Οι μυρωδιές και τα χρώματα της ανοιξιάτικης φύσης αντανακλώνται στα λαχταριστά κηπευτικά της
εποχής, προκαλώντας μας να τα βάλουμε στο πιάτο μας. Με ένα βασικό υλικό όπως τα σπαράγγια, τα μικρά φρέσκα κολοκυθάκια, τα κρεμμυδάκια και διάφορα αρωματικά χόρτα –όπως μυρώνια, μάραθο, καυκαλήθρες, φρέσκα σκόρδα, φινόκιο– στα πιάτα, δίνουμε εύκολα μια ανοιξιάτικη πνοή στο τραπέζι μας. Αρκεί να θυμάστε ότι τα λεπτά φυλλαράκια θέλουν προσεκτική αντιμετώπιση, γι’ αυτό τα προσθέτουμε προς το τέλος του μαγειρέματος, ώστε να μη χάσουν το άρωμά τους. Στο πνεύμα της εποχής, σας προτείνουμε μερικές γρήγορες συνταγές, με εύκολη προετοιμασία, κατάλληλες για ένα φιλικό κάλεσμα που δεν θα σας κουράσει..
Ανοιξιάτικο ριζότο με αγκινάρες, αρακά, καρότα και σπαράγγια
Υλικά
250 γρ. ρύζι γλασέ
1 ποτηράκι λευκό κρασί
300 γρ. αρακάς καθαρισμένος (κατεψυγμένος ή φρέσκος)
3-4 μικρά φρέσκα κρεμμύδια
1 ματσάκι σπαράγγια
10 μικρά λευκά μανιτάρια
2 καρότα
4 αγκινάρες
μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
50 γρ. ανάλατο βούτυρο αγελάδας
αλάτι
πιπέρι
1 λίτρο νερό
1 κύβος λαχανικών
100 γρ. σκληρό τυρί τριμμένο (παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις καρδιές τις αλατίζουμε και τις περνάμε με λεμόνι. Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε κύβους. Κόβουμε τα σπαράγγια και τα κρεμμύδια σε κομμάτια του ενός εκατοστού. Σκουπίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό και διαλύουμε τον κύβο λαχανικών και τον κρατάμε σε σημείο βρασμού.Σε μια δεύτερη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε τα λαχανικά.
Αφαιρούμε τα λαχανικά σε ένα μπολ και στην κατσαρόλα βάζουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτουμε το ρύζι, αλατίζουμε (προσοχή με το αλάτι γιατί ο ζωμός έχει ήδη αλάτι) και πιπερώνουμε και μόλις πάρει γυαλιστερό χρώμα σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμισθεί το κρασί, βάζουμε ξανά τα λαχανικά μέσα στο ρύζι και προσθέτουμε λίγο λίγο το ζωμό και ανακατεύουμε συνέχεια.
Σε είκοσι λεπτά - μισή ώρα το ριζότο είναι έτοιμο.Λιώνουμε σε μπρίκι το βούτυρο
Σερβίρουμε σε πιάτο, περιχύνουμε το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο.
250 γρ. ρύζι γλασέ
1 ποτηράκι λευκό κρασί
300 γρ. αρακάς καθαρισμένος (κατεψυγμένος ή φρέσκος)
3-4 μικρά φρέσκα κρεμμύδια
1 ματσάκι σπαράγγια
10 μικρά λευκά μανιτάρια
2 καρότα
4 αγκινάρες
μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
50 γρ. ανάλατο βούτυρο αγελάδας
αλάτι
πιπέρι
1 λίτρο νερό
1 κύβος λαχανικών
100 γρ. σκληρό τυρί τριμμένο (παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις καρδιές τις αλατίζουμε και τις περνάμε με λεμόνι. Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε κύβους. Κόβουμε τα σπαράγγια και τα κρεμμύδια σε κομμάτια του ενός εκατοστού. Σκουπίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό και διαλύουμε τον κύβο λαχανικών και τον κρατάμε σε σημείο βρασμού.Σε μια δεύτερη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε τα λαχανικά.
Αφαιρούμε τα λαχανικά σε ένα μπολ και στην κατσαρόλα βάζουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτουμε το ρύζι, αλατίζουμε (προσοχή με το αλάτι γιατί ο ζωμός έχει ήδη αλάτι) και πιπερώνουμε και μόλις πάρει γυαλιστερό χρώμα σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμισθεί το κρασί, βάζουμε ξανά τα λαχανικά μέσα στο ρύζι και προσθέτουμε λίγο λίγο το ζωμό και ανακατεύουμε συνέχεια.
Σε είκοσι λεπτά - μισή ώρα το ριζότο είναι έτοιμο.Λιώνουμε σε μπρίκι το βούτυρο
Σερβίρουμε σε πιάτο, περιχύνουμε το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο.
Αποξηραμένα βερίκοκα και φακές (Επιλεγμένη Συνταγή)
Υλικά για 4 μερίδες:
60 γρ κόκκινες φακές
60 γρ αποξηραμένα βερίκοκα
1 μεγάλη πατάτα
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
Χυμό 1 / 2 λεμονιού
1 κουταλάκι κύμινο τριμμένο
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
Προετοιμασία:
Βάλτε τις Φακές σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Κόψτε την πατάτα και προσθέστε σε μεγάλα κομμάτια και προσθέστε την στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα συστατικά.
Όταν αρχίσει να βράζει χαμηλώστε την φωτιά και σιγοβράστε για 20 λεπτά.
Αφήστε την να κρυώσει, και περάστε την από ένα επεξεργαστή τροφίμων για να γίνει μια βελούδινη σούπα.
Βάλτε την πάλι σε χαμηλή φωτιά και ρίξτε αλάτι και πιπέρι.
Όταν ζεσταθεί σερβίρετέ την άμεσα.
Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο
Υλικά
10-12 κολοκυθάκια μέτρια προς μεγάλα
600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή μισός μισός με χοιρινό
1/2 φλιτζ. τσ. ρύζι τύπου καρολίνα
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζ. τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
2 αβγά
3/4 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 λεμόνια (το χυμό)
Αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα (προαιρετική)
Παρασκευή
10-12 κολοκυθάκια μέτρια προς μεγάλα
600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή μισός μισός με χοιρινό
1/2 φλιτζ. τσ. ρύζι τύπου καρολίνα
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζ. τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
2 αβγά
3/4 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 λεμόνια (το χυμό)
Αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα (προαιρετική)
Παρασκευή
Πλένουμε τα κολοκυθάκια και κόβουμε οριζόντια ένα φετάκι από τις δύο άκρες. Με το ειδικό εργαλείο ή ένα μικρό κουταλάκι αδειάζουμε το εσωτερικό, το οποίο κρατάμε. Αλατίζουμε μέσα τα κολοκυθάκια και τα τοποθετούμε όρθια σε πλατιά, βουτυρωμένη κατσαρόλα που να τα χωράει σε μια σειρά, αν και δεν πειράζει να μπουν μερικά από πάνω. Σε μια σαλατιέρα αναμειγνύουμε τον κιμά με το ρύζι, τα μυρωδικά, 1/2 φλιτζ. τσαγιού από τη σάρκα των κολοκυθιών, ψιλοκομμένη, ένα ασπράδι από τα αβγά ελαφρά χτυπημένο, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα και γεμίζουμε τα κολοκυθάκια μέχρι 1 εκ. πριν από το τελείωμα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και όσο νερό χρειάζεται για να μισοσκεπαστούν. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί σε μέτρια φωτιά 1 ώρα - ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το ρύζι. Για να φτιάξουμε το αβγολέμονο, χτυπάμε το ασπράδι να αφρατέψει ελαφρά. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με 1 κουτ. σούπας νερό, προσθέτουμε το ασπράδι, χτυπώντας και, σιγά σιγά το χυμό λεμονιού. Αφαιρούμε 1 φλιτζ. τσαγιού ζωμό από την κατσαρόλα και τον προσθέτουμε λίγο λίγο στο αβγολέμονο, χτυπώντας συνέχεια και γρήγορα. Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα και την ανακινούμε να αναμειχθεί. Ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά να πήξει η σάλτσα, ανακινώντας αρκετές φορές την κατσαρόλα. Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια περιχυμένα με αβγολέμονο και το υπόλοιπο σε μπολ. Μπορούμε να πασπαλίσουμε με λίγη πάπρικα.
Στον Ηλεκτρονικό Οδηγό του Εμπορικού Συλλλόγου Κορίνθου webkorintho, θα βρείτε τα καλύτερα μανάβικα και κρεοπωλεία της Κορίνθου .Κάντε κλικ για να δείτε περισσότερα από το κάθε κατάστημα
Στον Ηλεκτρονικό Οδηγό του Εμπορικού Συλλλόγου Κορίνθου webkorintho, θα βρείτε τα καλύτερα μανάβικα και κρεοπωλεία της Κορίνθου .Κάντε κλικ για να δείτε περισσότερα από το κάθε κατάστημα