Γι' αυτό αποκτήθηκε ο Λάνγκφορντ! | Πρωτη news sport

Το gazzetta.gr μπαίνει στο μυαλό του Τσάβι
Πασκουάλ και αναλύει τους λόγους για τους οποίους επέλεξε τον Κιθ Λάνγκφορντ για να κλείσει τις θέσεις στα γκαρντ.


Στο άκουσμα της είδησης για την απόκτηση του Αμερικανού «μπόμπερ» άρχισε να πέφτει πολύ σπέκουλα όσον αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και κατά πόσο είναι σε θέση να προσφέρει στον Παναθηναϊκό της EuroLeague και των υψηλών απαιτήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του gazzetta.gr, ο Τσάβι Πασκουάλ δεν θα έπαιρνε την απόφαση να αποκτηθεί ο Λάνγκφορντ εάν και εφόσον δεν ήταν σίγουρος για το αν ήταν έτοιμος, τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά, για να αντεπεξέλθει στο επίπεδο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Ένας παίκτης... επαγγελματίας με όλη τη σημασία της λέξεως, ο οποίος δεν σταματάει ποτέ να δουλεύει, ειδικά με το σώμα του.


Μάλιστα διαθέτει προσωπικό γυμναστή μόνο και μόνο για να διατηρείται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση όσον αφορά το σώμα του, να διατηρεί την αθλητικότητά του και να μπορεί να παραμένει σε υψηλά στάνταρ. Η επιλογή του Λάνγκφορντ μόνο... τυχαία δεν ήταν για τον Καταλανό τεχνικό και τους συνεργάτες του, οι οποίοι είδαν στο πρόσωπό του στοιχεία τα οποία «κουμπώνουν» ιδανικά στην περιφέρεια της ομάδας.

Ο πρώτος λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε ο Λάνγκφορντ έχει να κάνει με το γεγονός ότι μπορεί να δημιουργήσει σκορ από το ένας εναντίον ενός. Μαζί με τον Νίκο Παππά θα είναι οι δύο παίκτες που μπορούν να δώσουν πολλές λύσεις με αυτόν τον τρόπο, πολλώ δε μάλλον έτσι όπως έχει εξελιχθεί το μπάσκετ. Οπερ και σημαίνει με τις πολλές αλλαγές στην άμυνα όπου ο Λάνγκφορντ μπορεί να κάνει την... ζημιά.



Από εκεί και πέρα είναι ο παίκτης που μπορεί να πάρει τη μπάλα στα χέρια του στα τελευταία δευτερόλεπτα και να αναλάβει την τελευταία επίθεση. Άλλωστε δεν χαρακτηρίζεται τυχαία «clutch» παίκτης, με έφεση στο isolation όπου μπορεί, είτε να σκοράρει, είτε να κερδίσει το φάουλ. Άλλωστε το γεγονός ότι είναι αξιόπιστος από τη γραμμή των βολών και σε συνδυασμό ότι ξέρει πώς να χρησιμοποιήσει το σώμα του στον αέρα, να βρίσκει ισορροπία και να παίζει με επαφές (κάτι που κάνει όλα αυτά τα χρόνια σε όλες τις ομάδες που έχει αγωνιστεί), τότε το ποσοστό να κερδίζει φάουλ, είναι μεγάλο. Άλλωστε στην τελευταία του χρονιά στην EuroLeague με τη φανέλα της Ούνικς μέτρησε κατά μέσο όρο 7,2 βολές (!) έχοντας ποσοστό ευστοχίας που έφτανε το 83,2%!

Επίσης είναι ένας παίκτης, ο οποίος θα έρχεται από τον πάγκο και θα μπορεί να αλλάζει τον ρυθμό. Κάτι που έκανε ο Μάικ Τζέιμς, κάτι που θα κάνει και ο Λάνγκφορντ, αλλά με διαφορετικό τρόπο και με μικρότερο χρόνο συμμετοχής. Το σίγουρο είναι ότι ο 35χρονος γκαρντ έχει επικοινωνήσει με το προπονητικό τιμ του Παναθηναϊκού και έρχεται 100% συνειδητοποιημένος για τον ρόλο που θα έχει και ο οποίος θα είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που είχε τα τελευταία χρόνια.

Γνωρίζει ότι θα πρέπει να δίνει μερικά ποιοτικά λεπτά συμμετοχής έχοντας ως κύριο μέλημα το σκοράρισμα και σε καμία περίπτωση δεν θα χρειάζεται να βρεθεί στο παρκέ περισσότερο από 25-30 λεπτά. Άλλωστε έχοντας δίπλα του τον Νικ Καλάθη θα μπορεί να έχει περισσότερη ελευθερία και να εκμεταλλεύεται στο έπακρον την δημιουργία του φυσικού ηγέτη του Παναθηναϊκού. Επιπλέον παίζει πολύ καλά στο transition και μπορεί να «τελειώνει» φάσεις στο ανοικτό γήπεδο με χαρακτηριστική ευκολία.

Και μιας και είπαμε για δημιουργία. Οι προπονητές του Παναθηναϊκού έχουν κυκλώσει τις 3,7 ασίστ κατά μέσο όρο που είχε στην Ούνικς Καζάν την σεζόν 2016-17, την σεζόν δηλαδή που αναδείχθηκε για δεύτερη φορά στην καριέρα του και πρώτος σκόρερ της EuroLeague. Κάτι που σημαίνει ότι όσο καλά «εκτελούσε» τις αντίπαλες άμυνες, άλλο τόσο καλά μπορούσε να δημιουργήσει καταστάσεις σε συμπαίκτες του. Και αυτό λόγω της ικανότητάς του στο «ένας εναντίον ενός» μπορεί να φέρει πάνω του δύο παίκτες και να βρει την κατάλληλη πάσα σε ελεύθερο συμπαίκτη του. Επίσης, έχει εξαιρετική ικανότητα στο Pick n Roll, κάτι το οποίο γνωρίζει πολύ καλά ο Τσάβι Πασκουάλ.



Άλλωστε στον Παναθηναϊκό γνώριζαν καλά ότι «δεν έβγαινε» χρονιά με τέσσερα γκαρντ και με 70 παιχνίδια σε μία σεζόν. Πολλώ δε μάλλον στο σύγχρονο μπάσκετ που οι ταχύτητες είναι πολύ υψηλές και τα ματς εναλλάσσονται με... κινηματογραφική ταχύτητα. Ο λόγος της επιλογής του Λάνγκφορντ έχει να κάνει και με το γεγονός του small ball και με την χρησιμοποίηση τριών γκαρντ την ίδια στιγμή. Γι' αυτόν τον λόγο οι προπονητές των «πρασίνων» ήθελαν πέντε γκαρντ (Καλάθης, Παππάς, Ντένμον, Λεκαβίτσιους, Λάνγκφορντ) ώστε να υπάρχει ευελιξία για τα σχήματα που έχουν στο μυαλό τους και τα οποία θέλουν να χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Άλλωστε σχήμα με τρία γκαρντ χρησιμοποίησε κατά κόρον πέρυσι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με Ροντρίγκεθ, Ντε Κολό και Χίγκινς, ενώ και ο Ολυμπιακός «γεμίζει» την περιφέρεια του έχοντας ήδη Σπανούλη, Στρέλνιεκς, Ουίλιαμς-Γκος, Μάντζαρη και τον 5ο που ψάχνει ο Μπλατ από τη στιγμή που «στράβωσε» η περίπτωση του Χένρι.

Μπορεί στην άμυνα να μην θεωρείται ως ο καλύτερος αμυντικός του κόσμου, ωστόσο έχει συνέπεια και μπορεί να ανταποκριθεί χάρη και στα αθλητικά του προσόντα, χωρίς να εκτεθεί. Άλλωστε ο Παναθηναϊκός δίνει ανέκαθεν βάρος στην ομαδική λειτουργία της άμυνας και ο Πασκουάλ θεωρεί ότι ο Λάνγκφορντ μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το στυλ. Και μιας και αναφέραμε τα αθλητικά του προσόντα. Οι «πράσινοι» γνωρίζουν και έχουν πληροφορηθεί στο 100% ότι ο Αμερικανός γκαρντ βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, ο ίδιος δουλεύει καθημερινά το σώμα του, ενώ για την ηλικία του παραμένει σε top level όσον αφορά την αθλητικότητά του!

gazzetta.gr/
 
Top