H διετία 2015-17 ήταν ιδιαίτερα σημαντική για
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το σχολείο μας είχε τη χαρά να συνεργάζεται με το Γυμνάσιο Μακεδονίτισσας Λευκωσίας . Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 15μαθητές της Γ΄ γυμνασίου (11 κορίτσια και 3 αγόρια) καθώς και οι συνάδελφοι Μιχαήλ Αργυρώ ( ΠΕ05) και Ιωάννης Θανασιάς (ΠΕ 20).
Το θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε είχε τίτλο:
Το φαρμακείο της Κορινθιακής φύσης.
Η πρώτη μας επαφή με το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη φιλοξενία του Κύπριου συναδέλφου κ. Σπύρου Χαραλάμπους με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με το πρόγραμμα ,αναθερμάναμε τις ήδη θερμές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου μιας και έχουμε κοινά ήθη κι έθιμα, γλώσσα θρησκεία και πολιτισμό.
Οι μαθητές δραστηριοποιηθήκαμε και με ενθουσιασμό συμμετείχαμε στο Χριστουγεννιάτικο παζάρι με γλυκές δημιουργίες , ενώ είπαμε τα κάλαντα στο Μητροπολίτη και στον Αντιπεριφεριάρχη Ν. Κορινθίας, προκειμένου να ενισχύσουμε το ταμείο του «Χρυσοπράσινου φύλλου».
Το σχολείο μας φιλοξένησε τη φαρμακοποιό κα Παπαφίλη Μαρία-Δέσποινα η οποία μύησε την ομάδα μας στα μυστικά της κοσμετολογίας χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια και φτιάχνοντας καλλυντικά καθημερινής χρήσης, όπως λιπγκλος, ενυδατική κρέμα χεριών και θεραπευτικό λάδι για μώλωπες.
Με πρωτοβουλία της διευθύντριας κα Κουντούρη Κορνηλίας παραγγέλθηκαν δενδρύλλια και η ομάδα του Χρυσοπράσινου φύλλου πρωτοστάτησε στη δενδροφύτευση του προαύλιου χώρου του σχολείου μας.
Επίσης, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υγιεινών γευμάτων, οι μαθητές με τη βοήθεια των καθηγητών μας ετοιμάσαμε υγιεινά πρωινά γεύματα και σνακ, προκειμένου να αναδειχθεί η διατροφική αξία των τροφών όπως μέλι, ταχίνι, γιαούρτι, βρώμη, φρούτα , ξηροί καρποί.
Γίναμε για λίγο δημοσιογράφοι και πήραμε συνέντευξη από την παιδίατρο Μπετίνα Σίντερ- Φιλάνδρα προκειμένου να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας για την ομοιοπαθητική στην παιδιατρική.
Πραγματοποιήσαμε περιβαλλοντική επίσκεψη στο ΚΠΕ Σικυωνίων και ήρθαμε σε επαφή με την Κορινθιακή φύση, αναπνεύσαμε τον καθαρό αέρα και ακούσαμε τους ήχους του δάσους, εργαστήκαμε δίπλα στο ποτάμι και παίξαμε.
Αξιοσημείωτο είναι ότι εργαστήκαμε ομαδικά αλλά και ατομικά αναζητώντας στοιχεία για το Κορινθιακό κλίμα, τα βότανα, τα φρούτα και τα λαχανικά της Κορινθιακής φύσης, τις θεραπευτικές τους ιδιότητες καθώς και τη σχέση τους με την ιατρική και την παρουσία τους στη λογοτεχνία, μάθαμε για τη χρήση των φυτών τόσο στην αρχαιότητα όσο και στη σημερινή εποχή, γεγονός που μας βοήθησε να έρθουμε πιο κοντά στη φύση και στον πλούτο που μας παρέχει.
Τον Απρίλιο του 2016 η καθηγήτρια Μιχαήλ Αργυρώ επισκέφθηκε την Κύπρο και γνώρισε από κοντά την κυπριακή ομάδα, φιλοξενήθηκε , ξεναγήθηκε με όλη την Ελληνική αποστολή σε σημαντικά μνημεία της Κύπρου, έλαβε μέρος στο Β΄ Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για την αειφορία και το περιβάλλον και παρουσίασε την εργασία μας στους συνεργάτες Έλληνες και Κύπριους.
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς επισκεφθήκαμε το φαρμακείο της κυρίας Παπαφίλη Μαρίας-Δέσποινας, όπου περάσαμε δημιουργικά το απόγευμά μας φτιάχνοντας σαπούνι.
Τέλος, αναζητήσαμε τη χρήση των βοτάνων στην Μαγειρική ανακαλύπτοντας Ελληνικές και Κυπριακές συνταγές που είναι πλούσιες σε βότανα και μυρωδικά.
Τελειώνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ΚΠΕ Αργυρούπολης και τον κ. Φαραγγιτάκη που μας έδωσε αυτή την ευκαιρία να εργαστούμε αλλά και να συνεργαστούμε με τους Κύπριους αδελφούς μας κι ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα αποτελέσει την αρχή μιας σχέσης ζωής τόσο για εμάς τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς μας.
Σας ευχαριστούμε πολύ!!!
https://youtu.be/FWBLr3k8bIo ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ 2015-2017 (3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ-ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΣΣΑΣ)