Κάτι...συμπτώσεις: Η πρώτη ερώτηση του Ποταμιού στη Βουλή αφορά σε έργο του Μπόμπολα | Πρωτη news sport

Την πρώτη τους ερώτηση στη
νέα Βουλή για την προβληματική λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης στην περιοχή της Ασσήρου του Λαγκαδά και τους κινδύνους που αυτή ενέχει για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Γιώργος Αμυράς (Β’ Αθηνών) προς τους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Δεν αμφισβητούμε το πρόβλημα που υπάρχει απλώς επισημαίνουμε ότι στη συγκεκριμένη οικολογική ανησυχία του Ποταμιού κατά... σύμπτωση την κατασκευή του ΧΥΤΑ Μαυροράχης έχει αναλάβει εταιρεία, συμφερόντων του γνωστού επιχειρηματία Φώτη Μπόμπολα, που συχνά συνδέεται με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Ποταμιού:

Ο ΧΥΤΑ λειτουργεί με βάση Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), η οποία δεν έχει αναθεωρηθεί από το 2008, παρόλο που, εν τω μεταξύ, ο όγκος των απορριμμάτων έχει αυξηθεί επικίνδυνα. Παράλληλα, δεν έχει προχωρήσει ακόμα η συνολική επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που ισχύει από το 2005.

Η σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ΧΥΤΑ (εκροή διασταλαζόντων στον υδροφόρο ορίζοντα και στη λίμνη Κορώνεια, έντονη παρουσία βιοαερίου, ελλιπής λειτουργία βιολογικού καθαρισμού και υπερπλήρωση κυψελών) οδηγούν στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της δημόσιας υγείας των κατοίκων της περιοχής, όπως έχει διαπιστωθεί επανειλημμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και από τους περιβαλλοντικούς συλλόγους της περιοχής και την Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου που έχει συσταθεί για την παρακολούθησή του.

Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν σε ποιές ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση των ως άνω θεμάτων που έχουν ανακύψει με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του ΧΥΤΑ καθώς και πότε πρόκειται να ολοκληρωθεί ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός της Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να είναι σύμφωνος με τις τρέχουσες συνθήκες και ανάγκες της περιοχής αλλά και με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Για το Ποτάμι, η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα, όχι μόνο για τη μείωση της ρύπανσης και την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και ως δυναμικό τμήμα της οικονομίας, που συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της χρήσης φυσικών πόρων.

Απαιτείται αλλαγή πολιτικής, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, με βασικά στοιχεία την πρόληψη, τη γενίκευση της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης με διαλογή στην πηγή, την αποτελεσματική συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών και υπολειμμάτων, τη δραστική μείωση της ταφής (ΧΥΤΑ) και της μηχανικής επεξεργασίας.
 
Top