Ετοιμάζουν νέα επώδυνα μέτρα για να «τρέξει» η αξιολόγηση | Πρωτη news sport

Με την υιοθέτηση επώδυνων μέτρων επιχειρεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
- ΑΝΕΛ να «ξεκλειδώσει» την δεύτερη αξιολόγηση. Το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του, Μ. Σαπέν, εν μέσω πληροφοριών ότι ο «έντιμος συμβιβασμός» που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει νέα δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου, καθώς και επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» και μετά το 2018.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στη συνάντηση Τσακαλώτου - Σαπέν υπήρξε και από τις δυο πλευρές σύμπτωση απόψεων ​ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να ​γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ότι οι τρεις υπουργοί είχαν μια λεπτομερή και ουσιαστική συζήτηση τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη διαδικασία, με σκοπό να ξεκλειδώσουν όλες οι πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης.
Την Πέμπτη, ο Ευκλ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, πριν τη συνεδρίαση του Euro Workingk Group το οποίο θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 26 Γενάρη.
Πηγές της Ευρωζώνης, εκτίμησαν ότι εφόσον η Αθήνα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή εντός του Φλεβάρη.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο «ΜΝΙ», ανέφερε πως το μήνυμα που θα μεταφερθεί στην ελληνική κυβέρνηση είναι ότι πρέπει να εφαρμόσει τους κανόνες. Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε πως «το μήνυμα προς την Ελλάδα θα είναι σαφές: Τηρήστε το πρόγραμμα και τους κανόνες».
«Είμαστε δεσμευμένοι στην εφαρμογή της συμφωνίας. Οι πιστωτές πρέπει να κάνουν το ίδιο και να μην θέτουν διαρκώς μη ρεαλιστικά αιτήματα», απάντησε Έλληνας αξιωματούχος με αφορμή τα πρόσθετα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για την περίοδο μετά το 2018, σύμφωνα πάντα με το γερμανικό πρακτορείο.
Το πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση, προβλέπει την επέκταση του «δημοσιονομικού κόφτη» και μετά το 2018, καθώς και την «αναβάθμιση» του με αιχμή την περικοπή μισθών και συντάξεων. Επομένως, οι διαβεβαιώσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ότι δεν πρόκειται να λάβει πρόσθετα μέτρα μετά το 2018, δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρυσμα, αφού ετοιμάζεται να νομοθετήσει τον μηχανισμό που θα τα επιβάλει. Παράλληλα, εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει για νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου, γεγονός που θα φέρει νέες δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις στα λαϊκά νοικοκυριά. Μετά την τελευταία μείωση, το αφορολόγητο έπεσε στα 8.636 ευρώ, ενώ εξετάζεται νέο «ψαλίδισμα» κατά περίπου 2.000 ευρώ. Σε «αντάλλαγμα», η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιζητά μία δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. 
«H Ευρωζώνη θα συνεχίσει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, με ή χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ» δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Γ. Β. Όβερτβελντ, στο «Reuters», εκτιμώντας πάντως ότι θα βρεθεί «συμβιβαστική λύση» που θα επιτρέψει τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
 
Top