Το έμβολο-Τσιμίκας είναι για μεγάλα πράγματα, απλά… | Πρωτη news sport

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog
του στο gazzetta την θεαματική επιστροφή του Τσιμίκα στον Ολυμπιακό, με μία σφαιρική κριτική.

Πραγματικά είχα χρόνια να δω τόσα πολλά πράγματα, στο επιθετικό κομμάτι, σε ένα παιχνίδι από αριστερό μπακ του Ολυμπιακού. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό από την εμφάνιση του Τσιμίκα την Πέμπτη στον αγώνα με τους Ελβετούς.

Δεν ξέρω αν θυμάστε, αλλά επανειλημμένως την άνοιξη είχα γράψει για τον Τσιμίκα, έτσι όπως τον έβλεπα στο ολλανδικό πρωτάθλημα με τη Βίλεμ. Με μεγάλη μου χαρά τον έβλεπα να εξελίσσεται και να «γυρίζει» πολύ πιο έτοιμος απ΄ όταν έφυγε. Στην δε προετοιμασία του Ολυμπιακού νομίζω ότι δικαίωσε εκείνη την εικόνα που σας είχα περιγράψει.

Μάλιστα, μετά το 0-4 από την ΠΣΒ είχα γράψει ένα κομμάτι, σημειώνοντας ότι παρά το βαρύ σκορ υπήρχαν τρία ευχάριστα πράγματα για τον Ολυμπιακό: πρώτον η εικόνα της ομάδας στα πρώτα 65 λεπτά, δεύτερον οι υποσχέσεις που έδωσε ο Ποντένσε με τις στιγμές στο παιχνίδι του και τρίτον η εξαιρετική παρουσία σε ολόκληρο το το 90λεπτο του Τσιμίκα.


Τέλος πάντων, ο νεαρός μπακ στον πρώτο επίσημο φετινό αγώνα της σεζόν είχε ένα τόσο «γεμάτο» παιχνίδι, ώστε…

Από δικό του κόρνερ ήρθε το γκολ του Λάζαρου (1-0) με κεφαλιά.

Από δική του σέντρα ξεκίνησε το δεύτερο γκολ του Λάζαρου (2-0), σε φάση που ο αριστεροπόδαρος άσος επέμεινε πολύ κι έβγαλε τελικά την μπαλιά, παρότι αρχικά ο αμυντικός έκοψε την πρώτη σέντρα του.

Από δικό του φάουλ ξεκίνησε το δεύτερο γκολ του Γκερέρο (4-0), με την καλοζυγισμένη σέντρα του προς τον Βούκοβιτς.

Από δική του προσωπική ενέργεια κέρδισε η ομάδα το φάουλ από πλάγια και σε πολύ καλή θέση, στο πρώτο δοκάρι του Φορτούνη.

Από δικό του μπάσιμο και σέντρα βγήκε ευκαιρία στον Φορτούνη, εκεί που αστόχησε με το αριστερό.

Από δικό του άλλο κόρνερ βρέθηκε σε θέση βολής ο Μιράντα, αλλά αστόχησε.

Από δικές του έξοχες συνεργασίες με τον Ποντένσε, βρέθηκε ο ίδιος ο Τσιμίκας δύο φορές σε θέση γκολ, χωρίς να τις εκμεταλλευθεί.

Κοινώς, ο Τσιμίκας ήταν μέσα σε οκτώ φάσεις για γκολ του Ολυμπιακού! Οι τρεις ήταν από στατικές φάσεις, αλλά κι αυτές όπλο είναι για κάθε παίκτη.

Η εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας για τον αριστερό μπακ του Ολυμπιακού σε αυτό το παιχνίδι είναι μία: ένα έμβολο να ανεβοκατεβαίνει συνεχώς, σαν «τρελό φορτηγό», τη μία πτέρυγα του γηπέδου! Και να δημιουργεί τεράστια ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα, παίζοντας περισσότερο σαν εξτρέμ, παρά σαν μπακ. Δίνοντας έτσι και τη δυνατότητα στον παίκτη μπροστά του, τον Ποντένσε, να συγκλίνει προς τον άξονα και να δημιουργεί από εκεί υπεραριθμία για την ομάδα.

Τι με χάλασε από τον Τσιμίκα; Η επιπολαιότητα που έβγαλε σε τρεις σημαντικές, κατά την άποψη μου στιγμές.

Η μία αμυντικά, όταν εντελώς αψυχολόγητα έκανε πάσα…ακριβείας από τα αριστερά προς τα δεξιά αντί για συμπαίκτη σε αντίπαλο επιθετικό, δίνοντας του την ευκαιρία να απειλήσει με σουτ και δη σε χρονικό σημείο ευαίσθητο, στο 48’, αφού ένα γκολ της Λουκέρνης στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου μπορεί να έκανε το ματσάκι διαφορετικό…

Κι οι δύο στιγμές επιθετικά, όπου και στις δύο περιπτώσεις αγνόησε τον Γκερέρο και προτίμησε να σουτάρει, την μία χαμηλά άστοχα και την άλλη ψηλά, στην κλειστή γωνία του γκολκίπερ που τον νίκησε. Εκεί στενοχωρήθηκα, γιατί το έκανε και δεύτερη φορά ο Τσιμίκας μέσα στο παιχνίδι. Δεν μπορεί όταν ο σέντερ φορ σου είναι σε τέτοια καλή θέση που με ένα απλό άγγιγμα της μπάλας θα την στείλει στα δίκτυα, εσύ να μην του δίνεις την μπάλα-μάλιστα στη δεύτερη φάση, μαζί με τον Γκερέρο, σε απόσταση δύο μέτρων από την εστία ήταν κι ο Λάζαρος.

Εάν μεν ο Τσιμίκας είδε και δεν έκανε πάσα, πήρε κακές αποφάσεις. Εάν δεν είδε, θα πρέπει να κοιτάξει να βελτιώσει το κομμάτι αυτό του παιχνιδιού του και να σηκώνει το κεφάλι πριν κάνει την τελική του. Μπορώ να καταλάβω τον ενθουσιασμό ενός παιδιού 21 ετών, που τα δίνει όλα, θέλει και να σκοράρει και κάπου ίσως έχει στην άκρη του μυαλού του κι ότι το σκορ είναι ήδη 3-0. Απλά ας σκεφθεί ο Κώστας ότι αν την γύριζε στον Γκερέρο, όχι απλά ο Ολυμπιακός θα κέρδιζε 6-0, όχι μόνο ο Γκερέρο θα είχε κάνει τέσσερα γκολ στο επίσημο ντεμπούτο του στον Ολυμπιακό, αλλά κι ότι σήμερα όπως λέμε ότι ήταν «μέσα» στα τρία από τα τέσσερα γκολ, τώρα όλοι θα λέγαμε ότι ο Τσιμίκας ήταν μέσα στα πέντε από τα έξι γκολ!!!

Όπως κι αν έχει, ασφαλώς και θέλει πολύ δουλειά ακόμη. Και επιθετικά, όταν τελειώνει ο ίδιος τις φάσεις (θυμάμαι ένα φιλικό, σε τετ α τετ που είχε με τον αντίπαλο γκολκίπερ σούταρε πάνω του κι έχασε την ευκαιρία), όπως κι όταν κάνει σέντρες (συνήθως είναι κοφτές και χαμηλές προς τα πίσω, αλλά χρειάζονται κι οι πιο «ψηλές» μπάλες), αλλά κι αμυντικά, όπου πάντως έχει πολύ μεγάλη πρόοδο από τότε που είχε φύγει από την Ελλάδα-και την Πέμπτη σε μία φάση είχε μία πολύ καλή επέμβαση.

Όμως για παράδειγμα μου έρχεται στο μυαλό η φάση του τέταρτου γκολ της Γκενκ, στο φιλικό στο Βέλγιο. Εκεί ο Τσιμίκας αντί να πάει με αποφασιστικότητα πάνω στον αντίπαλο εξτρέμ για να τον κόψει, έκανε πισωπεταλιά, πήγαινε προς τα πίσω κι έτσι του έδωσε την ευκαιρία να ζυγίσει ένα καλό σουτ και να σκοράρει.

Να καταλήξω κάπου: Ο Τσιμίκας μου δίνει την αίσθηση ότι είναι για μεγάλα πράγματα. Και τον βλέπω σύντομα να προωθείται από τις Ελπίδες στην Εθνική Ανδρών και να ανταγωνίζεται τον Σταφυλίδη, που υπερτερεί έναντι του μόνο στο καλό σουτ και στις παραστάσεις (Γερμανία, Αγγλία).

Απλά πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει, να βελτιώνεται (όπως π.χ. είναι φανερό ότι έχει δυναμώσει) και να κοιτάζει να παίρνει όσο το δυνατό πιο σωστές αποφάσεις μέσα στο παιχνίδι. Και η ομάδα και ο ίδιος θα ωφεληθούν.

Άσχετο: Κακώς παρουσιάζεται ως τελειωμένη η μεταγραφή του Ρουί Φόντε. Εγώ δεν λέω ότι δεν θα γίνει, λέω όμως ότι τελειωμένη, αυτή την στιγμή, δεν είναι.

 
Top