Γ. Γουγάς- Ο Ανδρέας Παπανδρέου Αγαπήθηκε παράφορα απο τους Έλληνες...!!! | Πρωτη news sport

 Γράφει: ο Γιώργος Γουγάς 

Ο Ανδρέας ήταν η μεγαλύτερη πολιτική μορφή από τον πόλεμο και μετά. Στο πάνθεον της πολιτικης μετανεξαρτησιακής μας ιστορίας μπαίνει δίπλα στον Καποδίστρια, τον Τρικούπη και τον Βενιζέλο.
Για όποιον ξέρει την πολιτική μας ιστορία και οι τρεις προηγούμενοι αλλά και ο ΑΠ έκαναν πολύ μεγάλες ανατροπές στην ελληνική κοινωνία -την μεταρρύθμισαν για να μιλήσουμε στην γλώσσα του συρμού- με ειρηνικό τρόπο.
Ο ίδιος έβγαλε από τα υπόγεια τις κοινωνικές ομάδες που χρόνια -πολιτικά και οικονομικά- υπέφεραν, τερματίζοντας τον εμφυλιοπολεμικό διχασμό. Δημιούργησε για πρώτη φορά κοινωνικό κράτος και ενίσχυσε τις αδύναμες οικονομικά τάξεις των μη προνομιούχων, με γενναίες αυξήσεις.
Εξέφρασε τις κοινωνικές δυνάμεις που -μετά την χούντα- έμπαιναν δυναμικά στο προσκήνιο. Δεν είναι τυχαία η ταχύτητα με την οποία συσπείρωσε γύρω του τον κατακερματισμένο χώρο της Κ/Α και δημιούργησε από το μηδέν ένα κόμμα εξουσίας. Έβαλε τις βάσεις για μια άλλη Ελλάδα. Η γενιά του 1980, η γενιά των σημερινών 45άρηδων-55άρηδων, σπούδασε στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού, έμαθε ξένες γλώσσες, ταξίδεψε, έφτιαξε επιχειρήσεις.
Το να αποδίδουμε σήμερα τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής περιόδου, στην δεκαετία του 80 και τις πολιτικές των κυβερνήσεων του είναι βασικό πολιτικό σφάλμα. Καταρχήν γιατί τα προτάγματα της κάθε εποχής πρέπει να κρίνονται με τα δεδομένα της συγκεκριμένη περιόδου. Δεν μπορείς να βλέπεις με τα μάτια του 2010, το 1981. Άλλες ήταν τότε οι επείγουσες κοινωνικές ανάγκες που έπρεπε να εξυπηρετηθούν, όπως αναφέρω παραπάνω, και δικαίως εξυπηρετήθηκαν.
Κατά δεύτερον είναι αντιστροφή της πραγματικότητας πως το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε τις κοινωνικές ανάγκες της εποχής, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ «χάλασε» τότε την κοινωνία. Ήταν η δυναμική της κοινωνίας (η λεγόμενη ανάγκη για Αλλαγή) που διαμόρφωσε τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Και αυτές υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ.
Έκανε λάθη; Ναι. Και μάλιστα πολλά. Ξήλωσε την διοικητική δομή του κράτους αντικαθιστώντας ικανούς και άξιους δημόσιους λειτουργούς με κομματικά στελέχη. Είναι αλήθεια ότι ύστερα από 40 χρόνια σκληρού κομματικού κράτους της Δεξιάς, για να μπορέσει εκτός από την κυβέρνηση να πάρει και την εξουσία, ο ΑΠ έπρεπε να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές. Το έκανε με τρόπο άθλιο που υπονόμευσε τελικά και την δική του εξουσία.
Τέλος, ας μη ξεχνάμε πως ο Ανδρέας κυβέρνησε όλα κι όλα 11 χρόνια (στην πραγματικότητα 8) απο τα 35 της Μεταπολίτευσης. Κι ας μην ξεχνάμε πως στην δεύτερη θητεία του (1993-96) επιχείρησε να διασώσει την ελληνική οικονομία. Οι άλλοι (Σημίτης 1996-2004 και Καραμανλης 2004-2009), οι οποίοι αντιμετωπίζονται -τρομάρα τους!- ο ένας ως Νέστορας και ο άλλος ως χρυσή εφεδρεία τι έκαναν; Ποια Ελλάδα παρέλαβαν και ποια παρέδωσαν;
aixmi.gr
 
Top