Έξαρσητου φαινομένου της αποστολής παραπλανητικών email
μέσω των οποίων επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες διαπιστώνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τις τελευταίες ημέρες.
Τα μηνύματα αυτά προσπαθούν με «ψάρεμα» (phising) να πείσουν ανυποψίαστους πολίτες που αναζητούν δάνειο να αποστείλουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά για την έγκριση δανείου με χαμηλό επιτόκιο εύκολα και γρήγορα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μηνύματα αυτά τα μόνο στοιχεία επικοινωνίας είναι μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείο και ποτέ η διεύθυνση υποτιθέμενης φυσικής έδρας τους ή άλλα στοιχεία.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου ότι δεν πρέπει να ανταποκρίνονται και να απαντάνε σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία. Επίσης, να μην αποστέλλουν ποτέ προσωπικά στοιχεία ή στοιχεία των συναλλαγών τους, μέσω μίας κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (webmail)..
Παράλληλα, συνιστά στους χρήστες του διαδικτύου να μην ανοίγουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails), για την προέλευση ή τον αποστολέα των οποίων δεν είναι βέβαιοι. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα άγνωστης προέλευσης που περιέχουν συνημμένα αρχεία και περισσότερο αυτά με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 210 6476959 ή στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr.
star