αισθητήρα χρώματος για την ανίχνευση του ναρκωτικού με το όνομα GHB, το οποίο είναι γνωστό και ως το ναρκωτικό του βιασμού.
Όταν ο αισθητήρας αναμειγνύεται με το ποτό που περιέχει το ναρκωτικό, το μείγμα αλλάζει χρώμα σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα, κάνοντας την ανίχνευση του ναρκωτικού γρήγορη και εύκολη.
Πρόκειται για μια επαναστατική επιστημονική ανακάλυψη που συμβάλλει στην πρόληψη των σεξουαλικών επιθέσεων που πραγματοποιούνται με τη βοήθεια ναρκωτικών ουσιών.
Το γ-υδροξυβουτυρικό οξύ, ευρέως γνωστό ως GHB, είναι ανασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος που χρησιμοποιείται ως γενικό αναισθητικό. Στη δεκαετία του ‘90 έγινε γνωστό λόγω της εκτεταμένης ανάμειξής του με ποτά. Σήμερα είναι η πιο γνωστή ουσία που χρησιμοποιείται πριν από μια σεξουαλική επίθεση, έτσι ώστε να καταστήσει το θύμα ευάλωτο και ανίκανο να αντιδράσει.
Φαίνεται πως αποτελεί την ιδανική ουσία για τους σεξουαλικούς δράστες από τη στιγμή που είναι άοσμο και άχρωμο, και έχει μια ελαφρώς αλμυρή γεύση, η οποία όμως δεν γίνεται αντιληπτή όταν αναμειγνύεται με το ποτό. Μια μικρή ποσότητα 2-4 γραμμαρίων θα επηρεάσει τον έλεγχο της κίνησης και της ομιλίας ενός ατόμου, ενώ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κωματώδη ύπνο. Είναι ανιχνεύσιμο στα ούρα 6-12 ώρες μετά τη λήψη.
Οι αισθητήρες αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως, διότι συνδυάζουν υψηλή ευαισθησία, γρήγορο χρόνο αντίδρασης και τεχνολογική απλότητα.
Η ερευνητική ομάδα έλεγξε 5.500 διαφορετικές αποχρώσεις που παράγονται από διαφορετικές βαθμίδες φωτεινότητας. Από τον πρώτο έλεγχο οι ερευνητές κατέληξαν σε 17 χρωματικές ενώσεις, τις οποίες δοκίμασαν σε πολλές διαφορετικές συγκεντρώσεις του GHB και βρήκαν ότι είναι μια πορτοκαλί ένωση αυτή που αλλάζει χρώμα όταν αναμειγνύεται με το GHB.
Για να εξετάσουν την ανιχνευτική ικανότητα της ένωσης τη δοκίμασαν σε πολύ μικρές ποσότητες GHB, το οποίο ανέμειξαν με αναψυκτικά, διάφορα αλκοολούχα ή μη αλκοολούχα ποτά, χρωματιστά ή διάφανα. Η διαφορά χρώματος βρέθηκε σε κάθε ποτό στο οποίο είχε προστεθεί το GHB. Στην περίπτωση των διάφανων ποτών όμως, η διαφορά ήταν οφθαλμοφανής, ενώ στην περίπτωση των σκουρόχρωμων χρειαζόταν επιπλέον φωτισμός για να εντοπιστεί.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ανίχνευση της ουσίας μπορεί να γίνει πολύ εύκολα αναμειγνύοντας τον αισθητήρα με το ποτό και για το αποτέλεσμα χρειάζονται λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα.
Αν και ο νέος αισθητήρας, ο οποίος ονομάζεται «GHB Πορτοκαλί», φαίνεται να είναι αποτελεσματικός, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα βολικό και εύχρηστο υλικό για την εφαρμογή της δοκιμασίας, το οποίο τα άτομα θα μπορούν να το μεταφέρουν και να το χρησιμοποιούν εύκολα και διακριτικά. Η ερευνητική ομάδα, λοιπόν, ασχολείται πλέον με την κατασκευή μιας εύχρηστης και χαμηλού κόστους συσκευής για τον εντοπισμό του GHB.
Πηγή: medicalnewstoday