Τραγανή πέτσα στο γουρουνόπουλο - Όπως την ψήνουν στην Πελοπόννησο | Πρωτη news sport

Τι χρειαζόμαστε:

  • Ένα κομμάτι χοιρινό με πέτσα
  • λάδι
  • αλάτι - πιπέρι
  • κληματόβεργες



Πώς το κάνουμε:

  1. Αφού πλύνουμε πολύ καλά το χοιρινό, το αλατοπιπερώνουμε. Για την πλευρά του χοιρινού που είναι η πέτσα, ρίχνουμε στη χούφτα μας λάδι και μπόλικο αλάτι. Με το μείγμα αυτό αλείφουμε την πλάτη του χοιρινού (επαναλαμβάνουμε μέχρι να καλύψουμε όλη την πλάτη).
  2. Τοποθετούμε σε ταψί τις κληματόβερβες σε οριζόντιες και κάθετες γραμμές και τοποθετούμε πάνω το κρέας μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς για 3 ώρες περίπου (ανάλογα με το μέγεθος του κομματιού).
  3. Δοκιμάστε το και αν δε θυμηθείτε τα πανηγύρια στο χωριό να μη με λένε Μαρία. Στην Πελοπόννησο συνηθίζεται πολύ. Καλή επιτυχία.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μη φοβηθείτε το αλάτι και το λάδι που θα αλείψετε την πέτσα, αυτό άλλωστε είναι και το μυστικό που την κάνει ξεροψημένη και τραγανή.

Άλλη μία συνταγή για χοιρινό με τραγανή πέτσα

  

ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΠΕΤΣΑ 


Υλικά: 

     1)      Ένα κομμάτι χοιρινού 2 – 2,5 κιλά. Κατά προτίμηση διαλέγουμε πλάτη.
     2)      Αλάτι
     3)      Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
     4)      Λίγο λάδι για την επάλειψη
     5)      4-5 σκελίδες σκόρδο 

 

Μέθοδος: 

Το σημαντικό σε αυτό το φαγητό είναι ο σωστός τρόπος ψησίματος και ο σωστός τρόπος που θα χαραχτεί  το κρέας. Λέμε λοιπόν στον κρεοπώλη μας, να το χαράξει με τέτοιο τρόπο στην πέτσα του ώστε το μαχαίρι ναμην διαπεράσει το λίπος που βρίσκεται κάτω από την πέτσα και να μην φτάσει στο κρέας. Πρέπει ουσιαστικά να χαραχτεί μόνο η σκληρή του πέτσα και τίποτ΄άλλο. 

Μόλις εξασφαλίσουμε το σωστό κομμάτι κρέατος προχωράμε στην διαδικασία. 

Το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει. Το σκουπίζουμε με μια πετσέτα ή με χαρτί κουζίνας πολύ καλά ώστε να μην έχει καθόλου υγρασία πάνω του. 

Το αλείφουμε με λάδι με τα χέρια μας. Δεν χρειάζεται πολύ. Ίσα – ίσα να περαστεί όλο καλά για να κολλάει πάνω του το αλάτι. Το αλατίζουμε πολύ καλά και τρίβουμε πάνω του φρεσκο πιπέρι. Τώρα με τα χέρια μας του κάνουμε έντονα εντριβή ώστε το αλατοπίπερο να μπει μέσα στις χαρακές της πέτσας. 



Κάνουμε μερικές τρύπες στο κάτω μέρος του κρέατος (όχι από τη μεριά της πέτσας) και βάζουμε μέσα σε κάθε τρύπα μια σκελίδα σκόρδο, σύνολο 4-5 σκελίδες. 

Το κρέας είναι έτοιμο να το βάλουμε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο φούρνο. 

Το τοποθετούμε σε σχάρα και από κάτω βάζουμε ένα ταψάκι στο οποίο  έχουμε ρίξει νερό για να μην καεί όταν θα πέφτουν τα λίπη από το χοιρινό. 



Τα πρώτα 20 λεπτά βάζουμε το φούρνο στη μεγαλύτερη θερμοκρασία, στο γκριλ και θα διαπιστώσουμε πως η πέτσα του αρχίζει να κάνει φουσκάλες.

Κατόπιν, αφού περασει το πρώτο 20λεπτο,  χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς στο αερόθερμο ή αν δεν έχουμε στις αντιστάσεις. 

Το σημαντικό είναι πως για κάθε μισό κιλό κρέας το ψήσιμο είναι 35-40 λεπτά, (χωρίς να συμπεριλάβουμε το πρώτο εικοσάλεπτο που ψήθηκε στο γκριλ). 

Δηλαδή για ένα κομμάτι χοιρινού 2 κιλά θα το ψήσουμε 2 ώρες και 40 λεπτά περίπου, ενώ για ένα κομμάτι κρέατος 2,5 κιλά θα ψήσουμε 3 ώρες και 20 λεπτά, κ.ο.κ.  



Σερβίρουμε το χοιρινό αμέσως μόλις βγει από το φούρνο κόβοντάς το σε φέτες εκεί που είναι οι χαραγές της πέτσας. 

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε καθ΄όλη την διαδικασία του ψησίματος είναι να ελέγχουμε συχνά το φούρνο να μην ξεμείνει το ταψί από νερό και καεί. Επίσης αν δεν διαθέτουμε σχάρα, μπορούμε να βάλουμε το χοιρινό σε ταψί και να ακολουθήσουμε  την ίδια ακριβώς διαδικασία προσθέτοντας λίγο – λίγο νερό στο ταψάκι που ψήνεται για να μην στεγνώσει και κολλήσει.

Καλή επιτυχία!!!!!!

Το χοιρινό αυτό το μαγείρεψε η Δήμητρα από το Decor Asylum, όσο εγώ το φωτογράφιζα. 
Παρέα με την δροσερή σαλάτα που φαίνεται στο βάθος αποτέλεσαν ένα υπέροχο γεύμα. 
Ευχαριστώ Δήμητρα!!

 
Top