Φεστιβάλ γεύσεων για τον τουρισμό στα Τρίκαλα Κορινθίας | Πρωτη news sport



«Ενα χωριό, τρεις συνοικίες, μία διαδρομή». Αυτή είναι η ιδέα του «Food Trails Festival»,
του φεστιβάλ γευσιγνωσίας που διοργανώνουν για πρώτη φορά το ερχόμενο Σάββατο στα Τρίκαλα Κορινθίας ντόπιοι επιχειρηματίες. Σκοπός του εγχειρήματος είναι να ενισχύσουν τον τουρισμό της περιοχής μέσα από μία εκδήλωση που αναδεικνύει την τοπική γαστρονομία, αλλά και την ομορφιά του κορινθιακού τοπίου.

Συνολικά 42 επιχειρηματίες που ανήκουν στο νεοϊδρυθέν τουριστικό «Δίκτυο Τρικάλων Κορινθίας» σε συνεργασία με την ομάδα γαστρονομίας του «Experience Korinthia» προετοιμάζονται εδώ και αρκετές εβδομάδες για το φεστιβάλ που, όπως λένε, σκοπεύουν από αυτό το καλοκαίρι να καθιερώσουν.
«Το εγχείρημα ξεκινάει δειλά δειλά φέτος, αλλά στόχος μας είναι να αποτελέσει ετήσιο θεσμό, ώστε κάθε χρόνο περισσότεροι επισκέπτες να μπορούν να γνωρίσουν την παράδοση και τον τόπο των Τρικάλων Κορινθίας. Μεταξύ άλλων, θέλουμε να αναδείξουμε την κορινθιακή κουζίνα ως διακριτό στοιχείο της ελληνικής γαστρονομίας», τονίζει στην «Κ» ο εκπρόσωπος του Δικτύου Βλάσης Πολυχρονόπουλος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την προσπάθεια των ντόπιων επιχειρηματιών να αυξήσουν μέσα από τέτοιες δράσεις τον διεθνή αλλά και τον εγχώριο τουρισμό της περιοχής.
Το απόγευμα του Σαββάτου 19 Αυγούστου θα γίνει λοιπόν η αρχή. Ξεκινώντας από την κάτω συνοικία, η περιπατητική διαδρομή που έχει προγραμματιστεί από τους διοργανωτές θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να θαυμάσουν την ομορφιά της περιοχής.
«Η διαδρομή μήκους περίπου 5-6 χλμ. ενώνει τις τρεις συνοικίες των Τρικάλων Κορινθίας, την άνω, τη μεσαία και την κάτω. Στην άνω συνοικία, οι περιπατητές θα κάνουν μία στάση σε ένα αλώνι που έχουμε στήσει για να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση του παραδοσιακού τρόπου αποξήρανσης της σταφίδας», λέει ο κ. Πολυχρονόπουλος. «Πρόκειται για την κορινθιακή μαύρη σταφίδα, η οποία εξάγεται για να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική, κυρίως στα μπισκότα, και αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα τοπικά προϊόντα μας», εξηγεί. Το μονοπάτι καταλήγει στη μεσαία συνοικία των Τρικάλων Κορινθίας. Εκεί, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μία γαστρονομική διαδρομή στον χρόνο μέσα από τη δοκιμή τοπικών γεύσεων. Σε αυτήν τη δράση, σημαντικό ρόλο έχει αναλάβει η ομάδα του «Experience Corinthia», μιας πλατφόρμας εθελοντών που στόχο έχει να αναδείξει την τοπική γαστρονομία σε βασικό κομμάτι της ταξιδιωτικής εμπειρίας στην Κορινθία. «Κάτι τέτοιο μπορούμε να το πετύχουμε μέσα από τη δημιουργία ενός πρότυπου κορινθιακού μενού, βασισμένου σε τοπικά προϊόντα και κρασιά, τα οποία θα μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία της Κορινθίας», λέει στην «Κ» η Ιλιάνα Πιτσιλλίδου, μέλος της ομάδας «Experience Corinthia», τονίζοντας ότι απώτερος στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση της γαστρονομίας για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών.
Οσπρια και πετιμέζι
Ανάμεσα στα τοπικά προϊόντα που θα περιλαμβάνει ο μπουφές του «Food Trails Festival» είναι όσπρια, όπως οι φακές και τα διάσημα φασόλια-«βανίλιες» από τον κάμπο του Φενεού, αλλά και η φάβα που όπως καυχώνται οι ντόπιοι μπορεί να ανταγωνιστεί εκείνη της Σαντορίνης. «Γυναίκες της περιοχής έχουν αναλάβει να μαγειρέψουν με την παλιά μέθοδο αρνί, μοσχάρι και μπακαλιάρο, τα οποία θα προσφερθούν συνοδεία κρασιού από ντόπιους παραγωγούς, ενώ όσοι θέλουν μπορούν ως επιδόρπιο να δοκιμάσουν τις παραδοσιακές τηγανίτες με πετιμέζι», λέει ο κ. Πολυχρονόπουλος, συμπληρώνοντας ότι όσοι βρεθούν το Σαββατοκύριακο στα Τρίκαλα Κορινθίας θα ζήσουν μία αξέχαστη εμπειρία.
Έντυπη


πηγή
 
Top