Λευκός καπνός στο Eurogroup: Εκλεισε η συμφωνία στα 8,5 δισ. ευρώ ...μας πήραν και τα σώβρακα | Πρωτη news sport

Παρά τις πιέσεις της ελληνικής πλευράς
για περισσότερα, η συμφωνία έκλεισε στα 8,5 δισ. ευρώ για την εκταμίευση της επόμενης δόσης
Ποσό 8,5 δισ. ευρώ θα λάβει η Αθήνα για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, όπως φέρονται να αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup, που ξεκίνησε στις 4 μ.μ. και ολοκληρώθηκε μετά από 5.30 ώρες περίπου..

Σύμφωνα με πηγές τις Ευρωζώνης κι όπως μεταδίδει το ΑΠΕ η δόση "κλείδωσε" στα 8,5 δισ. ευρώ και η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι μεταξύ 0 και 15 χρόνια.

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του "stand by", όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο. Προβλέπεται επιστροφή κερδών από ομόλογα της ΕΚΤ , η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι από 0 έως 15 χρόνια και έως 2% πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022 και μετά.

Δίνεται, επίσης, έμφαση στην αναπτυξιακή πολιτική.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ενημέρωσε πρώτος με ένα tweet για την ολοκλήρωση του Eurogroup και για τη συμφωνία. 

Στις δηλώσεις τους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για βήμα προς τα εμπρός και ο Πιέρ Μοσκοβισί για συμφωνία ελπίδας.   
Ρέγκλινγκ
Αυτή είναι η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει εντυπωσιακό πακέτο προαπαιτούμενων και την τήρησή τους...
Θεωρώ άκρως εντυπωσιακό που η Ελλάδα είχε πλεόνασμα το προηγούμενο έτος. 
Οι Ευρωπαίοι εταίροι έδειξαν πόσο σοβαροί είναι στο  πλαίσιο της συνεχούς στήριξης στην Ελλάδα.

Μοσκοβισί
Πρόκειται για μια πολύ καλή συνεδρίαση διότι μετά από πολλούς μήνες καταφέραμε μια συμφωνία για την Ελλάδα. Είναι μια επιτύχια δίχως αμφιβολία. Η πρώτη συνθήκη ήταν να συνομολογήσουμε ότι όλα τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης είχαν γίνει σεβαστά. Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμέυσεις της. Η συμφωνία είναι σπουδαία. Πρέπει να τονίσουμε το θάρρος που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαιτέρως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ντάισελμπλουμ

Είδαμε την υιοθέτηση των προαπαιτουμένων για τη β' αξιολόγηση. Οι ελληνικές αρχές θα ασχοληθούν με τη δημιουργία μιας τράπεζας ανάπτυξης. Το Eurogroup υπογράμμισε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πιστεύω ότι αυτά θα εφαρμοστούν ως το τέλος του προγράμματος. Παράταση των ωριμάνσεων, αλλά και των επιτοκίων έως και 15 έτη. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανάπτυξης. Αν υπάρχει ανάπτυξη, τότε θα υπάρχει ταχύτερη αποπληρωμή δανείων. Αν η ανάπτυξη είναι μειωμένη, τότε θα υπάρχει περαιτέρω παράταση για την αποπληρωμή αυτών

Το Eurogroup συγχαίρει τον ελληνικό λαό για τη λύση που βρήκαμε. Θα προετοιμάσουμε μια στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της το τρέχον έτος

 
Top