Τσίπρας: Αν δεν μας δώσουνε το χρέος, παίρνω πίσω τα μέτρα. Είχα αυταπάτες! | Πρωτη news spor

Ο συνταξιούχος και ο χαμηλόμισθος θα πληρώσει για να μειωθούν
οι φόροι στις επιχειρήσεις και για να επιτευχθούν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζοντας ως προτέρημα της κυβέρνησής του έναντι της ΝΔ το ότι δεν γίνονται διαδηλώσεις όπως παλιότερα και ξεκαθάρισε ότι μέχρι τις 22 Μάη θα ψηφιστούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα για το 2019 και 2020 με την «προσδοκία» μιας συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και το χρέος.
Σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 πανηγύρισε για το νέα συμφωνία και τα επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. ευρώ παραδεχόμενος ότι «κάποια χάσαμε πράγματι», αλλά «κερδίσαμε αντίμετρα» τα οποία ωστόσο παραδέχθηκε ότι δεν αφορούν αυτούς που θα πληγούν. Ανέφερε ότι «ένα ευρώ επιβαρύνουμε, ένα ευρώ ελαφρύνουμε αλλά όχι στον ίδιο άνθρωπο» και πως τα θετικά μέτρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η «μείωση 3% της φορολογίας των επιχειρήσεων» και «σχολικά γεύματα». Συνεπώς κατά τον πρωθυπουργό ο συνταξιούχος με τη νέα μείωση της σύνταξης και ο μισθωτός των 500 ευρώ με τη νέα μείωση του αφορολόγητου, θα καλύψει το κενό από τη μείωση των φόρων των επιχειρηματικών ομίλων και θα πληρώσει ως φτωχός για το φτωχότερο και αυτό η κυβέρνηση το εμφανίζει ως προνοιακή πολιτική.
Για το χρέος επιβεβαίωσε ότι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι προϋπόθεση για να συμφωνηθούν οι μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις, λέγοντας ότι τα μέτρα «προφανώς θα τα ψηφίσουμε για να πάρουμε τη λύση για το χρέος, αυτή είναι η προϋπόθεση», ενώ και για την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 2% του ΑΕΠ για το 2017 που προβλέπει το ΔΝΤ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα λαός θα ματώσει ξανά λέγοντας: «Θα σφίξουμε όλοι μαζί τα δόντια να το πετύχουμε αυτό;». Ισχυρίστηκε πως «τα μέτρα είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα», δηλαδή το μνημόνιο όμως αυτό τελειώνει τον Αύγουστο του 2018 και η κυβέρνηση του προτίθεται να ψηφίσει πρόσθετα μέτρα για τη διετία μετά το 2018, άρα νέο μνημόνιο! Για την ίδια περίοδο ο λαός θα γονατίζει και για το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ που κατά τον Αλέξη Τσίπρα «δεν είναι άπιαστος στόχος, μπορούμε να πιάσουμε το 3,5%».
Αποκαθήλωσε την προηγούμενη πολιτική του ρητορική τόσο κατά τα χρόνια της αντιπολίτευσης όσο και το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης λέγοντας πως «είχα αυταπάτες την προηγούμενη περίοδο» και σημείωσε ότι το 2011 «επί ενάμιση μήνα γίνονταν διαδηλώσεις κατά των μνημονίων» και πως «δεν συμβαίνει τώρα για μας». Υποστήριξε ότι υπάρχει στο λαό «κατανόηση για αυτά που κάνει» η κυβέρνησή του και «για αυτό έβγαινε και σήμερα δεν βγαίνει» στους δρόμους. Επιπλέον εμφάνισε την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική σαν μονόδρομο λέγοντας «ο Μητσοτάκης θα έφερνε κάτι καλύτερο;»
Για τις κατασχέσεις που γίνονται ακόμα και για 500 ευρώ υποδύθηκε τον Πόντιο Πιλάτο λέγοντας ότι «η ΓΓ Δημόσιων Εσόδων δυστυχώς ή ευτυχώς είναι ανεξάρτητη αρχή πια» , ενώ πανηγύρισε για τον τρόπο που η κυβέρνησή του κάνει τις ιδιωτικοποιήσεις λέγοντας ότι «δεν πουλήσαμε μπιρ παρά» και επιβεβαίωσε ότι θα πουληθεί το 40% των λιγιτικών μονάδων της ΔΕΗ κάτι που θα συνέβαινε και χωρίς μνημόνιο διότι αυτό επιβάλουν «οι δεσμεύσεις από το ευρωπαϊκό πλαίσιο», δηλαδή από την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ.
«Αν δεν μας δώσουνε το χρέος, παίρνω πίσω τα μέτρα»
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο εάν αποτυπωθούν και εφαρμοστούν και τα μέτρα για το χρέος, λέγοντας μάλιστα πως «θα ψηφίσουμε τα μέτρα και θα πάρουμε και τη λύση για το χρέος».

Ο ίδιος, μάλιστα, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να εφαρμοστούν μέτρα χωρίς να υπάρχει η λύση για το χρέος, λέγοντας ορθά-κοφτά πως «η κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και θα πάρει πίσω τα μέτρα», εάν δεν δοθεί λύση στο χρέος!
«Κάνω το σταυρό μου που πιάσαμε το πλεόνασμα»
Επιφύλαξε θετικά σχόλιο τόσο για τον Β. Σόιμπλε όσο και για την Αγ. Μέρκελ. Για τον Γερμανό υπουργό οικονομικών είπε ότι «είναι σοβαρός και σεβαστός πολιτικός ο Σόιμπλε» και για την Καγκελάριο ανέφερε πως «είναι πολιτικός που έχει συναίσθηση της ευθύνης» και ότι «είναι ανοιχτόμυαλη».
 
Top