Πολιτικές αλητείες σε βάρος γονιών και μαθητών με το ΦΠΑ...! δεν ήταν πρόταση της Κομισιόν | Πρωτη news sport

Αν και υποσχέθηκε ισοδύναμα, τελικά
η κυβέρνηση επιβάλλει ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, ΙΕΚ, ωδεία και σχολές χορού - Αντιδρούν γονείς, καθηγητές, φροντιστές - Μπλοκάρισμα του νόμου στα δικαστήρια προαναγγέλουν οι ιδιοκτήτες
Κρίσιμες ώρες περνά η εκπαιδευτική κοινότητα από τις πολιτικές πιρουέττες στο θέμα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ χιλιάδες γονείς περιμένουν με κομμένη ανάσα για να δουν πόσο βαθιά πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και κυρίως αν μπορούν να πληρώνουν περισσότερα χρήματα για την εκπαίδευση των παιδιών τους...

Η επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπως αποφάσισε το κυβερνητικό συμβούλιο, φέρνει νέα αναστάτωση. Ο μηδενικός ΦΠΑ διατηρείται μόνο για τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς ενώ στο 6% θα επιβάλλεται στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία και ΙΕΚ. Στο 13% διαμορφώνεται τελικά για τα ιδιωτικά σχολεία.

Από τις αρχές Αυγούστου, όταν συζητήθηκε στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης η επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι η εκπαίδευση στην Ευρώπη δεν υπάγεται σε καθεστώς ΦΠΑ, ακολούθησε ένα ιδιότυπο γράψε-σβήσε ως το ποιος το πρότεινε, σε τι ύψος μπορεί να φτάσει και στη συνέχεια πως θα... σβηστεί για να βρεθούν ισοδύναμα. Αν και αρχικά ειπώθηκε ότι επιβλήθηκε από την τρόικα, γρήγορα διαψεύστηκε με δηλώσεις των εκπροσώπων της, ενώ ο ΦΠΑ για τα φροντιστήρια είχε ήδη αποφασισθεί από τον Ιούλιο, καθώς δεν ανήκουν στην τυπική εκπαίδευση.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν πρόταση της Κομισιόν κάνοντας λόγο για αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και μάλιστα τόνιζε πως«η απόφαση για επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ή η εξεύρεση ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Η Επιτροπή δεν ζήτησε από την Ελλάδα να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση». Βέβαια από τον Αύγουστο προκειμένου να βρεθούν ισοδύναμα και να μην υπαχθεί η παιδεία σε ΦΠΑ προτάθηκαν και πραγματοποιήθηκαν αύξηση στην τιμή της εισόδου σε αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους από τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.

Το θέμα έτυχε και δύο - τριών αναβολών καθώς «μπλέχτηκε» σε προεκλογικές διαδικασίες λαμβάνοντας παρατάσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς φαίνεται οτι δεν υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της μείωσης στο 6% του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση κατά τη διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Ήδη, μπήκε το πρώτο λουκέτο σε ιδιωτικό σχολείο του Πειραιά, το Μιχαλοπούλειο.

Μπλοκάρισμα του νόμου στα δικαστήρια«Θα μπλοκάρουμε τον νόμο στα δικαστήρια» είναι η άμεση απάντηση στο protothema.gr του εκ νέου εκλεγέντος προέδρου της Ενωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων Χαρ. Κυραιλίδη. Ο πρόεδρος χαρακτηρίζει «επιπολαιότητα» την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και κάνει λόγο για «εμπαιγμό».

Ο κ. Κυραιλίδης λέει χαρακτηριστικά ότι η ιδιωτική εκπαίδευση «βρίσκεται υπό ιδεολογικό δωγμό» και τονίζει ότι χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση για το 13%, καθώς αναφέρεται το 23% στη νέα δανειακή σύμβαση του Αυγούστου. «Δεν θα μας χρυσώσουν το χάπι» τονίζει ο πρόεδρος ο οποίος επισημαίνει ότι ο κλάδος θα κινηθεί νομικά για να μπλοκάρει την εφαρμογή του νόμου.

Αναστάτωση επικρατεί και στα φροντιστήρια, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Φροντιστών Ελλάδας Γιάννης Βαφειαδάκης , ο οποίος αφού επισημαίνει τη χαμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης εστιάζει στη μέση ελληνική οικογένεια που ήδη «σηκώνει» πολλά βάρη για να σπουδάσει τα παιδιά της.

Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός αναφέρει ως πρώτο σχόλιο την αδυναμία της ελληνικής οικογένειας να πληρώσει περισσότερα χρήματα στα ιδιωτικά σχολεία, καθώς όπως τονίζει δεν στέλνουν σε αυτά τα παιδιά τους μόνο οι έχοντες. Ο κ. Κουρουτός κάνει λόγο και για τα ΙΕΚ, τα δίδακτρα των οποίων θα αυξηθούν κατά 6% και στα οποία φοιτούν εργαζόμενοι, συνήθως νέοι. Το απόγευμα της Τρίτης οριστικοποιήθηκε συνάντηση την Τετάρτη ανάμεσα στο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ και τον υπουργό Παιδείας κ. Φίλη. Η συνάντηση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και κατά τη διάρκειά της θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το φλέγον ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σήμερα συνεδρίασε το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ όπου διατυπώθηκε ομόφωνα η αντίθεση όλων των παρατάξεων για το μέτρο του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Από την πλευρά τους οι γονείς έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απο τη συγκρότημα της Λεοντείου στα Πατήσια.


 
 
Top