Όργιο φημών για τα αρχέγονα βαρυτικά κύματα [video] | Πρωτη news sport

Νέες φήμες περί εντοπισμού των αρχέγονων βαρυτικών κυμάτων 
που, σύμφωνα με τον Αϊνστάιν, προκάλεσε η Μεγάλη Έκρηξη της δημιουργίας του Σύμπαντος κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Αυτή τη φορά, ο Κλίφορντ Μπέργκες, θεωρητικός φυσικός του διάσημου Perimeter Institute στο Γουοτερλού του Καναδά και του γειτονικού Πανεπιστημίου McMaster, έστειλε e-mail σε συναδέλφους και φοιτητές του, ενημερώνοντάς τους ότι το πείραμα LIGO ανακάλυψε τα βαρυτικά κύματα και ότι η ανακοίνωση της ανακάλυψης πιθανότατα θα γίνει στις 11 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Nature.
Ο καθηγητής επικαλείται «κατασκόπους» που έχουν δει το κείμενο της δημοσίευσης.
Το e-mail σύντομα διαδόθηκε, καθώς αναρτήθηκε στο Twitter από συνάδελφο του υπό τη μορφή συνημμένης εικόνας.
tweet
Όπως γράφει ο Μπέργκες, οι ερευνητές του LIGO θα αναφέρουν ότι η στατιστική αξιοπιστία της ανακάλυψης φτάνει τα «5,1 σίγμα», πάνω από το όριο των 5 σίγμα που θεωρείται συνήθως το στάνταρτ για την επιβεβαίωση ανακαλύψεων στο χώρο της σωματιδιακής φυσικής.
«Αν είναι αλήθεια, τότε έχουμε 90% πιθανότητα ότι θα κερδίσει το φετινό Νόμπελ Φυσικής. [Η σημασία της ανακάλυψης] είναι τεράστια, πέρα από κάθε κλίμακα» σχολίασε ο ερευνητής στο δικτυακό τόπο του Science.
—Φήμες φήμες
Τα βαρυτικά κύματα υποτίθεται ότι «άκουσε» το πείραμα LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) στις Ηνωμένες Πολιτείες, του οποίου η αναβάθμιση τον Σεπτέμβριο του 2015 έδωσε λαβή για το πρώτο κύμα φημών. 
Tο πείραμα LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) ουσιαστικά είναι ένα παρατηρητήριο των βαρυτικών κυμάτων που φτάνουν στη Γη. Οι ανιχνευτές LIGO, ένας στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον και ένας στη Λουιζιάνα, αποτελούνται από δύο σωλήνες τοποθετημένους κάθετα ο ένας μέσα στον άλλο: στο εσωτερικό τους εκπέμπονται δέσμες ακτίνων λέιζερ που μετρούν το μήκος των σωλήνων με εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια.
Τα βαρυτικά κύματα, εφόσον υπάρχουν, ουσιαστικά τεντώνουν το χώρο σε μια διάσταση (ας πούμε κατά μήκος) και τον συμπιέζουν σε μια άλλη (ας πούμε κατά πλάτος).
Έτσι, σε θεωρητικό επίπεδο θα γίνονταν αντιληπτά από μικρές μεταβολές στο μήκος των δύο σωλήνων λόγω της παραμόρφωσης του χώρου. Οι σωλήνες έχουν μήκος τέσσερα χιλιόμετρα, όμως η πειραματική διάταξη μπορεί να μετρά μεταβολές τουλάχιστον 1.000 φορές μικρότερες από τη διάμετρο ενός ατόμου.
Οι φήμες συνεχίστηκαν στις αρχές του έτους από τον Λόρενς Κράους, κοσμολόγο στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, με μήνυμά του στο Twitter, υποστήριζε ότι «Ίσως έχουν ανακαλυφθεί βαρυτικά κύματα» επικαλούμενος ανώνυμη πηγή.
Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο του 2014 επιστήμονες του τηλεσκοπίου BICEP2υποστήριξαν ότι εντόπισαν το αρχαιότερο φως που ταξιδεύει στο Σύμπαν και που θα ήταν  εφικτό να παρατηρηθεί.
—Τι είναι τα βαρυτικά κύματα
Τα βαρυτικά κύματα είναι κυματισμοί που δημιουργούνται στον χωροχρόνο από βίαια κοσμικά φαινόμενα και διαδίδονται στο διάστημα με την ταχύτητα του φωτός.
Θεωρείται ότι η ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως ρυτιδώσεις στον χωροχρόνο, δικαιώνει την «θεωρία του πληθωρισμού» τουΆλμπερτ Αϊνστάιν, σύμφωνα με την οποία το νεογέννητο Σύμπαν πέρασε από μια φάση απότομης διόγκωσης.
Πρόκειται για μια θεωρία που επιχειρεί να εξηγήσει την παρατηρούμενη ομοιογένεια του Σύμπαντος και η οποία είναι σήμερα αποδεκτή από τους περισσότερους κοσμολόγους και θεωρητικούς φυσικούς, χωρίς όμως να έχει αποδειχτεί.
Δείτε το video που εξηγεί τι είναι τα βαρυτικά κύματα!
econews
 
Top