Μιλάμε για το "Μακεδονικό" και δίνουμε μια απάντηση στον ανιστόρητο Ν. Κοτζιά | Πρωτη news sport

Κόκκινο χτύπησε για άλλη μια φορά η εθνικιστική υστερία. Πατριδοκάπηλοι και εθνικόφρονες – στομαχόφρονες ξεσάλωσαν με φόντο την ονομασία της ΠΓΔΜ.
 Όπως είχαν γράψει πριν καιρό οι Financial Times: «Η ΠΓΔΜ προτείνει αλλαγή του ονόματος για να μπει στο ΝΑΤΟ» και κατ’ επέκταση στην Ε.Ε. Αυτό είναι μια σταθερή επιδίωξη της Αμερικής εδώ και καιρό γιατί θεωρεί ότι έτσι θα εξυπηρετηθούν τα γεοστρατηγικά της σχέδια.

Οι εποχές που όλα τα αστικά κόμματα –όπως το 1992- με την βοήθεια παπαδαριού και ΜΜΕ οργάνωναν συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό» με κύριο σύνθημα «Το όνομα είναι η ψυχή μας» έχουν περάσει ανεπιστρεπτεί.

Το Ιούνη που μας έρχεται γίνεται η σύνοδος του ΝΑΤΟ που θα συζητήσει την προοπτική συμμετοχής αυτής της χώρας στο εγκληματικό αυτόν οργανισμό, με την ηγεσία της ΠΓΜΔ να δείχνει διάθεση να αλλάξει ονομασία και η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» σαν γεωγραφικό προσδιορισμό.
Τι θα κάνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Εχει τα περιθώρια να  ξαναβάλει βέτο και να αφήσει ένα πρόβλημα που κρατάει δυόμιση δεκαετίες να διαιωνίζεται, την στιγμή που δεκάδες χώρες αναγνωρίζουν και αποκαλούν σκέτο "Μακεδονία" την γειτονική χώρα;

Εμείς δεν θα μπούμε στις αντιπαραθέσεις που ξέσπασαν γι΄αυτό το ζήτημα είτε ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους είτε ανάμεσα στα αστικά κόμματα.

Αλλο είναι το σημαντικό για μας. Το ότι το υπουργείο Εξωτερικών του ανιστόρητου Κοτζιά υποδαυλίζει ένα γενικευμένο εθνικιστικό κλίμα. Αντιγράφουμε απόσημερινή ανάρτηση της ιστοσελίδα του: "Το ζήτημα του ονόματος προέκυψε το 1991, όταν η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποσχίστηκε από την ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της υπό το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ιστορικά, ο όρος «Μακεδονία», ο οποίος, σημειωτέον, είναι ελληνική λέξη, αναφέρεται στο Βασίλειο και τον πολιτισμό των αρχαίων Μακεδόνων, που ανήκουν στο ελληνικό έθνος και αποτελούν αδιαμφισβήτητο κομμάτι της ελληνικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς".

Εδώ ο Κοτζιάς και το υπουργείο του βάλθηκαν να μας τρελάνουν. Δεν χρειάζεται να είναι κανένας ιστορικός για να καταλάβει ότι οι αναδρομές και οι αναφορές στην αρχαία Μακεδονία και το Μ. Αλέξανδρο δεν μπορούν να ερμηνεύσουν ιστορικά φαινόμενα που εμφανίστηκαν 20 τουλάχιστον αιώνες αργότερα, αλλά εξυπηρετούν αποκλειστικά την εθνικιστική προπαγάνδα και των δυο πλευρών. 

Οσο για τα σύμβολα και το πολιτιστικό παρελθόν, για τα οποία ερίζουν Αθήνα και Σκόπια, δεν αποτελούν κληρονομιά κανενός ξεχωριστού έθνους. Η πολιτιστική κληρονομιά της ελληνικής αρχαιότητας, όχι μόνο ο ήλιος της Βεργίνας, αλλά και ο Παρθενώνας και η αρχαιοελληνική φιλοσοφία και η τραγωδία και η αττική κωμωδία αποτελούν κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας, η οποία άλλωστε και την χρησιμοποιεί ανεμπόδιστα. 
Εκτός πια κι αν οι αστοί "μας" φτάσουν να ζητήσουν... πνευματικά δικαιώματα για τις μεταφράσεις του Αριστοτέλη και του Αισχύλου, που στο εξωτερικό είναι πολύ περισσότερες και πολύ πιο πλήρεις απ' αυτές που υπάρχουν στην νεοελληνική γλώσσα.

πηγή
 
Top