Αυξήθηκαν οι τιμές στα τσιγάρα... | Πρωτη news sport

Με νέες αυξημένες τιμές πωλούνται
τα τσιγάρα λόγω της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με αποτέλεσμα η τιμή τους (για τα ακριβά) να διαμορφώνεται πλέον στα 4.50 ευρώ. 

Παρά τις εννέα συνεχόμενες αυξήσεις φορολογίας στα τελευταία χρόνια, δεν υπήρξε βελτίωση της εισπραξιμότητα των φορολογικών εσόδων από την πώληση καπνικών προϊόντων.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα καπνικά παρουσίασαν πτώση 42,9%, αφού από 1,92 δισ. ευρώ που ήταν το 2016, το 2017 δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το 1,09 δισ. ευρώ, δηλαδή μειώθηκαν κατά 825 εκατ. ευρώ!
Συνολικά τα τελωνειακά έσοδα το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2017 διαμορφώθηκαν σε 5,88 δισ. ευρώ έναντι 6,13 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, δηλαδή υπήρξε μείωση κατά 4%.
Την ίδια στιγμή παράνομο ήταν 1 στα 5 πακέτα τσιγάρων που καταναλώθηκαν στην Ελλάδα το 2016 σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή ετήσια μελέτη που πραγματοποίησε η KPMG για λογαριασμό του Royal United Services Institute (RUSI).
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέλαβε και το 2016 τη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ με την υψηλότερη κατανάλωση παράνομων τσιγάρων, παρά την πτώση κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2015 (18,8% - 2016, έναντι 19,8 - 2015). Η ανεξάρτητη μελέτη διενεργήθηκε για λογαριασμό του Royal United Services Institute (RUSI) με ποσοτικά στοιχεία που προήλθαν από την ετήσια έκθεση Project SUN της KPMG.
Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε ότι στην Ελλάδα το 2016:
• Ο όγκος των παράνομων τσιγάρων μειώθηκε κατά 12% σε σχέση με το 2015, λόγω των συνεχών ελέγχων που διενήργησαν οι διωκτικές Αρχές, αλλά παραμένει ακόμα πολύ υψηλός, στα 3,62 δισεκατομμύρια τσιγάρα.
• Εάν αυτά είχαν καταναλωθεί στη νόμιμη αγορά, θα είχαν προσθέσει έσοδα στο ελληνικό κράτος περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ.
• Οι ροές των «φθηνών λευκών» («cheap whites») εξακολούθησαν να αποτελούν τη βασική πηγή παράνομων τσιγάρων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 44% του συνολικού όγκου του παράνομου εμπορίου τσιγάρων.
• Η συρρίκνωση της νόμιμης αγοράς συνεχίστηκε το 2016, με νέα μείωση πωλήσεων κατά 6%.
 
 
Top