Οι τελευταίες εκτιμήσεις λίγο πριν
αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση
Κατακόρυφη πτώση στις βάσεις των περιζήτητων σχολών του Πολυτεχνείου, της Πληροφορικής και τις Οικονομικές σχολές, μικρές αυξομειώσεις στις Ιατρικές σχολές και μικρή άνοδος στις Νομικές σχολές, αποτελούν τα βασικά στοιχεία της τάσης των βάσεων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Οι χαμηλές επιδόσεις σε μαθήματα όπως τα Μαθηματικά Προσανατολισμού για το 2ο και 5ο επιστημονικό πεδίο, η μείωση του αριθμού των εισακτέων στις περιζήτητες σχολές, αλλά και οι προσωπικές επιλογές των υποψηφίων είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που θα χαράξουν την πορεία των βάσεων 2017 για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Η «σφαγή» στα Μαθηματικά, τη Χημεία και την Οικονομία αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλη πτώση στις σχολές των Πολυτεχνείων, καθώς και στις οικονομικές σχολές. Η πτώση των μορίων στις περιζήτητες σχολές των Πολυτεχνείων αλλά και στα Οικονομικά τμήματα μπορεί να φθάσει και τα 1000 με 1500 μόρια ενώ η πτωτική πορεία θα ξεκινήσει από τις υψηλόβαθμες σχολές και θα είναι μεγαλύτερη από οτι στις αποκαλούμενες μεσαίες. Οι εκπαιδευτικοί που ασχολούνται χρόνια με την πορεία των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εκτιμούν οτι η πτώση θα κυμαίνεται από 800 έως και 2.000 μόρια στις Πολυτεχνικές και τις Οικονομικές σχολές.
«Μεσοσταθμικά, η πτώση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από τα 800 μόρια και θα διατρέχει όλη την κλίμακα», εκτίμησε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός φροντιστής. «Θα παρατηρηθούν δηλαδή και ακόμα μεγαλύτερες πτώσεις σε πολλά ΑΕΙ της περιφέρειας, τα οποία μάλιστα θα κινηθούν και κάτω από τη βάση».
Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα νέα για τις Βάσεις 2017
Χαρακτηριστικό είναι, ότι φέτος, 429 μαθητές συγκέντρωσαν από 17.000 μόρια και πάνω, έναντι 807 πέρυσι. Σχετικά με τις θετικές σπουδές, σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, επίσης επιβεβαιώνεται η πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές και διαφαίνεται ότι θα είναι σημαντική για όλες τις σχολές, οι οποίες κινήθηκαν πέρυσι πάνω από τα 15.000 μόρια.
Όσον αφορά τις ιατρικές σχολές, θα πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός, ότι θα έχουν λιγότερους εισακτέους φέτος. Σε συνδυασμό, λοιπόν, με το γεγονός ότι 35 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι κινήθηκαν άνω των 19.000, προδιαγράφεται «οριακή άνοδο ολίγων δεκάδων μορίων όλων των ιατρικών σχολών».
Στις θεωρητικές σχολές, περίπου 200 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι συγκέντρωσαν από 17.500 μόρια και πάνω. «Αυτό το γεγονός μεταφράζεται σε άνοδο σε όλες τις περιζήτητες νομικές σχολές, αλλά και τις σχολές της ψυχολογίας», σχολίασε ο κ. Χατζητέγας και εκτίμησε ότι στις νομικές σχολές η άνοδος θα είναι της τάξεως των 200 μορίων.
«Σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα των ανθρωπιστικών επιστημών, αναμένεται άνοδος, η οποία θα ξεκινάει από τα 150 και θα φτάνει στα 500 μόρια», συμπλήρωσε.
Τέλος, στις παιδαγωγικές σχολές οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν παρόμοιες με πέρυσι, ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για τις σχολές αυτές, κάτι, που δρομολογεί με βεβαιότητα την άνοδο των βάσεων. «Ειδικά για τα περιφερειακά τμήματα, η άνοδος θα υπερβεί και τα 1.000 μόρια», κατέληξε ο κ. Χατζητέγας.