Κόρινθος-Πρωτοβουλία Πολιτών-Απαντήσεις σε Πνευματικό και Νανόπουλο | Πρωτη news sport

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του
Δήμου Κορινθίων, η Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων Πολιτών έθεσε προ ημερήσιας διάταξης το θέμα που προέκυψε από την Περιφέρεια περί Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Κορινθία στον τομέα της ναυτιλίας και την συμμετοχή ή όχι του Δήμου Κορινθίων στην διαβούλευση για τον Χωροταξικό σχεδιασμό. Να ενημερώσουμε πως ο κος Τατούλης δήλωσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ΕΟΖ στην περιοχή της Κορινθίας για τη ναυτιλία, ώστε να προσφέρουμε ελκυστικό κίνητρο για τις ναυτιλιακές εταιρείες και ήδη έχουμε έτοιμη μελέτη από την Παγκόσμια Τράπεζα».

Ο Δήμαρχος Κορινθίων δε φάνηκε να γνωρίζει τίποτα ούτε για την ΕΟΖ ούτε για τον χωροταξικό σχεδιασμό και δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στις εξελίξεις. Αν ενδιαφερθεί πάντως εδώ: http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=232 μπορεί να βρει όλα τα σχετικά έγγραφα. Η Πρωτοβουλία, σε αντίθεση με τον επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών που έθεσε το ίδιο ερώτημα, τοποθετήθηκε αρνητικά σε κάθε προσπάθεια ειδικής οικονομικής ζώνης, εφόσον αυτό συνδέεται με την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων ή την διευκόλυνση των μεγάλων εταιριών να αυξήσουν μόνο τα κέρδη τους.
Στο 6ο θέμα της ημερήσιας διάταξης «Γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ του έργου «Εκμετάλλευση Λατομείου αδρανών υλικών σε χώρο συνολικής έκτασης 308,2 στρεμ.» της εταιρείας ΛΑΡΣΙΝΟΣ Α.Ε. η Πρωτοβουλία δεν ενέκρινε την μελέτη σε αντίθεση με όλο το υπόλοιπο δημοτικό συμβούλιο, θέτοντας στην συζήτηση του θέματος σαφή ερωτήματα: 1. Υπάρχει γνωμάτευση της αρχαιολογικής υπηρεσίας;(Δεν απαντήθηκε) 2. Η χρήση αφορά καμένη και αναδασωτέα γη;( Ο κος Χασικίδης μας ενημέρωσε πως αφορά αναδασωτέα έκταση την οποία αποχαρακτήρισε ο υφυπουργός κος Ταγαράς τον 12/14). 3. Στο προηγούμενο ΔΣ εγκρίναμε την ρύθμιση οφειλών προς τον Δήμο της ίδιας εταιρείας ύψους 600.000 ευρώ. Στην ίδια εταιρία, ένα μήνα μετά εγκρίνουμε την ΜΠΕ; 4. Τα τοπικά συμβούλια Αθικίων και Χιλιομοδίου ομόφωνα(;) ενέκριναν την μελέτη. Το τοπικό του Σολωμού δεν έχει λόγο;

Η άδεια του συγκεκριμένου λατομείου εντάσσεται κατά παράνομο τρόπο στις μεταβατικές διατάξεις του νόμου 2115/93 όπως αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας με την απόφαση 705/2006. Βρίσκεται σε μη λατομική περιοχή μιας και η Κορινθία είναι ένας από τους 4 νομούς της Ελλάδας που δεν έχουν ορίσει λατομικές ζώνες. Από το 1964 που λειτουργεί στην περιοχή και κατά παράβαση της άδειας που προέβλεπε για τα λατομεία 20 χρόνια λειτουργίας +5+5 χρόνια, έχουμε φτάσει στα 51 χρόνια λειτουργίας και ακόμα δίνουμε έγκριση να υπάρχει λατομική δραστηριότητα δίπλα σε κατοικημένες περιοχές και αρχαιολογικούς χώρους. Τέλος ελάχιστη είναι η υποχρεωτική αποκατάσταση του χώρου από την εταιρεία. Δημιουργώντας την γνωστή άσχημη εικόνα του σκαμμένου βουνού.

Η αρνητική θέση στο συγκεκριμένο θέμα έχει σχέση και με τη γενικότερη αντιμετώπιση του χωροταξικού σχεδιασμού που αναφέρθηκε παραπάνω. Το πρόβλημα των λατομείων όπως και των ιχθυοκαλλιεργειών, της διαχείρισης απορριμμάτων, είναι ένα γενικότερο δείγμα έλλειψης σχεδιασμού και οργάνωσης το οποίο ταλαιπωρεί τους δημότες αλλά δημιουργεί και προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Στο 7ο θέμα « Γνωμοδότηση για επέκταση αστικής γραμμής» επίσης ψηφίσαμε αρνητικά μιας και η επέκταση προς το νέο mall για την εξυπηρέτηση και μόνο των συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων δεν ταιριάζει με τον κοινωφελή χαρακτήρα μιας αστικής γραμμής. Χωρίς ακόμα ο Δήμος να έχει βρει λύση με το ΚΤΕΛ για το θέμα του Προαστιακού και την σύνδεση με το κέντρο και τις συνοικίες, αλλά και με τις ελλείψεις των υπεραστικών συνδέσεων με τα δημοτικά διαμερίσματα., μας φαίνεται παράξενο να έρχεται έτσι το θέμα. Αρνητικά ψήφισε τελικά όλο το ΔΣ , αν και αρχικά ο κος Νανόπουλος είχε τεθεί θετικά στην επέκταση και δημιουργία γραμμής Κόρινθος - Mall. Μάλλον άλλαξε άποψη όταν είδε ότι διαφωνούσαν ακόμα και δημ. σύμβουλοι της παράταξής του.

Είναι ο ίδιος κος Νανόπουλος που κατηγορεί την Πρωτοβουλία ότι αφήνει χώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα και δεν προασπίζουμε την δημόσια διαχείριση της κομποστοποίησης πετώντας μια πρόταση χωρίς προσυνεννόηση, για να παίξει στα τοπικά μέσα και με υπαινιγμούς, με την “a la carte” συμπεριφορά του, αφήνοντας ανοικτό τον δρόμο για την δρομολόγηση τέτοιων εξελίξεων. Εμείς έχουμε προτείνει και δημόσια και στην διαπαραταξιακή, να εξεταστεί το θέμα της διαχείρισης από την ΔΑΕΚ. Εμείς έχουμε δημόσια εκφράσει την θέση μας, έχουμε διοργανώσει ημερίδες και καλούμε τον κο Πνευματικό και την παράταξή του, που κρατούν το θέμα κλειστό, να μπει μαζί με το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων σαν κανονικό θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σχετικά με το Στρατόπεδο ο κος Νανόπουλος μας εγκαλεί, διαστρεβλώνοντας την θέση του Δημ. Συμβουλίου και με αφορμή την ανοχή και την αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουμε ως πόλη και ως άνθρωποι με μικρές ανοικτές δομές που πρέπει να υπάρχουν για την ταυτοποίηση των μεταναστών και ανήλικα παιδιά. Θεατρινίστικα και αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει στην χώρα, ταυτίζεται με τις πιο ακραίες θέσεις «ποιώντας τη νήσσαν» για το ποιος δημιούργησε το πρόβλημα στην Κόρινθο. Η απόδοση του χώρου του Στρατοπέδου για τις ανάγκες της κοινωνίας δεν αναιρεί τις αρχές του ανθρωπισμού.

Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων Πολιτών
 
Top