Διεθνές φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής στο Λουτρακι 18 έως και 24 Μαίου | Πρωτη news sport

Με μεγαλύτερη συμμετοχή
από ποτέ αλλά και μεγάλες προσδοκίες θα πραγματοποιηθεί στην Κόρινθο από 18 έως και 24 Μαίου το διεθνές φεστιβάλ Αρχιτεκτονικών σχολών.
Ενας θεσμός με διεθνή ανταπόκριση που κάθε χρόνο γίνεται καλύτερος.
Ο διευθυντής του φεστιβάλ αρχιτέκτονας κ. Γιάννης Γκεζερλής έδωσε στην δημοσιότητα το θέμα του φετινού φεστιβάλ και το πρόγραμμα του:
Ο ΧΩΡΟΣ ΓΗ-ΘΑΛΑΣΣΑ
Χώροι συνάντησης, διάδρομοι σχέσης
Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικών Σχολών Κόρινθος Πελοπόννησος-2015 θα ασχοληθεί με θέματα που σχετίζονται με το σχεδιασμό του δημόσιου χώρου ως ένα μέρος της συλλογικής ζωής.
Κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια οι μετασχηματισμοί των πόλεων έχουν φέρει στο φως την ύπαρξη ενός δικτύου δημόσιων χώρων αντισυμβατικό, που μας δίνουν την δυνατότητα για ένα έργο δυναμικής αστικής ανάπλασης.
Σε γενικές γραμμές προσδιορίζονται σε ανοιχτούς εγκαταλελειμμένους χώρους ή χώρους μεταξύ των υφιστάμενων διαμερισμάτων των αστικών περιοχών, όπως συνδετικές ζώνες που δεν έχουν σχεδιαστεί ποτέ.
Το θέμα του δρόμου ως υποδομή που αλλάζει τον αρχικό της ρόλο σε σχέση με τις νέες ανάγκες του τόπου που διασχίζει: από την άποψη αυτή είναι εμβληματικές περιπτώσεις των υποδομών που γίνονται αστικές λεωφόροι ή δρόμοι που δημιουργούνται ως απλή διανομή των κατοικημένων περιοχών που έχουν μετατραπεί σε εμπορικό πεζόδρομο ή λωρίδες γης που παραμένουν άχρηστες ή έχουν εγκαταλειφθεί ή στενές ζώνες ανάμεσα στη περιφέρεια και το παραλιακό μέτωπο.
Περιφέρειες των αστικών επεκτάσεων του δεκάτου ενάτου αιώνα ή εδάφη σε κίνδυνο από κακές επιλογές και, πάνω απ “όλα, χωρίς να προσέχουν την αξία του εδάφους στη μέση, μεταξύ ξηράς παραλιακού μετώπου .
Σε αυτό το πλαίσιο της μεγάλης πολυπλοκότητας, το Φεστιβάλ θα πειραματιστεί στον σχεδιασμό νέων κεντρικών ιδεών, ικανές να ανασυστήσουν μια ισορροπημένη και παραγωγική σύνδεση μεταξύ των υπαρχουσών αστικών δομών στα προάστια όπου ο αστικός πληθυσμός έχει αποψιλωθεί, είναι αντιφατικός ,αδιαφορώντας για την αξία, ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντολογική.
Το θέμα της ανασύστασης της ταυτότητας αυτής της περιοχής είναι το κυριότερο ώστε να αποδοθεί νόημα στις επιλογές σχεδιασμού. Με τα δεδομένα αυτά, κρίνεται απαραίτητο ότι το έργο θα εκτελείται με συνεχείς αλλαγές της κλίμακας, από τη γενική στη λεπτομέρεια, για να μην χάσουμε από τα μάτια την «ουσία» της πρότασης ως μέρος ενός γενικότερου πλάνου της περιοχής.
Το Φεστιβάλ θα συνοδεύεται από διαλέξεις και ομιλίες που θα πραγματοποιούνται από εμπειρογνώμονες, από προβολές και εκπαιδευτικές εκδρομές.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
18 Μάη
Άφιξη των συμμετεχόντων στην εκδήλωση στην πόλη της Κορίνθου (το τρένο από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών)
Κατάλυμα διαμονής και επίσκεψη της τοποθεσίας Workshop.
19 Μάη
Διεθνές Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικών Σχολών, Κόρινθος 2015, Άνοιγμα εκδήλωσης.
Υποδοχή από τον Δήμαρχο Κορίνθου, Μηχ. Μηχ.. Αλέξανδρο Πνευματικό,
Κ. Πελοπίδα Καλλίρη Αντιπεριφ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Άγγελο Παπαγγελόπουλο, Αντιπεριφ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
αρχ. Γιάννη Γκεζερλή (IFAS Γενικός Διευθυντής Logistic).
Παρουσίαση του φεστιβάλ 2015 από τον καθηγητή Lucio Zazzara (IFAS Επιστημονικός Υπεύθυνος),
Έκθεση των προκαταρκτικών εργασιών
Άνοιγμα και εισαγωγή στην Ημερίδα: Καθ Πάολα Misino (Πεσκάρα Πανεπιστήμιο, Ιταλία), ο καθηγητής Αλί Αμπού Ghanimeh (Αμμάν Πανεπιστήμιο, Ιορδανία), Καθ …………… (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).
20 Μάη
Εκδρομές. Επίσκεψη στις προτεινόμενες θέσεις του έργου
Συνάντηση του εργαστηρίου.
21 Μάη
Συνάντηση του εργαστηρίου.
Μαθήματα της ημέρας: Καθ Αλί Αμπού Ghanimeh. Καθ Franco Summa.
22 Μάη
Συνάντηση στην Τρίπολη με τον περιφερειάρχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Δρ Πέτρο Τατούλη, και συζήτηση πάνω σε θέματα του σεμιναρίου.
Εργαστήρι συνεδρία & σταδιοποίηση της τελικής έκθεσης των έργων
23 Μάη
Έκθεση της συζήτησης έργων και Κριτικής Επιτροπής των διαχειριστών του Δήμου, καθηγητές και εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητας .. απονομής των βραβείων του Φεστιβάλ
24 May_
Αναχώρηση των συμμετεχόντων στην τρίτη έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ

 
Top