Με αφορμή την ιστορία της πολύτεκνης 65χρονης Γερμανίδας που περιμένει
τετράδυμα με εξωσωματική Γονιμοποίηση, ρωτήσαμε τον άνθρωπο που έχει φέρει στον κόσμο πάνω από 3000 παιδιά με αυτήν την μέθοδο να μας πει την γνώμη τουΘυμίζουμε ότι η Ανεγκρέτ Ράουνινγκε είναι μητέρα 13 παιδιών, γιαγιά 7 εγγονιών και τώρα η ηλικιωμένη δασκάλα μετά από απαίτηση της 9χρονης μικρότερης κόρης της έπεισε τον γιατρό της να ξαναμείνει έγκυος με εξωσωματική. Όταν έμαθε ότι περιμένει 4 παιδιά δεν δίστασε να αποφασίσει να τα κρατήσει και τα 4. Και τα κατάφερε, ας δούμε τι λέει ο Δρ. Βασίλης Αθανασίου για την παρακινδυνευμένη αυτήν επιλογή.
Δρ. Βασίλειος Αθανασίου Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος
Οι επιστήμονες μπορεί να έχουν την γνώση και την τεχνολογία με το μέρος τους αλλά θα πρέπει να οριστεί η ηλικία όπου η κάθε γυναίκα μπορεί να τεκνοποιεί.
Επίσης η νομοθεσία πρέπει να ορίζει τον αριθμό των εμβρύων που θα είναι συμβατά και ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας.
Στην Ελλάδα ο νομοθέτης επιτρέπεται την εμβρυομεταφορά 2 εμβρύων άνω των 45 ετών ώστε να αποφεύγονται οι πολύδυμες κυήσεις οι οποίες αποτελούν πηγή επιπλοκών τόσο για την μητέρα όσο και για το νεογνό.
Επίσης στην Ελλάδα είναι νόμιμη η εξωσωματική γονιμοποίηση στις γυναίκες έως 50 ετών. Η αλήθεια είναι πως αρκετές γυναίκες ζητούν να μείνουν έγκυες και μετά τα 50, αυτό όμως όπως πολύ σωστά έχει προβληθεί στην Ελλάδα, θα πρέπει να απαγορεύεται γιατί δημιουργούνται πληθώρα προβλημάτων ψυχολογικών, συναισθηματικών αλλά ενδεχομένων και σοβαρότατων επιπτώσεων στην υγεία της γυναίκας και του εμβρύου. Δεν ωφελεί δηλαδή να διακινδυνεύει τόσο η γυναίκα όσο και το μωρό παραβιάζοντας την φύση. Η επιστήμη μας έχει εξελιχθεί, έχει κάνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια προσφέροντας χαρά και ευτυχία σε μεγάλο αριθμό ζευγαριών που δεν είναι ποια νέοι, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να ξεπεράσουμε όσα η φύση και η ηθική του επαγγέλματος μας επιτρέπει.
Δεν είναι ωραίο για μια γυναίκα που είναι πια γιαγιά να μην είναι σε θέση ενδεχομένως να ανταποκριθεί στα μητρικά της καθήκοντα. Μέτρο λοιπόν άριστον και στην περίπτωση της Εξωσωματικής γονιμοποίησης ώστε να μην δημιουργούνται φρούδες ελπίδες, αλλά κυρίως να μην εξωραΐζουμε μια αμιγώς επιστημονική ιατρική μέθοδο που έχει τα καλά της αλλά έχει και τα όρια της.
Κάποτε θα πρέπει παγκοσμίως να οριστούν οι κόκκινες γραμμές ώστε πέρα από τη θέληση του κάθε ζευγαριού να ανταποκρίνεται και στην λογική.
Δρ. Βασίλειος Αθανασίου Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, MD, Ph.D. Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών
Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών IVF ATHENS CENTER Λ