«Καγκελάρι» στην Κόρινθο!...ενα από τα ωραιότερα έθιμα της Ηπείρου-φωτό | Πρωτη news sport

Μία εντυπωσιακή αναπαράσταση
ενός από τα ωραιότερα έθιμα της Ηπείρου, αναβίωσε πρόσφατα στην αίθουσα «Χρυσοστόμου Σμύρνης» στο συνοικισμό της Κορίνθου και αξίζει να αναφερθούμε, ώστε να μην περάσει απαρατήρητο για όσους δεν τα κατάφεραν να παραστούν  και να απολαύσουν την μεγαλοπρέπειά του.

Το πρωτότυπο αυτό έθιμο της Ηπείρου αναβίωσε από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κορινθίας «Η Πίνδος» σε μια πλούσια πολιτιστική εκδήλωση που έκλεισε μέσα της θεατρικά δρώμενα, παραδοσιακά τραγούδια αλλά και χορούς από μαθητές του Β’ Γυμνασίου Άρτας, τους «Μερακλήδες» της Άρτας, το Σύλλογο των Αμμοτοπιτών και το χορευτικό του Συλλόγου  Ηπειρωτών Κορινθίας.

Μετά το θερμό καλωσόρισμα του Κορινθιακού κοινού, από την ταμία του Συλλόγου Τσίγκου Μαρία, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος κ.Βαγγέλης Ματάτσης που μεταξύ άλλων τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη της συσπείρωσης, της συλλογικότητας και της Αλληλεγγύης.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Βασίλης Γκαρτζώνης, η ψυχή της κίνησης αυτής, ο οποίος ανέλυσε τη σπουδαιότητα του εθίμου. Κατά τα λεγόμενά του το Καγκελάρι, που παρ’ ότι απλός δεν παύει να είναι γραφικός και εντυπωσιακός χορός, πήρε στοιχεία από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια , αναπτύχθηκε στη συνέχεια επί Τουρκοκρατίας στις γιορτές της αγάπης και φούντωσε, κυριολεκτικά, μετά τη συνθήκη του Κάρλοβιτς, το 1699, οπότε δόθηκαν κάποια προνόμια, κυρίως θρησκευτικά στους Έλληνες.

Τα «δρώμενα» είναι θεατροποιημένα τραγούδια από το «Καγκελάρι» το οποίο αναπτύχθηκε,κυρίως, στους οδικούς άξονες γύρω από Άρτα-Γιάννενα-Πρέβεζα γιατί εκεί υπήρχαν πολλά Τουρκικά φυλάκια και  η ανάγκη της συνθηματικής επικοινωνίας ήταν πιο επιτακτική. Γι αυτό το λόγο στα χωριά των συγκεκριμένων αξόνων σώζονται, αριθμητικά, πολύ περισσότερα τραγούδια, απ’ ότι σε άλλα χωριά όπου συναντάμε ένα-δύο μονάχα.
Πριν από τα θεατρικά δρώμενα, πήρε το λόγο η κ. Παππά Αναστασία, καθηγήτρια-συνοδόςτων μαθητών του Β’ Γυμνασίου Άρτας και αναφέρθηκε, ακριβώς, στην υλοποίηση  αυτού του προγράμματος.Ακολούθησαν εναλλάξ, χοροί, τραγούδια, απαγγελία-ανάλυση των δημοτικών στίχων των τραγουδιών καιθεατρικά δρώμενα και κάπου στο κλείσιμο η παρουσίαση του χορευτικού του Συλλόγου των Ηπειρωτών Κορινθίας «η Πίνδος» από τη γραμματέα του, κ. Αμαλία Σούκουλη. Με το συγκλονιστικό τραγούδι της ξενιτιάς  ολοκληρώθηκαν οι «εσωτερικές»  παραστάσεις κι ακολούθησε το «καγκέλι» στο προαύλιο της εκκλησίας, όπου πήραν μέρος όλοι οι παρευρισκόμενοι.
 Πολλά συγχαρητήρια στο Δ.Σ. του Συλλόγου  Ηπειρωτών Κορινθίας «η Πίνδος» για την άψογη διοργάνωση και θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές της επιτυχίας!

Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση




 
Top