ΡΟΣΤΟ: ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ - Μαμαδίστικο και κλασσικό! | Πρωτη news sport




Το κυριακάτικο ρόστο με μακαρόνια (ή «ροζμπιφ» κατά την πιο 50’s εκδοχή)
είναι ένα από αυτά τα φαγητά που απλώς δεν έχουν την ίδια γεύση στο εστιατόριο. Διότι  έχεις συνηθίσει τόσο πολύ τη συγκεκριμένη σπιτική γεύση, με τον συγκεκριμένο συνδυασμό μπαχαρικών και το συγκεκριμένο δέσιμο της σάλτσας…πού αλλού να το πετύχουν έτσι;

ΡΟΣΤΟ: ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Μαμαδίστικο και κλασσικό!
Το κυριακάτικο ρόστο με μακαρόνια (ή «ροζμπιφ» κατά την πιο 50’s εκδοχή) είναι ένα από αυτά τα φαγητά που απλώς δεν έχουν την ίδια γεύση στο εστιατόριο. Διότι  έχεις συνηθίσει τόσο πολύ τη συγκεκριμένη σπιτική γεύση, με τον συγκεκριμένο συνδυασμό μπαχαρικών και το συγκεκριμένο δέσιμο της σάλτσας…πού αλλού να το πετύχουν έτσι;rosto2 balkon3
Κι όμως, αυτή η καθιερωμένη συνταγή δεν είναι καθόλου δύσκολη. Αυτό που χρειάζεται είναι λίγη αγάπη και φροντίδα…και ο καθένας μπορεί να πετύχει το φαγητό που σημαίνει «Κυριακή» στο ελληνικό τραπέζι. 
Υλικά
1,5 κιλό μοσχάρι (ουρά ή νουά), δεμένο με σπάγκο
2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια, τριμμένα
5 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα 2
1 ξύλο κανέλας
1 κοφτό κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
100 ml ξηρό κόκκινο κρασί
1  κιλό φρέσκες ντομάτες, τριμμένες (ή ντομάτα κονσέρβα)
2 κουταλιές πελτέ, διαλυμένο σε ¼ φλ. νερό
2 κουταλιές ζάχαρη
Αλάτι & πιπέρι
1 κιλό μακαρόνι χοντρό
50 γρ. βούτυρο
½ φλ. ελαιόλαδο
rosto 4 balkon3
Εκτέλεση:
Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίξτε μικρές σχισμές στην επιφάνεια του κρέατος και κρύψτε τα σκόρδα, μαζί με λίγο αλατοπίπερο. Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρετε το κρέας στο λάδι σε δυνατή φωτιά να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Χαμηλώστε τη φωτιά και ρίξτε το κρασί,  ξύνοντας με μια ξύλινη κουτάλα ό,τι κομμάτια κρέατος έχουν κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν σχεδόν όλο το κρασί εξατμιστεί, προσθέστε τις ντομάτες και τον πελτέ, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο. Κλείστε το καπάκι και βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό. Αφήστε να σιγοβράσει έως ότου το κρέας μαλακώσει και η σάλτσα δέσει (περίπου 2 ώρες).
rosto 1 balkon3Πριν το σερβίρισμα, ρίξτε τα μακαρόνια σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και μαγειρέψτε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Στραγγίστε τα μακαρόνια σε σουρωτήρι και βάλτε το βούτυρο στην κατσαρόλα να λιώσει. Προσθέστε τα στραγγισμένα μακαρόνια και ανακατέψτε καλά.
Για να σερβίρετε, βγάλτε το κρέας από την κατσαρόλα του, αφαιρέστε το σπάγκο και κόψτε σε φέτες με οδοντωτό μαχαίρι. Σερβίρετε σε πιατέλα, με τα μακαρόνια και τις φέτες του κρέατος περιχυμένες με σάλτσα (βάλτε την περισσευούμενη σάλτσα σε σαλτσιέρα). Παραδοσιακά το φαγητό συνοδεύεται από τριμμένη ξερή μυζήθρα.
Καλή όρεξη!
Sophia Nikolaou

 
Top