Δείτε όλο το φάκελο της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη στο Eurogroup | Πρωτη news sport

Σε μια πρωτοφανή ευχάριστη κίνηση προέβη το υπουργείο Οικονομικών - Περιλαμβάνει τις εισηγήσεις του Έλληνα υπουργού, τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και τα προσχέδια που υποβλήθηκαν στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Δευτέρας


Δείτε ΤΟ περιεχόμενο ΤΟΥ φακέλου που έδωσε ΣΤΗ δημοσιότητα ΤΟ Υπουργείο Οικονομικών

Δείτε όλο το φάκελοΔείτε όλο το φάκελο της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη στο Eurogroup της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη στο Eurogroup Τη συνέχεια του άρθρου θα την δείτε .. http://www.protothema.gr/
http://www.protothema.gr/economy/article/452552/deite-olo-to-fakelo-tis-diapragmateusis-varoufaki-sto-eurogroup/
Τον φάκελο των εισηγήσεων του Γιάνη Βαρουφάκη στις δύο συνεδριάσεις του Eurogroup, στις 11 και τις 16 Φεβρουαρίου, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, σε μια μάλλον ασυνήθιστη κίνηση λίγες ώρες πριν την υποβολή του αιτήματος παράτασης της δανειακής σύμβασης.



Στην εισήγηση του Γιάνη Βαρουφάκη στις 11 Φεβρουαρίου, στην πρώτη δηλαδή, συνεδρίαση του Eurogroup, που έχει έκταση οχτώ σελίδων αναφέρονται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης κυβερνητικές δεσμεύσεις, η πρόταση για μια νέα συνεργασία Μια νέα εταιρική σχέση, το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η συμφωνία- γέφυρα Μια γέφυρα πρόγραμμα, η τεχνική παράταση Τεχνική επέκταση.

Στις επόμενες πέντε σελίδες ακολουθεί η ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε στη συνεδρίαση η οποία, υπενθυμίζεται, έληξε χωρίς να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν.

Στη συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου, που διεκόπη πρόωρα μετά το αδιέξοδο, η εισήγηση του κ. Βαρουφάκη είναι μόλις τριών σελίδων. Μη χαρτί Ακολουθεί ένα της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνεδρίαση, η οποία συνοδεύεται από δύο παραρτήματα :. Για τις ιδιωτικοποιήσεις και για τη βιωσιμότητα του χρέους βάσει των συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων που είχαν προηγηθεί το Σαββατοκύριακο 13-14 Φεβρουαρίου

Ο Φάκελος ολοκληρώνεται ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ είπε ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε και τα δύο προσχέδια των ανακοινώσεων από τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Τη συνέχεια του άρθρου θα την δείτε .. http://www.protothema.gr/

Δείτε το περιεχόμενο του φακέλου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών
02/11/2015 - Γιάννης Βαρουφάκης κουβέντα στο 11 Θ Φεβρουάριος 2015 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΟΜΑΔΑΣ

Κύριε Πρόεδρε, (Γερούν Ντάισελμπλουμ)

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Είναι μεγάλη τιμή για μένα να συμμετάσχουν σε αυτήν την συνεδρίαση του Eurogroup ως υπουργός Οικονομικών στην νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση.

Στις 25 Ιανουαρίου ου , οι Έλληνες μας εντολή έντονα να τερματίσει τον κύκλο της λιτότητας που έχει προκαλέσει οικονομική ζημία και τεράστιο κοινωνικό κόστος. 

Η νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα έχει δεσμευτεί να φέρει πίσω την ελπίδα, την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια για τους Έλληνες πολίτες και να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη πολιτική ατζέντα για να ασχοληθεί με τις ρίζες των κοινωνικο-οικονομικών μειωμένης απόδοσης στην Ελλάδα.

Εδώ και πέντε χρόνια τώρα, πολλοί από εσάς έχουν περάσει ατελείωτες ώρες συζητώντας τους τρόπους και τα μέσα αντιμετώπισης με ένα ακόμη επεισόδιο στο απέραντο έπος που φαίνεται να είναι η ελληνική κρίση.

Καταλαβαίνω την κούραση σας. Αντιλαμβάνομαι ότι η Ευρώπη έχει βαρεθεί τις ελληνικές δράματα. Αλλά πιστέψτε με: Οι Έλληνες έχουν λάβει οι ίδιοι πολύ περισσότερο από αρκετό από αυτό πάρα πολύ.

Είναι στόχος μας και ελπίζουμε ότι αυτή η συνάντηση, και ίσως ένα ή δύο ακόμη, θα είναι οι τελευταίοι που θα διαθέτουν Ελλάδα στην ημερήσια διάταξη. Η κυβέρνησή μου εξελέγη προκειμένου να σταθεροποιηθεί, στη μεταρρύθμιση, να αυξηθεί Ελλάδα και ως εκ τούτου να το πάρετε έξω από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και από τη μελλοντική ατζέντα του Eurogroup.

. ΑΛΛΑ πρώτα πράγματα πρώτα Αρχάς ΚΑΤ », πρέπει να κερδίσουμε ένα πολύ πολύτιμο νόμισμα χωρίς να καταστρέφουν ένα σημαντικό κεφάλαιο καλό: Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη σας, χωρίς να χάσει την εμπιστοσύνη του λαού μας - των ψηφοφόρων μεταξύ των οποίων απολαμβάνουμε, για τώρα, σημαντικές ικανότητες της έγκρισης. Για την έγκριση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο καλό στον αγώνα της Ευρώπης για να ταξινομήσετε Ελλάδα έξω και να καταστεί σταθερή και, μάλιστα, η κανονική.

Σε αυτή τη στιγμή της αλλαγής, ακούμε τις ανησυχίες σας σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησής μας. Χρειαζόμαστε, σαφώς, να τους βάλει για να ξεκουραστούν.

Είμαι εδώ σήμερα για να σας μεταφέρω ένα σαφές μήνυμα σχετικά με το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης προς τους εταίρους της Ευρωομάδας.

(Κυβερνητικές δεσμεύσεις)

Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωζώνης, έχει δεσμευθεί πλήρως να βρουν μια λύση που συζητήθηκαν από κοινού μεταξύ των εταίρων, προκειμένου να ενισχυθεί η νομισματική μας ένωση.

Εχουμε δεσμευτεί ΝΑ συνεργάζονται ΜΕ Καλή πίστη ΜΕ ολους τους ευρωπαίους ΚΑΙ μας τους διεθνείς εταίρους, επί ίσοις όροις.

ΟΙ πολίτες μας έχουν απορρίψει ΤΟ Ρολό Της «τρόικας» στην Ελλάδα. Ωστόσο η κυβέρνησή μας θα συνεχίσουν τον διάλογο και να συνεχίσουν να συνεργάζονται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΤΗΝ εκτ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ Ως Μέλος χώρας Της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης και του Ταμείου . Τη μελλοντική μας συνεργασία θα πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό και διοχετεύεται κυρίως μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ΘΑ συνεργαστεί ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΝΑ Από ΤΑ Αποδέκτες-εταίρους μας σε συγκεκριμένους τομείς της ειδικότητάς τους και των ικανοτήτων.

Είμαστε δεσμευμένοι για υγιή δημόσια οικονομικά. Ελλάδα ΕΧΕΙ κανει ΜΙΑ τεράστια προσαρμογή κατά ΤΑ Τελευταία Πέντε Χρόνια ΣΕ τεράστιο Είδος Είδος Είδος Είδος Είδος Είδος Είδος Κοινωνικό Κόστος. Τό δημοσιονομικό έλλειμμα Της ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ Κάτω Από ΤΟ 3% σε ονομαστικούς όρους, κάτω από 15% το 2010 . πρωτογενές πλεόνασμα του έχει φτάσει το 1,5% στο τέλος του περασμένου έτους, η διαρθρωτική ισορροπία της, όπως μετράται από το ΔΝΤ, έχει φθάσει σε πλεόνασμα ύψους 1,6%, η καλύτερη επίδοση στην ΕΕ.

Η νέα κυβέρνηση παίρνει αυτή την προσαρμογή ως σημείο αφετηρίας. Θα ήθελα τώρα να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, με βάση μια νέα αμοιβαία επωφελούς εταιρικής σχέσης με τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Είμαστε δεσμευμένοι για βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα στοχεύει στην εκ νέου δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των Ελλήνων πολιτών, την ανάπτυξη της οικονομίας, και την αξιοπιστία στην Ευρώπη. Αναγνωρίζει την ανάγκη για βαθιές μεταρρυθμίσεις για να εδραιωθεί η μακροπρόθεσμη ευημερία της Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

. Η κυβέρνησή μας θα είναι η πιο μεταρρύθμιση προσανατολισμένη κυβέρνηση στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ΚΑΙ ΕΝΑ Από ΤΑ ΠΙΟ ενθουσιώδεις μεταρρυθμιστές ΣΤΗΝ Ευρωπη γιατι? . Απλα επειδή Εμείς ΔΕΝ συνδέονται ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΟΜΑΔΑ συμφερόντων ΘΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ παραδώσει ΓΙΑ τους ανθρώπους, όχι για τους φίλους ή τους προστάτες.

Θα δεσμευτούν όχι μόνο σε μεταρρυθμίσεις, θα τα παραδώσει.

Σήμερα το πρωί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ έχει συμφωνήσει να μας βοηθήσουν στο έργο αυτό . Η βοήθειά σας, τη βοήθεια της Επιτροπής, τη βοήθεια του ΔΝΤ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ επίσης απαραίτητο ΣΕ σημαντικούς τομείς όπου ΤΑ ισχυρά αντικρουόμενα συμφέροντα εδραιωμένη ΚΑΙ ΟΙ Πολιτικές Προκλήσεις ΕΙΝΑΙ Ιδιαίτερα Μεγάλη. Μπορεί να είναι ένας άπειρος κυβέρνηση, αλλά έχουμε μεγάλη βοήθεια από έναν πληθυσμό βαρεθεί να κόψει μέσω όχι μόνο της γραφειοκρατίας, αλλά και να τέμνεται το γόρδιο δεσμό των κεκτημένων συμφερόντων.

Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί προηγουμένως με τους εταίρους της Ευρωομάδας μας όσον αφορά την είσπραξη των φόρων, διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, τη χωροταξία και την καταπολέμηση της προσοδοθηρία. Είναι απόλυτα συνεπής με τις πολιτικές μας εντολή, και εμείς θα τους ακόμη και να επιταχύνει. 

Θα λάβει πρωτοφανή μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την εξασφάλιση φορολογικής επιβολής, με ιδιαίτερη έμφαση για τις τιμές μεταβίβασης στις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Θέλουμε να συζητήσουμε νομοθετικές προτάσεις για να ενισχύσει το νομικό πλαίσιο για ένα ανεξάρτητο φορολογική αρχή.

Τεχνική βοήθεια από εσάς για τα θέματα αυτά θα είναι κρίσιμης σημασίας, αν μη τι άλλο επειδή θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ μας και εσείς.

Ένα πλήρες νομοθετικό πακέτο θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την οικονομία, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και να υπονομεύσει την προσοδοθηρία, ιδίως στον τομέα του πετρελαίου, την προμήθεια, τον κατασκευαστικό τομέα, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Θα κάνουμε διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων πιο διαφανείς χάρη σε ένα πιο συγκεντρωτικό σύστημα, αποτελεσματική παρακολούθηση και οι ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις.

Θα βελτιώσει τη συνολική αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα για την αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες και την αντιμετώπιση του διοικητικού φόρτου.

Επιπλέον, θα προτείνει ένα νέο σύνολο των γηγενών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη των επενδύσεων, κάντε επανεκκίνηση της ανάπτυξης και τη βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας.

Οι επενδύσεις θα πρέπει να αναβιώσει, στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

Θέλουμε να αναβιώσει τα έργα υποδομής με δημόσιους και ιδιωτικούς επενδυτές και την υποστήριξη της ΕΕ. Πράγματι, έχουμε κάποιες καινοτόμες ιδέες της δικής μας, που μπορεί να συμβάλει στην κινητοποίηση αδράνεια των αποταμιεύσεων σε παραγωγικές επενδύσεις σε όλη την ήπειρο, για τη στήριξη των τρεχουσών προσπαθειών της Επιτροπής για την ενίσχυση των επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ανακόψει αποπληθωριστικές δυνάμεις.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, θέλουμε να επενδύσουμε για να μειώσει το ενεργειακό κόστος για μεσαίας και μεγάλης κλίμακας βιομηχανίες, για να στηρίξει την καινοτομία, νέες επιχειρήσεις και να προωθηθεί η στροφή προς τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες εξαγωγών, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, η βιολογική γεωργία, ελαφριά βιομηχανία, ενέργεια πόρων, με έμφαση φυσικά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για την ιδιωτικοποίηση και την ανάπτυξη των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, η κυβέρνηση είναι εντελώς χωρίς δογματισμούς; ειμαστε έτοιμοι . ΚΑΙ ΝΑ πρόθυμοι αξιολογήσει ΚΑΘΕ ΕΝΑ Έργο ΕΠΙ Της ουσίας ΜΟΝΟ Media αναφέρει ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμένα Πειραιά αντιστράφηκε δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Πράγματι, το αντίθετο ισχύει, όπως θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις όσο το κράτος εξασφαλίζει ένα ρεύμα μακροπρόθεσμα, τα έσοδα και λόγο στις εργασιακές σχέσεις και τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Γρήγορη ξεπουλήματα της δημόσιας περιουσίας, σε μια εποχή που οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων είναι βαθιά κατάθλιψη, δεν είναι κάτι που ο καθένας θα υποστηρίξει.

Αυτού Αντ ', το η κυβέρνηση ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΘΑ δημιουργήσει ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ανάπτυξης που ΘΑ ενσωματώσει κρατικών περιουσιακών Στοιχείων, την ενίσχυση της αξίας των ιδίων κεφαλαίων τους μέσω της μεταρρύθμισης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και να τα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση για τους σκοπούς της παροχής, σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά επενδυτικά ιδρύματα όπως τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες Επενδύσεων, η χρηματοδότηση για το Ελληνικό ιδιωτικό τομέα.

Θέλουμε να λάβει πρόσθετα μέτρα για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα για να καταστήσει τις τράπεζες είναι σε θέση να υποστηρίξουν τις ΜΜΕ και τα νοικοκυριά.

Αρκετές αναφορές παραπλανητική έχουν προκαλέσει παρεξηγήσεις με τους εταίρους μας, εισηγούμενος ότι έχουμε επανέρχεται προηγούμενες μεταρρυθμίσεις και να προστεθεί στο κρατικό προϋπολογισμό μας. Αντίθετα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό όσον αφορά την επαναπρόσληψη καθαριστές εφορία, φύλακες του σχολείου και το προσωπικό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου :. (1) δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και (2) δεν έχουν καμία δημοσιονομική ρουλεμάν, δεδομένου ΟΤΙ ΘΑ ΝΑ πληρώνονται ΕΞ ολοκλήρου Από άλλες εξοικονομήσεις ΣΤΟΝ Κρατικό προϋπολογισμό ΓΙΑ παράδειγμα, η κακώς απέρριψε το προσωπικό που θα επαναπροσληφθεί αριθμό 2013 άτομα, ένα μικρό αριθμό που πρέπει να αντιπαρατίθενται κατά τις 15 χιλιάδες προσλήψεις που έχουν ήδη εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό του 2015 που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε δύο άλλες συναισθηματική θέματα, επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι η αποκατάσταση των περικοπών στις συντάξεις που ανακοίνωσε την ανησυχία τους συνταξιούχους που κατοικούν στο ή κάτω από το όριο της φτώχειας και έρχεται σε λιγότερο από 2 ευρώ την ημέρα ανά επιλέξιμο συνταξιούχος - σε ένα μεγάλο σύνολο των περίπου 9,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο λόγος που έκανε αυτή την ανακοίνωση είναι αυτή που θα πρέπει να επιστρέψει σε, όπως πρέπει, κατά τις συζητήσεις μας: Η κακή ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από το χρέος-αποπληθωρισμού.

Για τον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση θα καταργήσει στην αποκατάσταση του στο επίπεδο του 2012 σταδιακά, από το Σεπτέμβριο και μετά, και μετά από διαβούλευση με τους εργοδότες και τα συνδικάτα. Όπως ισχύει μόνο για τον ιδιωτικό τομέα, τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της θα είναι, αν μη τι άλλο, αρκετά θετική, καθώς πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα του είναι μεγάλη και είναι πιθανό να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα πέραν των επηρεαζόμενων εργαζομένων. Θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα? Η κυβέρνηση δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στην κοινωνική ασφάλιση, τη μείωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα.

(Μια νέα εταιρική σχέση)

Η νέα εταιρική σχέση που προτείνουμε θα πρέπει να βασίζεται σε ρεαλιστικούς στόχους και αποτελεσματικές πολιτικές.

Αναγνωρίζουμε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα προσαρμογής αντανακλάται δεσμεύσεις που ανέλαβαν τόσο η Ελλάδα όσο και οι συνεργάτες του Eurogroup.

Αναγνωρίζουμε τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι των χωρών σας για τη στήριξη του χρέους στην Ελλάδα και τη διατήρηση της ακεραιότητας του ευρώ.

Ωστόσο, ρεαλιστικό, αυτοκαταστροφική δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιβληθεί στη χώρα και τον πληθυσμό μας και ως εκ τούτου πρέπει να αναθεωρηθεί. Μια στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 4,5% του ΑΕΠ το έτος-σε-year-out δεν έχει ιστορικό προηγούμενο σε οποιαδήποτε κατάσταση που μοιάζει με εκείνη του Ελλάδα σήμερα. Απλώς δεν θα μπορούσε η χώρα μας να μεγαλώσουν, αν παραμείνουμε στην πορεία λιτότητας ανάπτυξης σκάψιμο που επιβλήθηκε στην οικονομία μας. Επίσης, είναι αρκετά σε αντίθεση με την επίτευξη μιας βιώσιμο μειωμένη αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ.

Η νέα σύμβαση προτείνουμε να συζητήσουμε μαζί σας θα πρέπει να αναγνωρίσει αυτά τα στοιχεία.

Συνεχίζεται πρωτογενών πλεονασμάτων θα παραμείνουν μάντρα μας. Προτείνουμε ένα ανώτατο όριο 1,5% του ΑΕΠ, στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, Από μόλις ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ το η παρούσα διαταραχθεί ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ το η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Κατάσταση ΕΧΕΙ σταθεροποιηθεί ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟ Χρονικό διάστημα ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ αναγκαίο επίτευξη Των υποκείμενων στόχων. Ο στόχος αυτός μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι επαρκής, κάτω από πολύ λογικές υποθέσεις, να θέσει την τροχιά του χρέους σε καθοδική πορεία.

Η νέα σύμβαση θα στηριχθεί μεταρρυθμίσεις που «ανήκει» από τους πολίτες »και τους εγχώριους θεσμούς, χρησιμοποιώντας πολλά στοιχεία από την προηγουμένως συμφωνηθείσα πολιτική ατζέντα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η ελπίδα της κοινής ευημερίας πρέπει να αναβιώσει.

Θα θέλαμε να συζητήσουμε μαζί σας αυτό το σπίτι-που καλλιεργούνται ατζέντα που αντανακλά τόσο το δυναμικό μας και στα ειδικά προβλήματα. Θέλουμε ανάπτυξη μας να είναι χωρίς αποκλεισμούς, που βασίζεται στις επενδύσεις και την αύξηση της παραγωγικότητας. Η ανάπτυξη βασίζεται σε περαιτέρω συμπίεση του κόστους εργασίας δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα και έχει απορριφθεί από το λαό μας.

Με βάση την πιο ρεαλιστικούς στόχους πρωτογενές πλεόνασμα και μας γηγενείς, ανήκει εξ ολοκλήρου, τη μεταρρύθμιση και την ανάπτυξη της ημερήσιας διάταξης, η νέα σύμβαση που προτείνουμε θα αποκαταστήσει μια βιώσιμη πορεία του χρέους. 

Καλούμε το ΔΝΤ να συνεργαστεί μαζί μας για να αξιολογούν την Ελληνική κτίριο της βιωσιμότητας του χρέους για τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Η νέα αυτή ΚΑΑ θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις ευνοϊκούς χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους οφείλεται σε πολύ μεγάλο ωριμότητά του και χαμηλή επιβάρυνση τόκων.

Είναι πιθανό, ωστόσο, ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση της ικανότητας στην Ελλάδα για την εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Eurogroup διέπραξε το Νοέμβριο του 2012 για να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό μια φορά η Ελλάδα θα καταχωρήσετε τα πρωτογενή πλεονάσματα, που συνέβη το 2014 και θα είναι η περίπτωση το 2015 τη στιγμή που η τρέχουσα κατάσταση σταθεροποιείται. Αυτή η συζήτηση πρέπει να ανοίξει εκ νέου όταν θα συζητήσουμε το νέο μας συμβόλαιο. 

Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις προς τους εταίρους της, σε εύθετο χρόνο, σε ένα μενού των καινοτόμων μέσων για να μειωθεί το χρέος αποτελεσματικά, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων ανταλλαγής χρέους.

Επιπλέον, πιστεύουμε ότι μια ευρύτερη συζήτηση για θέματα χρέους στην Ευρώπη είναι απαραίτητη. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη δήλωση του κ Dijsselbloem σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, ότι η Ευρωομάδα είναι το κατάλληλο φόρουμ για να ενεργήσει ως μόνιμο ευρωπαϊκό συνέδριο του χρέους, την αντιμετώπιση των προβλημάτων του χρέους των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ. Προτείνουμε, λοιπόν, να δημιουργήσει μια ειδική ομάδα εργασίας του Eurogroup στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι και εμπειρογνώμονες των κρατών μελών. 

(A Bridge Program)

Συμφωνία επί ενός νέου πλαισίου πολιτικής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωομάδα και οι διεθνείς εταίροι θα πάρει κάποιο χρόνο.

Εν τω μεταξύ, κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες είναι μια άμεση ανησυχία για όλους μας.

Μέχρι τον Ιούνιο, η Ελλάδα αντιμετωπίζει € 5.2bn πληρωμές προς το ΔΝΤ: η κυβέρνησή μας έχει δεσμευθεί πλήρως να τιμήσει τις πληρωμές αυτές, ενδεχομένως απευθείας στο ΔΝΤ.

Για να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις πληρωμής μας, ζητούμε από το Eurogroup να καταβάλει στην Ελλάδα το υπόλοιπο € 1,9 δισ SMP ομολόγων που συνδέονται με το εισόδημα του Ευρωσυστήματος, σύμφωνα με τις προηγούμενες δεσμεύσεις της. Είμαστε, στην πραγματικότητα, ανοιχτή στην ιδέα ότι η ΕΚΤ μεταβιβάζει αυτά τα κεφάλαια απευθείας στο ΔΝΤ αντί των εκκρεμών επιστροφών Ελλάδα ».

Επιπλέον, προτείνουμε να εργαστούμε επειγόντως για έναν μηχανισμό χρηματοδότησης της γέφυρας για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τα € 6,7 δισ επιστροφές προγραμματιστεί για την ΕΚΤ (όπως ο κάτοχος των ομολόγων SMP), στην κορυφή των συμπληρωματικών πληρωμών προς το ΔΝΤ. Οι πληρωμές αυτές δημιουργούν πολύ εξαιρετικές πιέσεις στις ανάγκες χρηματοδότησης Ελλάδα το 2015.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το καλοκαίρι, κυρίως με τη συμβολή του ΔΝΤ, που θα παρέχει λύσεις και τις πηγές χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών αυτών.

(Τεχνική επέκταση)

Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω τώρα σχετικά με τα τεχνικά και νομικά θέματα που αφορούν την υπάρχουσα δανειακή σύμβαση.

Κατανοούμε πλήρως ότι οι ημερομηνίες που σχετίζονται με την υπάρχουσα δανειακή σύμβαση πρέπει να μετακινηθεί προς τα εμπρός, προκειμένου να εξασφαλισθεί η σταθερότητα, για να δοθεί χρόνος στις συζητήσεις, και θα επιτρέψει την εκταμίευση των ομολόγων που συνδέονται με κεφάλαια ΑΓΣ και πιθανόν άλλων ταμείων. Σας υπενθυμίζουμε ότι η παρούσα προθεσμία της 28/2/2015 είναι εντελώς τεχνητή, και ήταν το προϊόν της εκλογικής στρατηγικής της προηγούμενης κυβέρνησης και την επιθυμία να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτές τις δυσκολίες σχετικά με την ανάληψη των καθηκόντων. Είναι καιρός, με καλή πίστη, για αυτούς τους ελιγμούς για να σταματήσει και για το σοβαρό έργο να ξεκινήσει.

Είμαστε έτοιμοι να ζητήσει αναθεώρηση των ημερομηνιών αυτών ενόψει της επόμενης προγραμματισμένης συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015.

Ωστόσο, επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής ως προς αυτό: η κυβέρνηση ζητά η αναθεώρηση των ημερομηνιών υπό την προϋπόθεση ότι αυτό είναι το σημείο εκκίνησης για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με καλή πίστη για να διαμορφώσει μια άλλη σύμβαση μεταξύ μας, με βάση ένα ρεαλιστικό πρωτογενές πλεόνασμα προσπάθεια και αποτελεσματική ως καθώς και κοινωνικά δίκαιη διαρθρωτικές πολιτικές - συμπεριλαμβανομένης φυσικά πολλά στοιχεία του προηγούμενου προγράμματος που δεχόμαστε. Χρειαζόμαστε διαβεβαιώσεις σε αυτό το σημείο.

Μπορούμε να δεχτούμε αυτήν την αναθεώρηση των ημερομηνιών ως "γέφυρα" προς μια νέα εταιρική σχέση και μια απαραίτητη προϋπόθεση για τη συζήτηση. Ωστόσο, η παράταση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως σιωπηρή αποδοχή της λογικής και τα μέρη της πρώην ημερήσιας διάταξης που έχουν απορριφθεί από το λαό μας.

Προτείνουμε το πρόγραμμα γέφυρα για να καλύψει την περίοδο έως το τέλος Αυγούστου. Αυτό θα παρέχει επαρκή χρόνο για να συμφωνήσουν σχετικά με τους όρους της συνεργασίας μας. Μια συνεργασία που θα δεσμεύουν την πλευρά μας για βαθιά μεταρρύθμιση, αλλά επίσης να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε αποτρόπαια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, τη μη διαθεσιμότητα της πίστωσης, ακόμη και για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, καθώς και η επείγουσα ανάγκη για επενδύσεις ανάπτυξη.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η Ευρώπη είναι και αδιαίρετο σύνολο, και η κυβέρνηση της Ελλάδα θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι μόνιμο και αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νομισματική μας ένωση.

Σίγουρα υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την προώθηση πολιτικών που θα γαλουχήσει πραγματικά και να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη, τη διατήρηση της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς και την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών αναγκών του λαού.

Κάποιοι από εσάς, το ξέρω, ήταν δυσαρέστησε από τη νίκη της αριστεράς, μιας ριζοσπαστικής αριστεράς, κόμμα. Σε αυτούς θα ήθελα να πω το εξής: Θα ήταν μια χαμένη ευκαιρία για να μας δει ως αντιπάλους.

Είμαστε αφοσιωμένοι ευρωπαϊστές. Νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους μας, βαθιά, αλλά δεν είμαστε λαϊκιστές που υπόσχεται τα πάντα σε όλους τους ανθρώπους. Επιπλέον, μπορούμε να μεταφέρουμε τον ελληνικό λαό μαζί μια συμφωνία που θα είναι πραγματικά ευεργετικό για το μέσο ευρωπαϊκό. Σε εμάς θα βρείτε αξιόπιστοι εταίροι οι οποίοι δεν βλέπουν αυτές τις συναντήσεις, ως μέσα άντλησης κάτι από το τίποτα, να κερδίσει εις βάρος κανενός.

Ανυπομονώ να συζητήσω μαζί σας σήμερα, σε ένα αληθινό πνεύμα της συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης, και να γράψουν μαζί αυτή τη σελίδα της σχέσης μας νέα.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.



ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΟΜΑΔΑΣ - 11 Φεβρουαρίου, 2015 - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Μη χαρτί ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στις 25 Ιανουαρίου, οι Έλληνες πολίτες έστειλε ένα σαφές μήνυμα της αλλαγής και την έγκριση του νέου κοινωνικού συμβολαίου για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ασφάλεια που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει πολιτικές που θα μεταρρυθμίσει βαθιά κοινωνική οικονομία στην Ελλάδα, μείωση προσοδοθηρία, άγκυρα μελών του ευρώ και αντανακλά τη βούληση του ελληνικού λαού. Αυτές οι πολιτικές θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας, βάλτε τον ελληνικό πληθυσμό και πάλι στα πόδια της και να αποκαταστήσει την οικονομική ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών απαιτεί τη μακροοικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ως εκ τούτου, οι ελληνικές αρχές προτίθενται να διατηρήσουν υγιή δημόσια οικονομικά και να διατηρηθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Στέκονται έτοιμοι να δεσμευτούν σε ρεαλιστικές και λογικές ποσοτικούς στόχους στον τομέα αυτό. 

Υπάρχει ένας τρόπος για να προωθήσει πολιτικές που θα αποκαταστήσει την ανάπτυξη και τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση των πιο πιεστικών αναγκών του λαού. Οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να είναι μέρος μιας νέας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της Ευρωομάδας που επικεντρώνονται στην οικονομική ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τις κοινωνικές συνθήκες και τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.

Η Ελλάδα έχει κάνει μια εξαιρετική προσαρμογή κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών. Το δημοσιονομικό της έλλειμμα είναι τώρα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, έναντι 15% το 2010. πρωτογενές πλεόνασμα του έχει φτάσει το 1,5%, η διαρθρωτική ισορροπία της , την προσαρμογή για το παραγωγικό κενό, όπως μετράται από το ΔΝΤ, έχει φθάσει σε πλεόνασμα 1,6%, ένα από τα το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Η νέα κυβέρνηση παίρνει αυτή την προσαρμογή ως σημείο εκκίνησης. Το ζητούμενο τώρα είναι να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, η οποία έχει καταβάλει ένα τεράστιο και μη βιώσιμο τιμή, και αυτό απαιτεί αλλαγές στις προηγούμενες πολιτικές. Ωστόσο, η συμφωνία για ένα νέο πλαίσιο πολιτικής ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της, θα πάρει χρόνο. Η κυβέρνηση προτείνει στους εταίρους της Ευρωομάδας να συμφωνήσουν άμεσα σε μια γέφυρα και σταθεροποίηση του προγράμματος για τα επόμενα επτά μήνες (π.χ. μέχρι το τέλος Αυγούστου), με μια ημέρα -περίοδο 90 για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τους όρους στην αρχή. Αυτές θα παρέχουν τα κατάλληλα χρονικά πλαίσια για να συμφωνήσουν και να αρχίσουν να εφαρμόζουν πολιτικές που θα επισκευάσει την κοινωνία, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, και να υποστηρίξει την ανάπτυξη και την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Ελληνική Κυβέρνηση Πολιτική Στόχοι και Δεσμεύσεις

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεσμευτεί για τα ακόλουθα:

1. υγιή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διατηρήσει ένα 1,5% πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2015, όταν η εσωτερική κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, και να διατηρηθεί αυτό το στόχο, μέχρις ότου οι κανονικές συνθήκες αποκατασταθεί και ο λόγος του χρέους είναι σε μια σαφή καθοδική πορεία.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η κυβέρνηση θα απόσχει από τις δαπάνες των μέτρων που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το στόχο του προϋπολογισμού και θα αυξήσει τις προσπάθειες για τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων. Αύξηση των δαπανών θα επικεντρωθεί σε επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλες εξωτερικές πηγές, καθώς και για μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην οποία περιλαμβάνεται ένα πρόγραμμα διατροφής γραμματόσημα, ελάχιστο ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση και βασικής μεταφοράς. Στο βαθμό που αυτά πρέπει να βασίζονται σε εγχώριους πόρους που θα αντισταθμιστεί από πρόσθετα έσοδα ή την αντιστάθμιση των μειώσεων των δαπανών, όπως απαιτείται για τη διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Μη ρεαλιστικές οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι αυτοκαταστροφικό και θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Το πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμη βάση και 4% σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη ήταν εντελώς τεχνητή, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο που μοιάζει με τις συνθήκες στην Ελλάδα, και δεν έχει ουσιαστικά καμία υποστήριξη από αξιόπιστους μεταξύ των οικονομολόγων. Στην πράξη επιδίωξη αυτού του στόχου είναι επίσης μη βιώσιμο, και ο στόχος της τοποθέτησης του χρέους προς το ΑΕΠ σε μια σαφή καθοδική πορεία απαιτεί να αναθεωρηθεί.

Οι αβεβαιότητες γύρω από την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα και την τελική κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη έχουν επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα και τις δημοσιονομικές επιδόσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών. Ως πρώτο βήμα, είναι σημαντικό να σταθεροποιηθεί αμέσως το τραπεζικό σύστημα και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως πλήρες και μόνιμο μέλος της Ευρωζώνης. Η κυβέρνηση της Ελλάδα ζητά την άμεση επιβεβαίωση και βοήθεια από τους εταίρους της Ευρωομάδας για το σκοπό αυτό.

2. Η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

Η σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα είναι υψίστης σημασίας για την κυβέρνηση και άμεση ανησυχία για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της.

Μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για την 4η Φεβρουαρίου, οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν πλήρως εξασφαλισμένα καθώς βασίζονται στην Τράπεζα της Ελλάδα για ρευστότητα έκτακτης ανάγκης Βοήθειας (ELA).

Η κυβέρνηση αναμένει ότι η συμφωνία με τους εταίρους της Ευρωομάδας για ένα πρόγραμμα γέφυρα θα επιτρέψει στο Διοικητικό Συμβούλιο να ανανεώσει την παραίτηση για την επιλεξιμότητα των ελληνικών χαρτί για πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.

Μεσοπρόθεσμα, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για την περαιτέρω στήριξη του τραπεζικού τομέα. Η κυβέρνηση θα ήθελε να συζητήσει με τους εταίρους της, την κινητοποίηση των υπόλοιπων μη δαπανηθέντων πόρων που διατίθενται στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (app. 8 δισεκατομμύρια ευρώ) για την περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση για το πώς το υπόλοιπο ΕΤΧΣ περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καθαρίσει τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενων δανείων τους. Επιπλέον, η διαχείριση ΤΧΣ θα πρέπει να καταστεί πιο διαφανής και αποτελεσματική.

3. Αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών χρηματοδότησης

Καλύπτοντας ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες σε άμεση ανησυχία για τις ελληνικές αρχές.

Πριν από τον Ιούνιο, η Ελλάδα αντιμετωπίζει € 5.2bn αποπληρωμές προς το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πλήρως να τιμήσει αυτές τις πληρωμές. Η κυβέρνηση προσβλέπει σε μια θετική συζήτηση με το ΔΝΤ σχετικά με την ανανέωση συμφωνία χρηματοδότησης που βασίζεται σε μια ενημερωμένη ΚΑΑ.

Για να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις πληρωμής του, η κυβέρνηση ζητά το Eurogroup να καταβάλει στην Ελλάδα τα εκκρεμή € 1,9δισ ομόλογα ΑΓΣ που σχετίζονται με το εισόδημα του Ευρωσυστήματος, σύμφωνα με το Eurogroup τις προηγούμενες δεσμεύσεις. Μετά τον Ιούνιο, τα € 6, 7 δισ επιστροφές προγραμματισμένη διάρκεια του καλοκαιριού στην ΕΚΤ ως ο κάτοχος των ομολόγων SMP. Αυτή η επιστροφή δημιουργεί πολύ εξαιρετικές πιέσεις στις ανάγκες χρηματοδότησης Ελλάδα το 2015. 

Η κυβέρνηση αναμένει ότι μια συμφωνία σχετικά με την έκδοση εντόκων γραμματίων θα ληφθούν για την κάλυψη των εν λόγω έκτακτων αναγκών. Αυτό δεν θα αυξήσει το ποσό του χρέους, αλλά μόνο την αλλαγή της σύνθεσής του.
4. τη βιωσιμότητα του χρέους

Η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους αποτελεί βασικό στόχο της πολιτικής των ελληνικών αρχών.

Πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να αποκαταστήσει τη μακροπρόθεσμη φερεγγυότητα στην Ελλάδα και να εξασφαλίσει την ικανότητά της να δανείζεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε λογικό κόστος στο εγγύς μέλλον. Ευρωομάδας δεσμευτεί σε
Νοέμβριος του 2012 για να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό μια φορά η Ελλάδα θα καταχωρήσετε τα πρωτογενή πλεονάσματα, που συνέβη το 2014 και θα είναι η περίπτωση το 2015.

ΔΝΤ τεχνικό προσωπικό πρέπει να συνεργάζεται στενά με την ελληνική ομάδα να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου προγράμματος χρέους, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη την εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος. Ενισχύθηκε με ποσοτικοποιημένους στόχους που ελέγχθηκαν από unconflicted μέρη, μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να αποτελέσει τον τύπο της διαθήκης που η κυβέρνηση και οι εταίροι της ΕΕ και οι διμερείς δανειστές μπορεί να δεχθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχές είναι έτοιμες να ανοίξουν τη συζήτηση σχετικά με τις επιλογές που θα έφερνε στην Ελλάδα την αναγκαία ελευθερία κινήσεων και τελικά τα μέσα για την αποκατάσταση της πρόσβασης στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτές οι επιλογές θα είναι μέρος του «New Deal» για να σφραγιστεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της. Θα είναι απόλυτα συνεπής με (i) το νέο πιο ρεαλιστικό φορολογικό πλαίσιο που θα συμφωνηθεί; (ΙΙ) μια ενημερωμένη λήψη ΔΝΤ χρέους Ανάλυση Βιωσιμότητας απόθεμα των νέων αυτών υποθέσεων, και (iii) ένα θετικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη και την κοινωνική ανάπτυξη για την οποία η κυβέρνηση και οι Έλληνες είναι σταθερά προσηλωμένη.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις προς τους εταίρους της, σε εύθετο χρόνο, σε ένα μενού των μέσων για τη μείωση της επιβάρυνσης του χρέους αποτελεσματικά, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων ανταλλαγής χρέους.

5. Η Νέα Ατζέντα Μεταρρυθμίσεων

Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε ένα νέο πρόγραμμα για την ανάπτυξη και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η νέα ατζέντα θα αντιμετωπίσει τις αιτίες της ελληνικής οικονομικής παρακμής και να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνικοοικονομικό μοντέλο.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει τη φοροδιαφυγή, φορολογική ασυλία, λαθρεμπόριο, cartelsand προσοδοθηρία. Οι μεταρρυθμίσεις θα βελτιώσουν την επιβολή του φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με έμφαση για τις τιμές μεταβίβασης στις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει τις νομοθετικές προτάσεις για την ενίσχυση του νομικού πλαισίου για μια ανεξάρτητη φορολογική αρχή εντός του Υπουργείου Οικονομικών.

Ένα πλήρες νομοθετικό πακέτο θα βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα και να υπονομεύσει την ενοικίαση των αιτούντων, ιδίως στον τομέα του πετρελαίου, του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οι διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων θα γίνει πιο διαφανής και δίκαιη χάρη σε ένα πιο συγκεντρωτικό σύστημα, αποτελεσματική παρακολούθηση και οι ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις. Οι μεταρρυθμίσεις θα αυξήσει τη συνολική αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες. Πολιτικές υπονομεύει την κοινωνική συνοχή έχουν αποτύχει και θα πέσει.

Οι ξένοι επενδυτές παραμένουν καλωσόρισμα και η κυβέρνηση θα στηρίξει τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα. Για την ιδιωτικοποίηση και την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας, η κυβέρνηση είναι έτοιμη και πρόθυμη να αξιολογήσει την κάθε έργο επί της ουσίας μόνο.

Για την ενίσχυση των εγχώριων επενδύσεων και τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει μια εθνική αναπτυξιακή τράπεζα, στην οποία θα μεταφερθούν διαφόρων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και για τη στήριξη των ΜΜΕ. Η εθνική τράπεζα ανάπτυξης θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διοχέτευση των δανείων της ΕΤΕπ που διατίθενται για ιδιωτικά έργα στην Ελλάδα.  

Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, ο οποίος έχει δεχθεί, για την τεχνική βοήθεια στο σχεδιασμό, την εφαρμογή και την παρακολούθηση αυτής της νέας πολιτικής μεταρρύθμισης.

7. Ένα νέο συμβόλαιο για το Νέο Πρόγραμμα Δράσης

Αυτή η νέα ατζέντα θα δώσει ώθηση σε πολλές από τις δράσεις πολιτικής που αναφέρονται στο πρόγραμμα πολιτικής προηγουμένως συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της Ευρωομάδας, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής πολιτικής, φορολογικής διοίκησης, διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, τη συλλογή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, η προώθηση των επιχειρηματικών επενδύσεων, τη διαχείριση του χώρου και του σχεδιασμού, και της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος.

Κατά την περίοδο της γέφυρας κατά την οποία η νέα αυτή σύμβαση θα καταρτιστεί και διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση θα θέσει ως προτεραιότητα για την υλοποίηση των ενεργειών αυτών που αναφέρονται στις υπάρχουσες συμφωνίες που συνάδουν πλήρως με την πολιτική εντολή της. Συνολικά, θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% του συνόλου του καταλόγου των προηγουμένως συμφωνηθεί δράσεις. Νέες πρωτοβουλίες που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση των επιτυχημένων διαπραγματεύσεων.

8. Συμπέρασμα

Η Ευρώπη είναι και αδιαίρετο σύνολο, και η κυβέρνηση της Ελλάδα θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι μόνιμο και αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Eurogroup. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε μια σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της με βάση την καλή πίστη, η αμοιβαία εμπιστοσύνη, και μια κοινή δέσμευση για το ευρωπαϊκό σχέδιο. Είναι πεπεισμένος ότι μια σχέση σταθερά χτισμένο σε αυτή τη βάση μπορεί να λειτουργήσει για την αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας και στη στήριξη των μελλοντικών Ελλάδα ως μια ευημερούσα μέλος της ζώνης του ευρώ.
           


16/2/2015 - Γιάννης Βαρουφάκης κουβέντα στο 16 Θ Φεβρουάριος 2015 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΟΜΑΔΑΣ
Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Καθήκον της κυβέρνησης είναι να πραγματοποιήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα για να συλλάβει τις συνδυασμένες δυνάμεις του αποπληθωρισμού και αρνητική δυναμική του χρέους, επιφέρει καθοδηγούμενη από τις επενδύσεις αποκατάστασης και, ως εκ τούτου, τη μεγιστοποίηση της καθαρής παρούσας αξίας των αποπληρωμών του χρέους μας προς τους πιστωτές μας.
Η ελληνική κυβέρνηση σέβεται πλήρως τις δεσμεύσεις της έναντι των εταίρων μας και στα θεσμικά όργανα που είναι συμβαλλόμενα μέρη. Η δυσκολία μας στην κηρύσσει μια δέσμευση για το τρέχον πρόγραμμα, καθώς και για «επιτυχή ολοκλήρωση» του, είναι ότι κατά την εκτίμησή μας, το πρόγραμμα αυτό δεν ήταν ευνοϊκό για την ανάκτηση και, ως εκ τούτου, από τη φύση αδύνατο να ολοκληρωθεί επιτυχώς.
Για πολλούς, η απροθυμία μας να δεχτούμε τη φράση «παρατείνει το ισχύον πρόγραμμα και να ολοκληρώσει με επιτυχία το" προέρχεται από τον προσδιορισμό αυτής της κυβέρνησης να μην εκδώσει μια υπόσχεση που δεν μπορεί να κρατήσει. Φοβόμαστε ότι αν δεχθούμε τις προτεραιότητες, τη μήτρα, του τρέχοντος προγράμματος, και να λειτουργεί μόνο σε κυρίαρχο λογική του, ακόμη και αν αλλάξουμε κάποιες πτυχές του, φοβάμαι ότι θα πρέπει να δίνει τη σπείρα του χρέους-αποπληθωρισμού άλλη ώθηση, εμείς θα χάσει την υποστήριξη του λαού μας, και, ως εκ τούτου , η χώρα θα είναι πολύ δύσκολο για τη μεταρρύθμιση στο εξής. Ως πρόσφατα διορισμένος υπουργός Οικονομικών μιας χώρας που έχει ένα έλλειμμα αξιοπιστίας σε αυτή την αίθουσα, θέλω να πιστεύω ότι θα καταλάβετε την απροθυμία μου να υποσχεθώ ότι εγώ που δεν πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει .
Όλα αυτά Παρ ', υπάρχουν πολλά που μπορούμε να παραδώσουμε ότι είναι προς αμοιβαίο όφελος. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε μια βραχυπρόθεσμη (τρεις έως έξι μήνες μακριά) συμφωνία η οποία θα μας επιτρέψει να ιδρύσουν το «κοινό έδαφος» ανέφερε ο Πρόεδρος JD και ο πρωθυπουργός μέχρι την περασμένη Πέμπτη. Είναι προς το συμφέρον κανενός και αν, κατά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ως αποτέλεσμα της πολιτικής αποτυχίας από την πλευρά μας μαραζώνει Ελλάδα υπό κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας, της κατάρρευσης των εσόδων και συνέχισε εκροές καταθέσεων.
Χρειαζόμαστε μια σε καταρχήν συμφωνία ότι κατά την περίοδο αυτή η ελληνική πολιτεία θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο μινιμαλιστικό μενού που λύνει το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα ρευστότητας (π.χ. μεταφορά με το ΔΝΤ, αντί των αποπληρωμών στην Ελλάδα, του € 1.900.000.000 ότι η ελληνική Κυβέρνηση ? οφείλεται από τη συμφωνία profit'-έκπτωση της ΕΚΤ »ένα ευέλικτο ELA, μια αύξηση στην τεχνητή καπάκι των θεμάτων Τ-νομοσχέδιο κλπ) και δεσμεύει την ελληνική κυβέρνηση σε μια σειρά από προϋποθέσεις:
·          Η Ελληνική Κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της με τους όρους της συμφωνίας δανείου της προς όλους τους πιστωτές μας
·          Η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει καμία ενέργεια που απειλεί να εκτροχιάσει το υφιστάμενο δημοσιονομικό πλαίσιο ή ότι έχει συνέπειες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα
·          Η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει κανένα μέτρο προς ένα κούρεμα της ονομαστικής αξίας των δανείων της »
Η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί βαθύτατα για τις καταστροφικές επιπτώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την ικανότητα της στην Ελλάδα ιδιωτικές τράπεζες να επεκτείνουν την πίστωση προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και είναι, ως εκ τούτου, επιθυμεί να βρει μέσα, χρησιμοποιώντας τη μη χρησιμοποιηθείσα ικανότητα του ΕΤΧΣ για να τους καθαρίσει. Ομοίως, είμαστε πρόθυμοι να βρουν τρόπους για τη διαγραφή των συσσωρευμένων κυρώσεις σε φορολογούμενους σε καθυστέρηση που έχουν τοποθετηθεί μέχρι και 70 δις €. Φυσικά, η ελληνική διοίκηση αντιλαμβάνεται ότι οποιεσδήποτε τέτοιες διαγραφές πρέπει να είναι σχεδιασμένα για να αποφευχθεί η επιβράβευση στρατηγικό παραβάτες και, σίγουρα, για να αποφευχθεί η μακροπρόθεσμη τάση να καθυστερούν την εξόφληση των χρεών και φόρων. Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για την ανάκαμψη. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να ζητούν τη συμβουλή των εταίρων μας πριν νομοθετεί κατάλληλα.
Σε αντάλλαγμα των ανωτέρω δέσμευση ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει κατά τη διάρκεια της περιόδου της παράτασης / γέφυρα, οι εταίροι μας θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι, κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου:
·          Δεν θα υπάρξουν μέτρα που θεωρούμε ύφεσης, όπως περικοπές των συντάξεων ή αυξήσεις του ΦΠΑ.
Όσον αφορά τις ιδιαιτερότητες της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, ή των ανωτέρω όρων, πιστεύουμε ότι αυτά τα τεχνικά ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μέσα σε μια ημέρα ή δύο, εφ 'όσον η πολιτική βούληση είναι παρούσα. Σε κάθε περίπτωση, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι μιλάμε για ένα σύντομο διάστημα λίγων μηνών από τη σταθερότητα που είναι απαραίτητη για τον προσδιορισμό των παραμέτρων του μακροπρόθεσμου πλαισίου εντός του οποίου Ελλάδα και την Ευρώπη και το ΔΝΤ θα δημιουργήσει, έτσι ώστε να εντάξει την Ελλάδα μια βιώσιμη πορεία.
Οι ελληνικές αρχές είναι αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν αυτά λίγους μήνες αποτελεσματικά, σε αντίθεση με απλά να αγοράζουν χρόνο για το σκοπό της να κάνει λίγο. Προτείνουμε να επικεντρωθούμε σε λίγες μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες και οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως, με τη συνδρομή των θεσμικών οργάνων καθώς και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών, έχουμε την πρόθεση να:
·          κόψει τον γόρδιο δεσμό της γραφειοκρατίας - μέσω της νομοθεσίας που απαγορεύει τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα από το να ζητήσουν από τους πολίτες ή επιχειρηματικές πληροφορίες, πιστοποιητικά ή έγγραφα ότι το κράτος έχει ήδη (και τα οποία κατοικούν σε κάποιο άλλο τμήμα)
·          μεταρρυθμίσεις Φορολογική αρχή προς μεγαλύτερη ανεξαρτησία, την ευπρέπεια και τη διαφάνεια
·          Δημιουργία ενός αποτελεσματικού και δίκαιου συστήματος φορολογικού δικαστηρίου
·          Σύγχρονο σύστημα πτώχευση
·          δικαστικές μεταρρυθμίσεις του συστήματος, σε γενικές γραμμές
·          Δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και χρηστή ηλεκτρονικό περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης, που θα ενισχύει τη διαφάνεια και την απόδοση των φορολογικών εσόδων για το κράτος
·          Άρση των διαφόρων καρτέλ
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι,
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν πρέπει να δίνει υποσχέσεις που ξέρουμε ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εξευμενίσει ο καθένας με την αποδοχή για παράδειγμα, ο στόχος της ιδιωτικοποίησης € 5.000.000.000, έτσι ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία . Αλλά ξέρω ότι δεν μπορώ να παραδώσει. Ακριβώς όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να παραδώσουν σε μια αγορά της κατάρρευσης των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.
Ομοίως με κατασχέσεις των μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων. Ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές διαφορές μας (και αν συμφωνείτε με την κυβέρνησή μας ότι τα σπίτια της οικογένειας δεν θα πρέπει να δημοπρατηθεί στη μέση μιας ύφεσης για ηθικούς λόγους), το γεγονός παραμένει ότι θα ήταν μη- sensical να ρίξει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ο δρόμος σε μια εποχή που δεν υπάρχουν αγοραστές και, ως εκ τούτου, όπως κατασχέσεις θα αποφέρει κανένα κεφάλαιο για τις τράπεζες, θα τροφοδοτήσει την ήδη ειδεχθή ανθρωπιστική κρίση και, στο τέλος, να καταστρέψουν ό, τι έχει απομείνει από την αγορά ακινήτων.
Για να ανακεφαλαιώσουμε, η κυβέρνησή μας είναι έτοιμη και πρόθυμη να υποβάλει αίτηση για παράταση της σύμβασης δανείου μας μέχρι το τέλος του Αυγούστου (ή οποιαδήποτε άλλη διάρκεια που Eurogroup κρίνει κατάλληλο), για να συμφωνήσουν σε μια σειρά από λογικές προϋποθέσεις για τη διάρκεια της περιόδου αυτής και να δεσμευτούν ότι θα έχουν μια πλήρη αναθεώρηση ολοκληρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος αυτής της ενδιάμεσης περιόδου - χρονικό διάστημα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα και τους εταίρους της να σχεδιάσουμε μαζί μια νέα σύμβαση για την Ευημερία στην Ελλάδα και Ανάπτυξης.
Πιστεύω ότι, παρά τις όποιες διαφορές, ο κοινός μας τόπος είναι στερεά και τέτοια ώστε να μπορέσουν να την αξιοποιήσουν μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία στο πνεύμα της αληθινής ευρωπαϊκής συλλογικότητας.




ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΟΜΑΔΑΣ - 16 Φεβ 2015 - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Μη χαρτί ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

1.     Αποτέλεσμα των τεχνικών συζητήσεων

Τεχνική συζήτηση πραγματοποιήθηκε στις 13 με 14 Φεβ μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και εκπροσώπων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για τον εντοπισμό κοινό έδαφος μεταξύ των δύο μερών και να συζητήσουν το περιεχόμενο του τρέχοντος μνημονίου συμφωνίας.

Όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έχει σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος να εντοπιστούν οι τομείς όπου οι ελληνικές αρχές μπορούν να υποστηρίξουν την εν εξελίξει μεταρρυθμιστικής ατζέντας: φορολογική μεταρρύθμιση, μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη μεταρρύθμιση των δημοσίων συμβάσεων, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, του δικαστικού συστήματος μεταρρύθμιση, η εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τις βιομηχανίες δικτύου και ανταγωνιστικούς τομείς.

Απαιτείται χρόνος για τις επόμενες εβδομάδες για τη νέα κυβέρνηση να κάνει μια πιο λεπτομερή αξιολόγηση των εν εξελίξει μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πλήρως να συνεχίσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε αυτούς τους τομείς. Θεωρεί ως ουσιαστικό μέρος της πολιτικής εντολής του ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση των δράσεων αποφασιστική πολιτική η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει: αποφασιστικά αντιμετώπιση φοροφυγάδες, καταπολέμηση της διαφθοράς και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Είναι έτοιμη να δεσμευτεί για τη βραχυπρόθεσμη εφαρμογή των κύριων μέτρων πολιτικής.   

Τεχνικές συζητήσεις αποκάλυψαν πραγματικές διαφορές της λογικής σε έναν περιορισμένο αριθμό θεμάτων. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί την τρέχουσα μεταρρύθμιση της ατζέντας της αγοράς εργασίας ως ακατάλληλα για την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας. Θα προωθήσει μια διαφορετική προσέγγιση, με τεχνική βοήθεια από την ΔΟΕ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία των εργαζομένων κατά τρόπο που να συνάδει με την οικονομική ανάπτυξη.
Η κυβέρνηση θα προωθήσει επίσης μια διαφορετική προσέγγιση για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου. Ιδιωτικοποιήσεις δεν θα σταματήσει, αλλά αξιολογούνται σε κατά περίπτωση για να εξασφαλιστεί ότι συνάδουν με το δημόσιο συμφέρον. Ξεπουλήματα πρέπει να αποτραπεί, και ένα μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, ιδίως σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα, πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η κυβέρνηση υποστηρίζει τους στόχους για να κάνει ΚΕ πιο αποτελεσματική και να καθιερώσουν μια πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, αλλά συστηματικές απολύσεις θα τελειώσει. Στον τομέα της φορολογίας, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τις τρέχουσες πολιτικές για την προστασία των φτωχότερων τμημάτων του πληθυσμού. Θα επανεξετάσει τα στηρίγματα για το φόρο εισοδήματος για την αύξηση της προοδευτικότητας και να αντικαταστήσει το σημερινό φόρο ακίνητης περιουσίας από τον φόρο περιουσίας. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ θα επανεξεταστεί.

Τέλος, οι ελληνικές αρχές εντόπισε ορισμένους τομείς όπου υπάρχει γενική συμφωνία σχετικά με τους γενικούς στόχους αλλά πού θα ήθελαν να συζητήσουν τις νέες ιδέες για την επίτευξη των στόχων της πολιτικής του μνημονίου. Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, οι αρχές θα ήθελαν να συζητήσουν τη δημιουργία ενός περιουσιακού στοιχείου Εταιρεία Διαχείρισης για τη διεύθυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για την υποστήριξη των επενδύσεων, η κυβέρνηση θεωρεί ως προτεραιότητα την ανάπτυξη του κοινωνικού τομέα και να δημιουργήσει μια δημόσια τράπεζα ανάπτυξης.

Στη βάση αυτή, οι ελληνικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχει επαρκής κοινά σημεία για να συζητήσει εποικοδομητικά με τους ευρωπαίους εταίρους της, βάσει των νωπών απόψεων και μια προνοητική προσέγγιση, τους όρους μιας νέας από κοινού συμφωνηθείσα πολιτική ατζέντα που θα ενσωματώσουν πλήρως τις απόψεις της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που παίρνει τα καλύτερα στοιχεία του τρέχοντος προγράμματος και της δικής μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Οι συζητήσεις αυτές θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε κατάλληλη μορφή που βασίζεται σε ειδικές εντολές της Επιτροπής της ΕΚΤ και της ΕΕ.

2.     Η βιωσιμότητα του χρέους

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να συνεχίζεται πρωτογενών πλεονασμάτων κατά την επόμενη δεκαετία να διασφαλιστεί η χρηστή δημόσια οικονομικά. Ωστόσο, η εφαρμογή των πρωταρχικών στόχων πλεονάσματος που προβλέπεται από το μνημόνιο συμφωνίας θα ήταν αντιπαραγωγική. Ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015 και 4,5% το 2016 θα έθετε σε κίνδυνο την τρέχουσα εύθραυστη ανάκαμψη. Επιπλέον, δεν είναι καθόλου απαραίτητο να τεθεί το χρέος σε σταθερά πτωτική πορεία. Ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% οδηγήσει θα, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, για να σβήσει εντελώς το χρέος μέχρι το 2050. Αυτό δεν είναι ο τυπικός ορισμός της βιωσιμότητας του χρέους.

Το σημερινό πρόγραμμα θέτει τον στόχο της ονομαστικής αναλογία 124% του χρέους προς το ΑΕΠ το 2020 για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η πλήρης πρόσβαση στην αγορά το 2023, όταν μεγάλες διάρκειες θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν. Οι αρχές θεωρούν το στόχο αυτό ως τεχνητή και ακατάλληλη . Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΕΜΣ το 2013, η δομή του ελληνικού χρέους είναι τόσο σημαντική όσο και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας. Μακροπρόθεσμες διάρκειες και τα μειωμένα επιτόκια ήδη συνεπάγεται χαμηλότερη αναλογία χρέους το 2015 σε όρους καθαρής παρούσας αξίας. Σε ό, τι ΚΠΑ, το χρέος ανέρχεται στο 135% του ΑΕΠ και θα πέσει κάτω από τη γραμμή του 120% εάν είχε επιτευχθεί το ίδιο 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2014. Η κυβέρνηση αναμένει να συζητήσει με το ΔΝΤ και τα άλλα θεσμικά όργανα μια ακριβέστερη εκτίμηση της βιωσιμότητας του χρέους. 

Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της τροχιάς του χρέους. Ωστόσο, το παρελθόν δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση υπολείπεται των στόχων. Οι ποσοτικοί στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί. Ο εξαναγκασμός των πωλήσεων των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων σε μια καταθλιπτική περιβάλλον είναι αδικαιολόγητη. Οι αρχές θα σταματήσει όλες τις πωλήσεις που δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον. 

3.     Κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών το 2015

Χρηματοδοτικών αναγκών κατά το έτος 2015 και για τους επόμενους μήνες είναι επείγον και άμεση ανησυχία.

Δημοσιονομικό Έλλειμμα

Από την πλευρά των εσόδων, την προηγούμενη περίοδο ήταν κυριαρχείται από πολιτικές παρεμβάσεις, ποικίλης έντασης και από πολυάριθμες πηγές που προώθησε την αβεβαιότητα και επηρεάζοντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα και τα φορολογικά συλλογή. Έσοδα έλλειμμα το τέλος Ιανουαρίου έφθασε τα 2 δισεκατομμύρια € σε σύγκριση με τις προβλέψεις ΥΟ.

Οι αρχές μελετούν την εξαιρετική δράση όσον αφορά την κινητικότητα των εσόδων το 2015. Μέχρι € 5,5 δισ αναμένεται τη διάρκεια του έτους, χάρη σε μια ισχυρή προσπάθεια για (i) την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς (ii) καλύτερη τιμολόγηση μεταφοράς ελέγχου σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό (iii) τη διαδικασία είσπραξης καθυστερούμενων μεταρρυθμίσεων και (iv) να εφαρμόσει μια πιο προοδευτική φορολογία για το πλουσιότερο.

Οι αρχές θα ανυπομονώ να διατηρηθεί ένα 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα τη διάρκεια του έτους. Ο στόχος αυτός εξαρτάται από την οικονομική σταθεροποίηση. Νέα δαπάνες (ανθρωπιστική πακέτο) θα χρηματοδοτηθεί μέσω επαναπροσδιορισμούτου των δαπανών και περικοπές σε άλλες θέσεις του προϋπολογισμού.

Χρέος Αποσβέσεις
    
Ελλάδα αντιμετωπίζει εξαιρετικές ανάγκες χρηματοδότησης το 2015. Οι πληρωμές από το ΔΝΤ, καθώς και στην ΕΚΤ και άλλους πιστωτές θα ανέλθει σε γ. € 17δις τη διάρκεια του έτους.

Το ίδιο έλλειμμα του προϋπολογισμού, στο όρος μετρητά, δεν θα προσθέσει πολλά σε αυτό το σχήμα, ειδικά αν τα κέρδη ΑΓΣ ενσωματώνονται στις κυβερνητικές πηγές.

Για την κάλυψη όλων των αναγκών αναχρηματοδότησης της, η κυβέρνηση προτείνει να αρχίσουν συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της σχετικά με τους όρους της νέας σύμβασης που θα παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο για τη συνέχιση της στήριξης από την ΕΚΤ και τα κράτη μέλη. Οι τεχνικές εργασίες που πραγματοποιούνται με τα τρία συνεργαζόμενα ιδρύματα απέδειξαν ότι υπάρχει περιθώριο για μια νέα συμφωνία. Η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι μια φρέσκια ματιά στο ΚΑΑ θα αποδεικνύουν ότι οι στόχοι της κυβέρνησης είναι στο στόχο. Μόλις επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το επιθυμητό σχήμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μια ολιστική συμφωνία θα είναι για το REACH σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 

Βραχυπρόθεσμη Γέφυρα Χρηματοδότηση

Για την επίλυση βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας τρέξιμο, η κυβέρνηση προβλέπει μια συμφωνία για μια συνδυασμένη συμμετοχή του Ευρωσυστήματος και το πρόγραμμα ELA της (σε σχέση με την έκδοση της T-λογαριασμούς), του ΔΝΤ, μέσω νέων εκταμιεύσεων και του Eurogroup για να επιτρέπει την απελευθέρωση του οι αχρησιμοποίητων πόρων του ΕΤΧΣ.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία, με βάση τα αρκετά κοινά λόγους που προσδιορίζονται με τα τρία θεσμικά όργανα σχετικά με το περιεχόμενο του σημερινού μνημονίου συμφωνίας. 

Παράρτημα 1: τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις

Οι αναμενόμενες σωρευτικές έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να φθάσουν τα € 22.3bn το 2020, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές θεωρούν ότι ο στόχος αυτός ρεαλιστικό.

Έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις κατώτερα των προσδοκιών από το 2011

Το 2011, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, το μνημόνιο συμφωνίας που συμφωνήθηκε με το Eurogroup αναμένεται € 50 δισεκατομμύρια των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις για την περίοδο 2011-2016, με στόχο € 5δις για το 2011, 10 δις € για το 2012 και € 5δις το 2013 (€ 20 δισ το σύνολο των εισπράξεων στο τέλος του 2013 και € 35 δισ στο τέλος του 2014).

Το 2012, το δεύτερο Μνημόνιο αναφέρει ότι ο στόχος € 50 δισ διατηρήθηκε, αλλά για έναν πολύ μακρύτερο χρονικό ορίζοντα. Ο στόχος στο τέλος του 2020 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε € 22 δισ σε Απρίλιος 2014 θεωρώντας ότι ο «μη ικανοποιητική διαδικασία ιδιωτικοποίησης».

Στην πράξη, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ανήλθαν σε € 1,6 δισ το 2011, το μηδέν το 2012, ύψους 1 δισ το 2013 και αναμένεται να φθάσει το 1,5 δισ το 2014 και 2,2 δισ το 2015.

Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν την πρακτική αδυναμία των ιδιωτικοποιήσεων για να φέρει σημαντικούς πόρους για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους στο σημερινό ελληνικό πλαίσιο.

Οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης

Οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης να σταματήσει η συστηματική προσέγγιση για ιδιωτικοποιήσεις θα οδηγήσει σε έλλειμμα πάνω από βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, αλλά θα μπορούσε τελικά να παράγουν υψηλότερα έσοδα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, αποφεύγοντας τις πωλήσεις πυρκαγιά ή / και τις μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων που δεν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Η νέα αυτή στάση θα επιδεινωθεί αναπόφευκτα τη βιωσιμότητα του χρέους πάνω από βραχυπρόθεσμα και εμποδίζει την Ελλάδα να φθάσει την αυθαίρετη στόχο του 124% του ονομαστικού χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι το 2020, αλλά θα με καμία αμφιβολία συμβάλουν στη βελτίωση της τροχιάς του χρέους σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των αναγκών, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις για το έτος 2015 υπολογίζεται σε € 2,2bn από το ΔΝΤ. Η διανομή του ΑΓΣ κερδών για το 2014 (€ 1,9bn) θα επιτρέψει να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ελλείμματος.



Παράρτημα 2: βιωσιμότητα του χρέους

Η βιωσιμότητα του χρέους είναι για τη διατήρηση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από τον έλεγχο. Αυτό συνήθως απαιτεί ότι το έλλειμμα είναι αρκετά χαμηλά ώστε να εξασφαλίζεται ότι ο δείκτης του χρέους μειώνεται αντί να αυξάνεται. Για να υπολογίσουμε το όριο αυτό πρέπει κανείς να κάνει υποθέσεις για την ανάπτυξη. Μια οικονομία με μηδέν (ονομαστική) αύξηση χρειάζεται ένα ισορροπημένο προϋπολογισμό. Με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ορισμένοι έλλειμμα είναι συνεπής με τη φερεγγυότητα; το μόνο που χρειάζεται είναι για το χρέος να αυξάνεται με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι το ΑΕΠ.
Στην περίπτωση της Ελλάδα, με αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο 175%, το έλλειμμα που θα σταθεροποιήσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο σημερινό του επίπεδο είναι 7% του ΑΕΠ (= 4% * 1,75) υποθέτοντας μια συντηρητική αύξηση του 4% της ονομαστικής διάρκειας. Η Ελλάδα έχει ήδη εκτελεστεί καλύτερα από το 2014, το έλλειμμα μειώθηκε κάτω από την τιμή αναφοράς του Μάαστριχτ του 3%. Σε διαρθρωτικούς όρους, διορθώνοντας την μέτρηση του ελλείμματος για το κενό παραγωγής, η Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα τις τεχνικές δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,6% ΑΕΠ του (σύμφωνα με το ΔΝΤ).
Με άλλα λόγια, ένα έλλειμμα 3% είναι εντός των ορίων της αειφορίας όπως ορίζεται συμβατικά. Λαμβάνοντας υπόψη το νομοσχέδιο ενδιαφέρον, περίπου 3% του ΑΕΠ σήμερα και ενδεχομένως του 4,5% μέλλον στο (μόλις λήξει η αναβολή τόκων για τα δάνεια του EFSF ), ένα πρωτογενές πλεόνασμα του 1,5% είναι μέχρι το καθήκον.
Το συνημμένο προσομοίωση δείχνει την πτωτική πορεία του χρέους μέχρι το 2054 υποθέτοντας σταθερό 1,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος του ΑΕΠ.
Συζήτηση με το ΔΝΤ πάνω από τέτοιες συζητήσεις DSA-στυλ θα είναι κρίσιμη. Ο στόχος πρωταρχικός 4,5% μόνο που απαιτείται για να επανέλθει το χρέος κάτω από ένα αυθαίρετο όριο του 124% μέχρι το 2020 (σύμφωνα με την τελευταία DSA) και κάτω από το 120% το 2022. Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν λαμβάνει υπόψη τις αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη της λιτότητα σοκ που απαιτείται για την επίτευξη αυτού του δημοσιονομικού στόχου. Ωστόσο, η αύξηση του ΑΕΠ είναι τόσο σημαντική, και ακόμη πιο σημαντικό, από το πρωτογενές πλεόνασμα για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Εκτός αυτού, κάθε προσπάθεια για την περαιτέρω συμπίεση του προϋπολογισμού στο σημερινό πλαίσιο της ανθρωπιστικής κρίσης και μικρή ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης θα έχουν καταστροφική επίπτωση τόσο στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα.
Έγινε παρεξήγηση
Η παρεξήγηση που αφορούν την Ελλάδα φερεγγυότητας οφείλεται στο γεγονός ότι ο αριθμός αμβλύ 175% του χρέους προς το ΑΕΠ δεν περιγράφει πλήρως το πραγματικό βάρος του δημόσιου χρέους για την ελληνική οικονομία.
Ελλάδα χρωστάει αυτή τη στιγμή το ΕΤΧΣ γ. 142bn € (75% του 2015 ΔΝΤ προβλεπόμενου ΑΕΠ), με επιτόκιο του γ. 2,5%, και έχει τελική ημερομηνία λήξης των 39yrs (απόσβεσης από το έτος 2023 μέχρι το έτος 2054). ΑΥΤΟ ΤΟ υψηλό επίπεδο ευνοϊκών όρων Των δανείων ΤΟΥ ΕΤΧΣ ΔΕΝ συλλαμβάνεται ΣΤΟ ονομαστικό δείκτη χρέους / ΑΕΠ που χρησιμοποιείται από το ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδα. Η ίδια ανάλυση μπορεί να γίνει για τα δάνεια GLF (επιτόκιο κατά 50 bp πάνω από το Euribor, δηλαδή επί του παρόντος 0,65%, και τελική προθεσμία το 2041). 
Σε συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο του 2013, η επικεφαλής του ESM, Klaus Regling εντυπωσιακά δήλωσε ότι DSA αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από το ΔΝΤ είναι «χωρίς νόημα». Ένα βασικό επιχείρημα από Regling είναι ότι οι παράμετροι του χρέους είναι τόσο σημαντικοί για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, όπως το χρέος ονομαστικής ίδιο επίπεδο: δάνεια του EFSF είναι πολύ μακροπρόθεσμα, ΜΕ Πολύ ευνοϊκούς όρους επιτοκίου μειώνεται ΣΤΟ ΕΤΧΣ Κόστος χρηματοδότησης ΤΟΥ περίπου 2% συν ένα κόστος επιχειρησιακό περιθώριο του γ. 50 bp.
Πράγματι, εάν το χρέος στην Ελλάδα υπολογίζεται σε όρους ΚΠΑ, δηλαδή με συντελεστή 5% έκπτωση, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα ήταν ήδη τόσο χαμηλά όσο 133% του ΑΕΠ (βλέπε παρακάτω), και να φτάσει το 127% το 2020 ( όπως αναμενόταν από το ΔΝΤ σε ονομαστικούς όρος) με ένα πρωτογενές πλεόνασμα διατηρήθηκε στο 1,5% του ΑΕΠ, αντί του 4,5%.
Θα δείξουμε παρακάτω τη δυναμική του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από την υπόθεση ενός πρωτογενούς πλεονάσματος σε 1,5% και συντηρητικές παραδοχές της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 4% (χαμηλότερα από τις προσδοκίες του ΔΝΤ).
Κάτω από αυτό το σύνολο των υποθέσεων, η ΚΠΑ του δημόσιου χρέους φθάνει το 120% του ΑΕΠ το 2020.


Δείχνουμε κάτω την ίδια δυναμική με την παραδοχή μιας μακροπρόθεσμης πρωτογενές πλεόνασμα 4%, όπως ζητήθηκε από την ΕΕ. Κάτω από αυτές τις αδικαιολόγητες υποθέσεις, το χρέος θα μειωθεί δραματικά και εντελώς εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 30 έτη, πράγμα που δεν είναι ο ορισμός της αειφορίας .
ΔΗΛΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γιάννης Βαρουφάκης, αμέσως μετά την EUROGROUP ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Της 16ης Θ ΦΕΒ 2015
Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν σε ένα συλλογικό πνεύμα, αποκαλύπτοντας ξεκάθαρα την ενότητα του σκοπού - ο σκοπός είναι να εξευρεθεί κοινό έδαφος, μέσα στα επόμενα 4 με 6 μήνες, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια ουσιαστική, βιώσιμη νέο μακροπρόθεσμο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα, επίσημη Ευρώπη και το ΔΝΤ. Εξάλλου, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεχιστούν και αύριο και μεθαύριο μέχρι να υπάρξει μια συμφωνία.
Έτσι, αν αυτό είναι έτσι, γιατί δεν έχουμε καταφέρει να συμφωνήσουν σε ένα ανακοινωθέν, μια απλή φράση, που θα απελευθερώσουν αμέσως αυτή την περίοδο της διαβούλευσης?
Ο πραγματικός λόγος αφορά μια ουσιαστική διαφωνία σχετικά με το αν ο στόχος είναι να ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα που αυτή η κυβέρνηση εξελέγη για να αμφισβητήσει τη λογική του - ή να καθίσει με τους εταίρους μας, με ανοιχτό μυαλό, και πάλι ότι αυτό το πρόγραμμα το οποίο , εκτίμησή μας, και κατά την εκτίμηση των περισσότερων ανθρώπων καθαρό μυαλό, έχει αποτύχει να σταθεροποιήσει την Ελλάδα, έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και έχει κάνει τη μεταρρύθμιση Ελλάδα, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη, πάντα τόσο σκληρά. Θυμηθείτε: ένα φαύλο κύκλο χρέους -αποπληθωρισμού δεν προσφέρεται για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων, της μορφής που χρειάζεται η Ελλάδα, προκειμένου να σταματήσει να εξαρτάται από τα δάνεια από τους εταίρους της και από τα θεσμικά όργανα.
Την περασμένη Τετάρτη, στην προηγούμενη συνεδρίαση EG, γυρίσαμε προς τα κάτω μια πιεστική ζήτηση για να εγγραφείτε στην «επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος". Ως αποτέλεσμα αυτού του αδιεξόδου, για το επόμενο απόγευμα (την περασμένη Πέμπτη, και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής), π.Χ. Πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ ΚΑΙ ΤΟΥ Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ανακοινωθέν, σύμφωνα με την οποία οι δύο πλευρές θα διερευνήσουν «κοινό έδαφος μεταξύ της τρέχουσας το πρόγραμμα και τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη.
Ήταν μια πραγματική επανάσταση, υπερπηδούν το τρέχον πρόγραμμα και το νέο συμβόλαιο που επιδιώκουμε με τους εταίρους μας.
Αυτό το απόγευμα υπήρχε μια άλλη επανάσταση. Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, συναντήθηκα με τον κ Moscovici, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω για την πολύ θετικό ρόλο του στη διαδικασία αυτή, που μου παρουσιάστηκε με ένα σχέδιο ανακοινωθέν (βλέπε παράρτημα 3 κατωτέρω), η οποία, όπως είπα, ήμουν στην ευχάριστη θέση να υπογράψει εκεί και τότε - όπως αναγνώρισε την ανθρωπιστική κρίση, και μίλησε για την παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, η οποία θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μιας [τεσσάρων μηνών] ενδιάμεσο πρόγραμμα, ως μεταβατικό στάδιο για μια νέα σύμβαση για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, ότι θα μελετάται και κατέληξε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να ενισχύσει και να επιταχύνει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που ουσιαστικά αντικαθιστά την τρόικα.
Βάσει αυτής της κατανόησης ανάμεσα σε εμάς και την Επιτροπή, θα ήταν περισσότερο από ευτυχείς να υποβάλουν αίτηση για τη δανειακή σύμβαση να παραταθεί, ενώ θα προσφέρονται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
·          επαναλάβει τη δέσμευσή του για τους όρους της συμφωνίας δανείου της προς όλους τους πιστωτές μας
·          Καμία ενέργεια που απειλεί να εκτροχιάσει το υφιστάμενο δημοσιονομικό πλαίσιο ή ότι έχει συνέπειες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Η μόνη μας προϋπόθεση για την άλλη πλευρά ήταν ότι δεν θα πρέπει να κληθεί να επιβάλει μέτρα που είναι ύφεσης - όπως περικοπές των συντάξεων ή αυξήσεις του ΦΠΑ.
Δυστυχώς, το πρόστιμο αυτό έγγραφο αντικαταστάθηκε από τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας, λίγα λεπτά πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, με άλλο έγγραφο που μας πήγε πίσω ούτε καν να την περασμένη Πέμπτη - αλλά όντως να την περασμένη Τετάρτη, όταν πιέστηκαν να υπογράψουν μια παράταση δεν του σύμβαση δανείου, αλλά από το ίδιο το πρόγραμμα, που προσφέρονται μόνο το νεφελώδες δύο φράση λέξη «κάποια ευελιξία». Όταν ρωτήθηκε τι σήμαινε αυτό, πήραμε καμία συγκεκριμένη απάντηση. Μήπως αυτό σημαίνει ότι, κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, οι συντάξεις θα μειωθούν, αλλά όχι τόσο πολύ όσο είχε αρχικά συνταγογραφηθεί? Με καθόλου?
Υπό αυτές τις συνθήκες, ήταν αδύνατον για την ελληνική κυβέρνηση, παρά την άπειρη καλή μας θέληση, να υπογράψει το προσφερόμενο ανακοινωθέν.
Και έτσι οι συζητήσεις συνεχίζονται. Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών. Η κυβέρνησή μας θα δεχθεί όλους τους όρους που μπορεί να παραδώσει πάνω και τα οποία δεν ενισχύουν μεγάλη κρίση της κοινωνίας μας.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εργαστούν προς την κατεύθυνση αδιέξοδο - ειδικά μια που είναι αμοιβαία επιζήμια για τους λαούς της Ευρώπης.
Παράρτημα 3 (σχέδιο Junker-Moscovici εδώ)
Παράρτημα 3 ( Dijsselbloem σχέδιο εδώ)



Παράρτημα Ι Προσχέδιο Moscovici

15 Φλεβάρη - κλείσιμο των επιχειρήσεων
Σήμερα, η Ευρωομάδα προέβη σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα, με βάση τον εντατικό διάλογο μεταξύ των νέων ελληνικών αρχών και των θεσμικών οργάνων.
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη, κοινωνικά δίκαιη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ειδικότερα, η Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει επιτέλους μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, καθώς και την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναλάβει επείγουσα δράση για να διασφαλίσει μια πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και να περιέχει την ανθρωπιστική κρίση. Θα φροντίζει ώστε τα νέα μέτρα δεν μπορούν να ανατρέψουν τις υφιστάμενες δεσμεύσεις και πλήρη χρηματοδότησή τους. Θα απέχουν από μονομερείς ενέργειες και θα εργαστεί σε στενή συνεννόηση με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της. 
Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της έναντι των εταίρων για την εξασφάλιση υγιών και βιώσιμων δημόσιων οικονομικών, με την επίτευξη και τη διατήρηση στη συνέχεια σημαντική πρωτογενή πλεονάσματα. Η σκοπιμότητα για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2015 θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα της εξέλιξης των οικονομικών συνθηκών. Μέτρα για τη μείωση της επιβάρυνσης του χρέους και την επίτευξη περαιτέρω αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση του ελληνικού λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ θα πρέπει να θεωρείται, σύμφωνα με τη δέσμευση του Eurogroup, τον Νοέμβριο του 2012.
Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.
Οι παραπάνω μορφές μια βάση για την επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, η οποία θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μιας [τεσσάρων μηνών] ενδιάμεσο πρόγραμμα, ως μεταβατικό στάδιο για μια νέα σύμβαση για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα μελετάται και να συναφθεί στο πλαίσιο αυτό περίοδο.
Όταν κρίνεται σκόπιμο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να ενισχύσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Το Eurogroup καλεί τα θεσμικά όργανα να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες με τις ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού ενδιάμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, πώς θα καλυφθούν και οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Τα θεσμικά όργανα θα υποβάλει έκθεση στο Eurogroup από [21] του Φεβρουαρίου.




Παράρτημα ΙΙ - Προσχέδιο Dijsselbloem
16 Φεβρουαρίου, 2015 [14:45]
Προκαταρκτική και εμπιστευτικές

[Σχέδιο] δήλωση της Ευρωομάδας για την Ελλάδα

Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες αξιοσημείωτη προσαρμογή που αναλαμβάνονται από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Κατά την τελευταία εβδομάδα, το Eurogroup και τα θεσμικά όργανα έχουν εμπλακεί σε έναν εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, τις προοπτικές, [την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης] και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ειδικότερα , οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν επιτέλους μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, καθώς και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την πιο αποτελεσματική χρήση του τη συνέχιση της παροχής τεχνικής βοήθειας.
Συζητήσαμε τις προτεραιότητες πολιτικής της νέας κυβέρνησης, βάσει της εργασίας που πραγματοποιείται από τα όργανα και τις ελληνικές αρχές. Έχουμε θετικά το γεγονός ότι σε μια σειρά από τομείς, οι προτεραιότητες ελληνική πολιτική μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση και την καλύτερη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας . Οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε την πρόθεση να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της υπάρχουσας εγγενή ευελιξία στο τρέχον πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές έδωσαν τη σταθερή δέσμευσή τους να απέχουν από μονομερείς ενέργειες και θα εργαστεί σε στενή συνεννόηση με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της, ιδίως στο αρχείο της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οικονομικών τομέων και των συντάξεων.
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν κατάλληλη πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και τη χρηματοδότηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup δήλωση του Νοεμβρίου του 2012. Επιπλέον, τυχόν νέα μέτρα θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν, και να μην θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Στη βάση αυτή, ΟΙ Ελληνικές Αρχές εξέφρασαν ΤΗΝ πρόθεσή τους ΝΑ ζητήσουν έξι μηνών Τεχνική ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ τρέχοντος http://www.protothema.gr/ προγράμματος Ως ενδιάμεσο Βήμα. . Αυτό θα καλυφθεί το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν για μια ρύθμιση παρακολούθησης. Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο της σε αυτή τη νέα ρύθμιση. Η Ευρωομάδας είναι ευνοϊκή προδιάθεση για ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.
Επιπλέον, ενημερώθηκαν από την ΕΚ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ότι θα ήταν φρόνιμο να παρατείνει την περίοδο διάθεσης των ομολόγων του EFSF στο ρυθμιστικό ΕΤΧΣ για έξι μήνες, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup βλέπει θετικά σε μια τέτοια επέκταση . Κατόπιν αιτήματος από την Ελλάδα, το EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Το Eurogroup τονίζει ότι οι πόροι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση του τραπεζικού κόστους και θα κυκλοφορήσει μόνο με βάση την αξιολόγηση από τα θεσμικά όργανα και την απόφαση του Eurogroup.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή επαρκούς στήριξης προς την Ελλάδα έως ότου επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά όσο τιμά τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του συμφωνηθέντος πλαισίου. 
: //www.protothema.gr/ ηγή
 
Top