Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Βασιλείου Κορινθίας (Όταν οι ουράνιες «Πλειάδες» κατέβηκαν στη Γη) | Πρωτη news sport

Μια εξαιρετική παράσταση δόθηκε
χθες το βράδυ 28 Ιουλίου 2017 στο φιλόξενο θέατρο "Πάνος Βαρδάκας" στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου. 
Πέντε κορίτσια, ένα σμήνος από πέντε ξεχωριστές φωνές, σε ένα αποκλειστικά γυναικείο συγκρότημα με το όνομα «Πλειάδες», μας ταξίδεψαν σε πολυφωνικές διαδρομές της Ηπείρου, Κρήτης, Κύπρου, Βουλγαρίας, Κάτω Ιταλίας, Ισπανίας, στην εβραϊκή διασπορά. Ειδικά η Ηπειρωτική πολυφωνία έρχεται κατευθείαν από την Αρχαία Ελλάδα ως συνέχεια τόπου και λαού.

Η κάθε μια από τις «Πλειάδες» είναι ξεχωριστή, με μοναδική δύναμη φωνής και όλες μαζί συνθέτουν ένα σύνολο πειθαρχημένο, εντελώς συγχρονισμένο και δεμένο. Ο συντονισμός τους ήταν απόλυτος και στα κοψίματα των φωνών. Περισσότερο στα Ηπειρώτικα τραγούδια η ανάλαφρη κίνηση τους δεν περιορίστηκε μόνο στο τραγούδι, αλλά διέθετε και θεατρική απόδοση. Όλες εναλλάσσονταν στους διάφορους ρόλους του κάθε τραγουδιού, του "πάρτη" που εισάγει τη βασική μελωδία, του "γυριστή και κλώστη" που γυρίζει το τραγούδι, του "ρίχτη" που ρίχνει τη μελωδία και όλες μαζί κρατούν τα ίσα ("ισοκράτες").

Λίκνο της πολυφωνίας η ενιαία και αδιαίρετη Ήπειρος, όπου ο πόθος, το πάθος, ο πόνος, η αγάπη, η ξενιτιά είναι τα στοιχεία της. Αυτά έχουν γίνει τραγούδι και καημός, μοναδικά ακούσματα που κυριάρχησαν χθες.

Το πολυφωνικό τραγούδι μαθαίνεται με πολύ αργές διαδικασίες, απαιτεί ψυχή, φωνή και ιδιαίτερα χρόνο για να καθορίσεις τον τρόπο που παρουσιάζεται. Όλα αυτά τα γνωρίσματα τα έχουν οι «Πλειάδες». Ξεπέρασαν την απλή ερμηνεία των τραγουδιών και μας μύησαν στις αρετές τους. Απόλαυση, συγκίνηση και μέθεξη μας προσέφεραν τα ακούσματα και μας δίνουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε στη ζωή.

Ευχαριστούμε πολύ τις «Πλειάδες» και συγχαίρουμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Βασιλείου Κορινθίας για τις επιλογές του.



Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
 
Top