Χανιώτικη Κρεατόπιτα: Μια Συνταγή που θα Λατρέψετε | Πρωτη news sport


Σας έχουμε την πιο νόστιμη πίτα του καλοκαιριού.

Δείτε βήμα-βήμα πώς θα τη φτιάξετε.
Δοκιμάστε την! Αξίζει τον κόπο...


Συστατικά

1.200 γρ. αρνίσιο μπούτι, κομμένο σε μερίδες
αλάτι
πιπέρι
¼ ματσάκι μαϊντανού
250 γρ. πηχτόγαλο Χανίων ή γαλοτύρι
250 γρ. ανθότυρο
250 γρ. τυρομάλαμα ή γραβιέρα κατσικίσια Κρήτης
5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα
ξύσμα από λεμόνι
1 κλωναράκι δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα
100 γρ. βούτυρο ή στάκα σε μικρά κομμάτια

Για τη ζύμη

500 γρ. κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. γιαούρτι
1 αυγό
1 κ.σ. ξερή μαγιά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. ζωμό στον οποίο έβρασε το αρνί
1 κ.γ. μπούκοβο
50 γρ. ελαιόλαδο για άλειμμα
αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Σε μια κατσαρόλα  με αλατισμένο νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βράζουμε το κρέας για 1 ώρα ενώ παράλληλα ξαφρίζουμε όποτε χρειαστεί.
  • Όταν το κρέας μαλακώσει και είναι έτοιμο αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε να κρυώσει πριν τον χρησιμοποιήσουμε.
  • Ξεκοκαλίζουμε το κρέας και κόβουμε το ψαχνό σε μικρά κομμάτια και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χρησιμοποιήσουμε.
  • Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε 150 γρ. από τον ζωμό που κρατήσαμε και τη μαγιά.  ΠΡΟΣΟΧΗ, ο ζωμός να είναι κρύος!!!
  • Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός ή ένα πιρούνι καλά έτσι ώστε η μαγιά να διαλυθεί.
  • Στην συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης, και χτυπάμε με το γάντζο μέχρι να έχουμε  ένα μαλακό και ομοιογενές ζυμάρι που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα
  • Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  • Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ.
  • Μοιράζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια το ένα λίγο πιο μεγάλο από το άλλο.
  • Ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι σε φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη και επιπλέον αλευριού  ώστε να καλύψει τον πάτο και τα πλάγια του ταψιού.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κρέας το αλάτι, πιπέρι και τον ψιλοκομμένο  μαϊντανό.
  • Σκορπίζουμε ομοιόμορφα  το κρέας στον πάτο της ζύμης του ταψιού.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το πηχτόγαλο (ή το γαλοτύρι), το ανθότυρο, το τυρομάλαμα (ή την κατσικίσια γραβιέρα), το θυμάρι, το ξύσμα από ένα λεμόνι, το δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Απλώνουμε το μείγμα των τυριών πάνω από το κρέας και τέλος  πασπαλίζουμε σε διάφορα σημεία το βούτυρο ή την στάκα.
  • Ανοίγουμε το άλλο κομμάτι της ζύμης σε φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο ακόμα αλευριού και σκεπάζουμε την πίτα.
  • Ενώνουμε τις άκρες των δύο φύλλων τσιμπώντας με τα δάκτυλα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Χαράζουμε ελαφρά το φύλλο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα πριν βάλουμε το ταψί μέσα.
  • Ψήνουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
 
Top