Διαπραγμάτευση, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, στις 1:30 βγήκε λευκός καπνός.
Συμφωνία και για τα 48 προαπαιτούμενα. Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την άμεση εκταμίευση της δόσης.
Αποχωρώντας από την συνάντηση ο υπουργός οικονομικών κ Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε: «Κλείσαμε σε όλα τα θέματα αύριο θα γίνει ένα EWG που θα επικυρώσει το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων».
Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η στρατηγική για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την πώλησή τους σε ξένα funds παραπέμπεται σε άλλο νομοσχέδιο εντός του Δεκεμβρίου.
Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια δάνεια θα πωληθούν, δηλαδή εάν θα είναι μόνον επιχειρηματικά, ή και στεγαστικά ή καταναλωτικά. Επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια πρέπει να διαχωριστούν ανάλογα τόσο με το ύψος τους, όσο και με το ποιον κλάδο της οικονομίας αφορούν.
Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα το οποίο θα ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο πλαίσιο των πλειστηριασμών που συμφωνήθηκε χθες, καθώς επίσης και τις αλλαγές στην ρύθμιση των 100 δόσεων τα ισοδύναμα μέτρα για την μη επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση τις τελικές ρυθμίσεις για τα γενόσημα και τα νέα τέλη κυκλοφορίας.
Mε τα όρια αντικειμενικής αξίας και οικογενειακού εισοδήματος που υιοθετήθηκαν, περίπου το 60% των οφειλετών στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας εξασφαλίζουν τελικά προστασία από τον κίνδυνο πλειστηριασμού. Για τα επιχειρηματικά δάνεια η συμφωνία προβλέπει δυνατότητα ρύθμισης τους με αναδιάρθρωση, κούρεμα και μετοχοποίηση.
Το πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια προβλέπει προστασία για τους δανειολήπτες με χαμηλά εισόδημα που φτάνει μέχρι και σε αυτόματο κούρεμα της αξίας αγοράς σε σχέση με την σημερινή εμπορική αξία.
Στη βάση της η συμφωνία περιλαμβάνει την προστασία ακίνητης περιουσίας αντικειμενικής αξίας 170.000 ευρώ με εισοδηματικό κριτήριο που θα ξεκινά από τα 8.190 ευρώ για τον άγαμο και θα φτάνει τα 20.639 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά.
Για τα στεγαστικά, θεσπίζονται τρία διαφορετικά επίπεδα προστασίας, ανάλογα με την αξία του ακινήτου, το οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη και τη δυνατότητητα του ή μη να πληρώνει κάποια μίνιμουμ δόση.
Μάλιστα θα υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας, όπου το δημόσιο θα μπορεί να παρεμβαίνει σε περίπτωση πλήρους αδυναμίας πληρωμής και θα καταβάλει την ελάχιστη δόση που θα ορίσει το δικαστήριο.
Για να ενταχθεί κάποιος υπερήμερος δανειολήπτης στις ρυθμίσεις προστασίας από πλειστηριασμούς, πρέπει να πλήρωνε τη δόση πριν από την κορύφωση της οικονομικής κρίσης – να αποδεικνύεται δηλαδή ότι δεν είναι»μπαταχτσής» από πρόθεση, αλλά λόγω αντικειμενικής οικονομικής αδυναμίας.
Εκτιμάται ότι οι ρυθμίσεις που θα ισχύσουν καλύπτουν 400.000 υπερήμερους οφειλέτες στεγαστικών δανείων, οι οποίοι δεν θα κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τα σπίτια τους.
Η πρώτη κατηγορία προστατευόμενων οφειλετών περιλαμβάνει όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.639 ευρώ (όριο για 4μελή οικογένεια) και η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει τα 170.000 ευρώ. Το όριο εισοδήματος για ένα άτομο είναι 8.180 ευρώ, για 2 άτομα 13.917 ευρώ και για κάθε παιδί επιπλέον 3.361 ευρώ
Γι αυτούς προβλέπεται ότι θα πληρώνουν κάποια πολύ μικρή δόση στην τράπεζα.
Αν δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν ούτε αυτό το ελάχιστο ποσό μηνιαίως, θα το πληρώνει το κράτος.
Υπολογίζεται ότι οι δανειολήπττες αυτής της κατηγορίας είναι περίπου 100.000 (25% του συνολικού αριθμού) και κατά το πλείστον έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα.
Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται όποιοι έχουν κόκκινα στεγαστικά για ακίνητο αξίας μέχρι 230.000 και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τους δεν υπερβαίνει τα 35.000 ευρώ (όριο για 4μελή οικογένεια). Για να μη στραφει εναντίον τους η τράπεζα, πρέπει να συμφωνήσουν και να πληρώνουν κάποια δόση, ανάλογη με το εισόδημα και τις οικονομικές τους δυνατότητες.
Στην τρίτη κατηγορία είναι οι οφειλέτες με ακίνητο αξίας μέχρι 230.000 ευρώ και εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ, οι οποίοι δεν θα μπορούν να πληρώνουν τη δόση. Αυτοί θα μπορούν να προστατευθούν από πλειστηριασμό προσφεύγοντας στο δικαστήριο.
Ο δανειολήπτης θα κάνει συμφωνία με ελάχιστη δόση με την τράπεζα. Ότι συμφωνηθεί τόσο σε όρους εμπορικής αξίας όσο και σε ελάχιστη δόση θα ισχύει μέχρι και το τέλος του 2018 και θα μένει ανεπηρέαστο από επιμέρους αναπροσαρμογές.
Τέλος, θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» (ο αριθμός τους είναι μεγάλος, σύμφωνα με τους θεσμούς) και είναι πιθανόν να ζητήσει η σχετική τράπεζα ανανέωση όλων των φακέλων των δανείων για να αποτιμήσει κατά περίπτωση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.
Ολες οι ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν τώρα θα ισχύσουν για τρία χρόνια, μέχρι τα τέλη του 2018. Τότε τα κριτήρια προστασίας και τα όρια εισοδήματος-αντικειμενικής αξίας θα επανεξετασθούν και θα τροποποιηθούν με βάση τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες.
Σήμερα θα συνεδριάσει και το Euro Working Group για να επικυρώσει την συμμόρφωση της Ελλάδας με όσα είχαν συμφωνηθεί για το τρέχον διάστημα .
Την Παρασκευή η συνεδρίαση της ομάδας των τεχνοκρατών θα επαναληφθεί για να εγκρίνει την υποδόση των 2 δισ. ευρώ αλλά και την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.