Ο κύβος ερίφθη: Σαρωτικός ανασχηματισμός Τσίπρα - Ποιοι φεύγουν κλοτσηδόν... | Πρωτη news sport

Την πήρε την απόφαση ο Αλέξης Τσίπρας για ανασχηματισμό.

Ποιοι υπουργοί φεύγουν;

Στην εναγώνια προσπάθειά του να αλλάξει έστω και πρόσκαιρα την επικοινωνιακή ατζέντα και να αποκαταστήσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να παίξει το χαρτί του ανασχηματισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βράζει στην κυριολεξία, εξαιτίας της ακατάσχετης αιμορραγίας ψηφοφόρων που παρουσιάζει και ο Αλέξης ελπίζει ο ανασχηματισμός να σταματήσει τις διαρροές.

Μέσα από αλλαγές σε νευραλγικά υπουργεία, όπως για παράδειγμα το Δικαιοσύνης, θα επιχειρήσει να απεγκλωβιστεί από το δραματικό αδιέξοδο που προκάλεσαν οι καθεστωτικές επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών κατά της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να θυσιάσει τον Σταύρο Κοντονή για να κλείσει το μέτωπο που άνοιξε με τη Δικαιοσύνη.

Κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του, γιατί αναζητεί ένα πρόσωπο που να έχει ευρύτερη αποδοχή και ικανότητες να κλείνει τα ανοιχτά μέτωπα.

Η αποστρατεία του υπουργού Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου είναι δεδομένη.



Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο Μαξίμου είναι, ότι ο υπουργός Οικονομίας απέτυχε παταγωδώς στον τομέα των επενδύσεων, προκαλώντας μεγάλο πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση.

Παρά το βαρύ βιογραφικό του και τις σχέσεις με τον Αμερικανικό παράγοντα, ο κ. Παπαδημητρίου θα αποτελεί σύντομα παρελθόν.

Εκτός κυβέρνησης μένει και ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, γιατί εμφανίζεται ανακόλουθος και δεν μπορεί να προχωρήσει τις αλλαγές σε κανένα επίπεδο της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει την πολυτέλεια να αποφασίσει ο ίδιος αν θα παραμείνει στη θέση του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που έχει αρχηγικές βλέψεις, βλέπει με καλό μάτι τη μετακίνησή του στο υπουργείο Εξωτερικών.

Μια τέτοια εξέλιξη τον αναβαθμίζει πολιτικά, ενώ αποφεύγει και το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η λήψη σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, που περνάνε αναγκαστικά από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται πιέσεις να απομακρύνει από την κυβέρνηση τον Νίκο Κοτζιά. Στην Κουμουνδούρου, τον θεωρούν ξένο σώμα, ενώ κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ του καταλογίζουν ότι δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα στη διάρκεια της θητείας του. Στην Κουμουνδούρου έχουν σηκώσει μπαϊράκι, ζητώντας και την απομάκρυνση του Νίκου Τόσκα, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το πιθανότερο είναι ο Νίκος Τόσκας, να παραμείνει στη θέση του, γιατί έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα που κατάγονται από το ίδιο χωριό των Τζουμέρκων.

Στο Μαξίμου αναζητούν υπουργείο, για τον Νίκο Φίλη, αποκλείοντας βέβαια σε κάθε περίπτωση το Παιδείας.

Σε περίπτωση μετακίνησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να τοποθετηθεί το δίδυμο Χουλιαράκης και Λιάκος.

Παραμένει η λεγόμενη προεδρική φρουρά, Τζανακόπουλος και Καλογήρου στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ τίποτα δεν αποκλείεται για τον Νίκο Παππά, οι σχέσεις του οποίου με τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι και τόσο θερμές.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να αποστρατεύσει και τον Αλέκο Φλαμπουράρη για λόγους ηλικίας, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις τους βρίσκονται πάντα στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Στην Κουμουνδούρου γκρινιάζουν με τις επιλογές στελεχών που έχει τοποθετήσει σε διάφορους οργανισμούς, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μάλιστα κάποια κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνουν στον Αλέξη Τσίπρα να του αλλάξει υπουργείο, γιατί κουβαλάει μαζί του τα τοξικά του παλιού ΠΑΣΟΚ.

Από την κυβέρνηση αναμένεται να απομακρυνθεί και ο κ. Σταθάκης, ενώ περιορισμένος θα είναι πλέον ο ρόλος και του Γιάννη Δραγασάκη.

Σφαγή θα γίνει σε επίπεδο υφυπουργών και αναπληρωτών υπουργών. Σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τις διάφορες ομάδες στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναθέσει καθήκοντα υφυπουργών σε επτά νέους βουλευτές.
ΠΗΓΗ
 
Top