ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα ενεργοποίησης ανέργων και τα νέα προγράμματα για νέους ως 35 ετών | Πρωτη news sport

Στην ενδυνάμωση των ανέργων και
στην αναβάθμιση των προσόντων τους στοχεύει η δράση με τίτλο: «Πιλοτική Εφαρμογή Προγράμματος Κατάρτισης και Ενεργοποίησης Ανέργων» μία πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος Κατάρτισης που σχεδίασε το πανεπιστήμιο Κρήτης και αναλαμβάνει να υλοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης.

Πρόκειται για δράση, στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης: «Περιφερειακός Μηχανισμός Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας» που χρηματοδοτείται από το ΕΠ «ΚΡΗΤΗ 2014-2020» με τελικό δικαιούχο το πανεπιστήμιο Κρήτης.

Στόχος της Περιφέρειας, είναι η ενδυνάμωση και αναβάθμιση των προσόντων και των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων, μέσω συνδυασμένων δράσεων κατάρτισης και ενεργοποίησης, προκειμένου να επιτευχθεί η διευκόλυνση της ένταξης/επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Βασικό εργαλείο της δράσης είναι η παροχή προγράμματος ενίσχυσης δεξιοτήτων (capacity building training) σε ανέργους κάθε ηλικίας, συνολικής διάρκειας 45 ωρών, που θα υλοποιηθεί σε 10 εβδομαδιαίες συναντήσεις.

Το πρόγραμμα, το οποίο στη συγκεκριμένη περίοδο ωφελεί 20 άνεργους, ξεκινάει την 1/02/2018 στο Κέντρο Νεότητας Αγίου Τίτου, στο Ηράκλειο και περιλαμβάνει τις διδακτικές ενότητες: «Οριζόντιες, Οργανωτικές και Διοικητικές Ικανότητες, Κοινωνικό Κράτος, Κοινωνική Πολιτική και Υπηρεσίες, Συμβουλευτική Απασχόλησης, Τεχνικές Εύρεσης θέσης εργασίας και Επαγγελματικός Προσανατολισμός, Σύνταξη Βιογραφικού Σημειώματος».

Οι δηλώσεις συμμετοχής κατατίθενται έως 18/01/2018, με ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, χρόνο ανεργίας, στο kflouris@crete.gov.gr και στην περίπτωση περισσότερων υποψηφίων θα δοθεί προτεραιότητα στους μακροχρόνια ανέργους. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον υπεύθυνο εκπαίδευσης, Κώστα Φλουρή, στο τηλέφωνο 2813410411, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Νέα προγράμματα στήριξης ανέργων έως 35 ετών
Αλλωστε σύντομα αναμένεται να δημοσιευθεί το ΦΕΚ για το πρόγραμμα πρώτης πρόσληψης μισθωτών από αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων ηλικίας έως 35 ετών. Πρόκειται για συνολικά 20.000 προσλήψεις και στην περίπτωση που οι επιχειρηματίες, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στο πρόγραμμα, προχωρήσουν στην πρόσληψη νέων, ηλικίας έως 29 ετών, θα έχουν μεγαλύτερα κίνητρα.

Εντός του Ιανουαρίου πρόκειται να ξεκινήσει πιλοτικά ακόμη ένα πρόγραμμα, σχετικά με τη μετατροπή της μερικής απασχόλησης σε πλήρη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά 3.000 θέσεις εργασίας, μέσω της επιχορήγησης ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών. Βασικός στόχος του προγράμματος δεν είναι άλλος από την αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στη μερική και την πλήρη απασχόληση, ενισχύοντας τη δεύτερη.

Μέσα στον τρέχοντα μήνα, το αργότερο τον Φεβρουάριο, αναμένεται να αρχίσει το πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρηματικών σχεδίων άνεργων νέων ηλικίας 18-29 ετών. Το εν λόγω πρόγραμμα θα αφορά ανέργους οι οποίοι θα λάβουν συμβουλευτική υποστήριξη για να διαμορφώσουν το δικό τους business plan. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι ωφελούμενοι άνεργοι θα παρακολουθήσουν σεμινάρια και στη συνέχεια θα υποβάλουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Θα ακολουθήσει αξιολόγηση των ιδεών και θα προκριθούν οι πιο ώριμες προς υλοποίηση.
 
Top