τότε αρχηγός της ΝΔ μέσα στον πανωλεθρίαμβό του:Θελήσατε να μιλήσετε έτσι, για να συσπειρώσετε την Κοινοβουλετική σας Ομάδα – Τι ζητάτε από μας; – Σας παρείχαμε εξουσιοδότηση την προηγούμενη εβδομάδα και σας την παρείχαμε απλόχερα – Τι παραπάνω να σας κάνει η αντιπολίτευση; Σε τέτοιες ώρες ευθύνης δεν περίμενα να έχετε τέτοια συμπεριφορά – Μου λέγατε παραμύθια ότι δεν θα μιλήσετε σήμερα και να μην μιλήσω κι εγώ – 20 Φεβρουαρίου διαπραγματευθήκατε και υπογράψατε τη συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος – Όμως, δεν τα σεβαστήκατε – Έρχεστε σήμερα να μας πείτε ότι δεν σας φέρθηκαν καλά οι Ευρωπαίοι και μας ζητάτε να τοποθετηθούμε σε αυτό; Αν δεν υπήρχε ο Γιούνκερ, που είναι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, να δω τι θα έκαναν οι Σοσιαλιστές – Το ξέρατε ότι, αφ ης στιγμής τελείωσε το πρόγραμμα, ότι η ΕΚΤ δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει – Το ξέρατε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες – Υφαρπάξατε την ψήφο του λαού με ψεύτικες υποσχέσεις – Εγώ δεν εκπλήσσομαι που ο συνάδελφος κ. Λαφαζάνης θα ψηφίσει όχι – Η ΝΔ σας δίνει την στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής, αλλά δεν σας δίνει «λευκή επιταγή» – Είναι πολιτική δύναμη για μας να σας πούμε «ναι, προχωρήστε στην Ευρώπη» – Μην παρεξηγείτε την αστική ευγένεια – Η στάση συνομιλά της αντιπολίτευσης σας έδωσε στη φαρέτρα σας πολλά όπλα – Το «251» μέτρησε – Εμείς δεν καταλαβαίνουμε από εκβιασμούς – Αν λέτε ότι οι εταίροι σας εκβιάζουν, να δείτε εσείς τι εκβιασμό συνειδησιακό κάνετε σε μας – Η συμφωνία φέρει την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου, είναι ιδιοκτησία δική σας και πρέπει να την υλοποιήσετε – Το «ναι» το δικό μας είναι χωρίς συναλλαγές – Δεν ζητάμε ανταλλάγματα – Πρέπει η λογική να επικρατήσει μέσα στο πλαίσιο συνεννόησης που έχουμε –
Σήμερα τα μέτρα είναι πολύ περισσότερα – Δεν τολμώ ούτε να τα αναφέρω, γιατί φοβάμαι ότι θα αυξηθούν περισσότερο – Εμείς είμαστε οι εγγυητές της ευρωπαϊκής πορείας και αυτό θα φανεί και σύντομα – Όποτε θέλετε, τολμήστε το

Για να ακολουθήσει ο Tσίπρας:
Αυτό που έδιναν και μας δίνουν τόσα χρόνια είναι δανεικά, όχι αλληλεγγύη – Το παλιό έχει τελειώσει σε αυτή τη χώρα, μαζί με τις επιλογές που έκανε στο παρελθόν – Παρά το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μιας μια δύσκολη συμφωνία, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αποτελούμε εγγύηση για τον ελληνικό λαό ότι δεν θα υπάρξουν πράξεις και παραλείψεις των προηγούμενων ετών – Εμείς δεν θα κουρέψουμε τα ομόλογα κατά 25% ούτε θα ξεπουλήσουμε τις τράπεζες – Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη δέσμευσή μας να αγωνιστούμε για το δίκαιο του εργαζόμενου ελληνικού λαό – Στην πλειοψηφία των μέτρων δεν πιστεύουμε, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να τα υλοποιήσουμε, γιατί αυτό είναι σήμερα το ευρωπαϊκό πλαίσιο – Εγώ είμαι από τους πολιτικούς που ποτέ δεν πίστεψα ότι για όλα τα δεινά ευθύνονται οι ξένοι – Ο μεγάλος αντίπαλος για τις δυνάμεις της αριστεράς και της προόδου βρίσκεται εντός των τειχών – Είναι οι δυνάμεις των καρτέλ και των ολιγαρχών – Βρισκόμαστε στην ώρα της κρίσης και της ευθύνης – Άκουσα πολλούς από σας να μιλάστε για τον εκβιασμό – Το ίδιο γράφουν και πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης – Η μία επιλογή ήταν η συμφωνία και η δεύτερη η άτακτη χρεοκοπία – Τρίτη επιλογή είναι το σχέδιο Σόιμπλε – Αν την θέλουμε, έχουμε χρόνο να την ζητήσουμε, μας την προσφέρει – Σας ρωτώ: Ο εκβιασμός στον οποίο αναφερθήκατε θεωρείτε ότι είναι πραγματικός ή πλαστός; – Αν θεωρείτε ότι είναι πλαστός, να ακούσω τις εναλλακτικές σας – Αν θεωρείτε ότι είναι πραγματικός, να μοιραστούμε όλοι μας το βάρος της ευθύνης – Σας ρωτώ: Ο εκβιασμός στον οποίο αναφερθήκατε θεωρείτε ότι είναι πραγματικός ή πλαστός; – Αν θεωρείτε ότι είναι πλαστός, να ακούσω τις εναλλακτικές σας – Αν θεωρείτε ότι είναι πραγματικός, να μοιραστούμε όλοι μας το βάρος της ευθύνης – Είμαι ο τελευταίος που θα συναινέσω με την ψήφο μου στην παραίτηση ετούτης εδώ της κυβέρνησης από τα βουλετικά έδρανα.

 
Top