Απόστολος Παπαφωτίου- “ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΒΡΑΧΟΥ ΝΕΜΕΑΣ” | Πρωτη news sport

Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης της Ιεράς Μονής της Παναγίας του Βράχου στη Νεμέα Κορινθίας. Το έργο έχει ενταχθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο ΕΣΠΑ με τίτλο “ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΒΡΑΧΟΥ ΝΕΜΕΑΣ, ΔΗΜΟΥ ΝΕΜΕΑΣ, Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ” και με αρχικό προϋπολογισμό 400.000,00 € και τελικό  560.000,00 €. Στο νέο προϋπολογισμό εντάσσονται εργασίες ηλεκτροφωτισμού, προσπέλαση στη Μονή, καθαρισμός αγιογραφιών στον καθεδρικό της Μονής.

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βράχου Νεμέας βρίσκεται σχεδόν στη μέση
ενός κατακόρυφου μετώπου βράχου του όρους Πολυφέγγους. Αρχικά υπήρχε ένα σπήλαιο, από όπου έτρεχε νερό, αγίασμα το οποίο οδηγούνταν σε δεξαμενή. Στη συνέχεια, στην προέκταση του σπηλαίου κατασκευάστηκε Ναΐδριο και αργότερα τα κελιά των Μοναχών και βοηθητικές εγκαταστάσεις.


Η είσοδος της Μονής είναι λιθόκτιστη, καμαρωτή με τη δυτική της πλευρά να αγγίζει τον βράχο και την αριστερή να στηρίζεται σε τοίχο. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο Ασκηταριό του Πολυφέγγους που βρίσκεται σφηνωμένο μέσα σε σπηλιά σε μια από τις κορυφές του Πολυφέγγους, με τοιχογραφίες της Υπαπαντής του Κυρίου και του Αγίου Γεωργίου, του 11ου - 12ου αιώνα. Η Επισκοπή Πολυφέγγους ήταν μια από τις πολλές Επισκοπές της Μητροπόλεως Κορίνθου.

Ο Ναός θεωρείται ότι κατασκευάστηκε τον 13ο μ.Χ. αιώνα και η Μονή τον 17ο μ.Χ. αιώνα.Ιδρύθηκε το 1631 μ.Χ. με άδεια της Υψηλής Πύλης. Τα πολλά όμως μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, με πλούσια διακόσμηση, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί και έχουν αποκαλυφθεί στη Μονή, δίνουν σοβαρές ενδείξεις ότι στην ίδια θέση υπήρχε Παλαιοχριστιανική κατασκευή, η οποία δύναται να αναχθεί το 6ο μ.Χ.αιώνα.

Η μελέτη της Μονής θα δώσει ιδιαίτερα στοιχεία για την περιοχή του Αγίου Γεωργίου (Νεμέα) και την ύπαρξη της στην ιστορία.


Η Μονή είχε μεγάλη συμβολή στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Εκεί έβρισκαν ασφάλεια οι αγωνιστές του 1821. Η παροχή νερού ήταν συνεχής και τροφοδοτούσε τη Μονή και τους επισκέπτες της. Η προσπέλαση σε αυτήν ήταν αδύνατη.

Το Ιερό Τέμπλο της Μονής ήταν επίχρυσο, η δε Ιερή Εικόνα της Παναγίας του Πάθους φυλάσσεται σήμερα, μέχρι πέρατος των εργασιών, στο Μετόχι του Αγίου Αθανασίου. Δεξιά και αριστερά της μορφής Της και στο επάνω μέρος έχει ζωγραφισμένους δυο Αγγέλους γονυπετείς, φέροντες και σύμβολα του Πάθους.


Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει ενεργά και επενδύει στον Πολιτισμό με ορθολογικές και συνεπείς ενέργειες και συμβάλλει στην ανάδειξη και την αξιοποίηση σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, πολιτιστικών μνημείων και χώρων. Άλλωστε όπως καταδεικνύεται από τα συγκριτικά στοιχεία που εκδίδονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Είναι σημαντική και ουσιαστική η απορρόφηση των κονδυλίων από την Περιφέρεια και αυτό γίνεται μέσω του σχεδιασμού, της τεχνοκρατικής προσέγγισης  και της  συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, των Εφορειών, τα Επιμελητήρια και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας.


Στο πλαίσιο αυτό εκτελούνται έργα Πολιτισμού στην Κορινθία προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ, στη δε Πελοπόννησο προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν, για την Πελοπόννησο, την υψηλότερη επένδυση στον Πολιτισμό, από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.

 
Top