Ελεγχος της OLAF-Ευρωπαϊκή Υπηρεσία- σε έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου...... Νικολάκου σε Βουδούρη με στίχο Ασημου .... | Πρωτη news sport


Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) πραγματοποίησε
ελέγχους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο τέλος Ιουνίου. Ηλεγξε δύο έργα που υλοποιούνται από το ΕΣΠΑ. Αυτό επιβεβαίωσε στην "Ε" η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, με αφορμή την ερώτηση της παράταξης Βουδούρη για το αν αληθεύουν οι πληροφορίες για έλεγχο στην Περιφέρεια από την OLAF. Με την απάντηση αυτή επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η "Ε" στις 31 Μαΐου και είχε σπεύσει να… διαψεύσει η κ. Νικολάκου.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο έλεγχος αφορούσε ένα έργο στην Αρκαδία και ένα στη Λακωνία, σε νομούς όπου έχουν γίνει καταγγελίες για παρατυπίες στην εκτέλεση έργων.
Συγκεκριμένα, με ερώτησή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι 9 σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, της παράταξης "Πελοπόννησος Πρώτα", ζητούν να μάθουν αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες ότι γίνεται έλεγχος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης.
Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «καθημερινά πληθαίνουν τα δημοσιεύματα, που αναφέρονται στην διεξαγωγή ελέγχου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από κλιμάκιο ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), για συγκεκριμένα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ. Με δεδομένο ότι υπάρχουν και άλλες εκκρεμούσες καταγγελίες στα χέρια του ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης, οι σύμβουλοι ρωτούν: «1) Αν πράγματι διεξάγεται έλεγχος και, αν ναι, πότε προγραμματίζεται η ενημέρωση του Π.Σ. σχετικά με την πορεία του ελέγχου και τα έργα στα οποία αφορά; 2) Αν ισχύει, ο έλεγχος έχει γίνει αυτεπάγγελτα ή κατόπιν καταγγελίας; 3) Εχει προηγηθεί έλεγχος για άλλα έργα που πραγματοποιήθηκαν με συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια και ποια τα αποτελέσματα του;».
Την ερώτηση υπογράφουν οι σύμβουλοι: Οδυσσέας Βουδούρης, Γιώργος Γαβρήλος, Παναγιώτης Γατσόπουλος, Παναγιώτης Γκανάς, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Θεοφάνης Κουρεμπές, Νίκος Πατσαρίνος, Σταύρος Χρυσαδάκος, Γιώργος Ψυχογιός.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ ΣΕ ΒΟΥΔΟΥΡΗ ΜΕ ΑΣΗΜΟ
Για το αν γίνονται έλεγχοι ή έγιναν το προηγούμενο 3μηνο από την OLAF στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, απευθυνθήκαμε στην αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου. Αρχικά μας απάντησε πολιτικά - επικοινωνιακά, εξαπολύοντας βολές κατά του Οδυσσέα Βουδούρη. Μας είπε: «Είναι μια ερώτηση που δεν έχει κανένα απολύτως στοιχείο.

Τη χαρακτηρίζουμε επικοινωνιακή, η οποία αναφέρεται σε δημοσιεύματα και καταγγελίες που δήθεν υπάρχουν.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι πιθανόν ο ίδιος έχοντας και τη βουλευτική ασυλία, να νομίζει ότι μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Από την άλλη έχοντας και την ασφάλεια των 10.000 ευρώ περίπου που παίρνει κάθε μήνα και επειδή είδα ότι βγάζει και κάποια δελτία - τραγουδάκια, θέλω να αφιερώσω ένα στίχο από το Νικόλα τον Ασημο "Ρε μπαγάσα περνάς καλά εκεί πάνω"».

Στην ουσία του θέματος και της ερώτησης η κ. Νικολάκου μας απάντησε: «Σε ό,τι αφορά το θέμα OLAF, θέλουμε να πούμε για μια ακόμα φορά ότι η OLAF είναι μια ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ελέγχει συγχρηματοδοτούμενα έργα από το ΕΣΠΑ, είτε δειγματοληπτικά είτε από καταγγελία. Οταν λέμε ότι ελέγχει, δε σημαίνει ότι έρχεται ως "Ράμπο" κι εμφανίζεται στις υπηρεσίες μας. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία διοικητική που οι εκπρόσωποι της OLAF ενημερώνουν τις υπηρεσίες μας ότι επίκειται έλεγχος σε φακέλους κάποιων έργων. Οι υπηρεσίες μας σε συνεργασία με την OLAF αποστέλλουν οποιαδήποτε στοιχεία ζητούνται. Και γίνεται -πάντα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες- αυτοψία σε έργα που αυτοί επιλέγουν.

Η OLAF έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει τον υπεύθυνο για τη διοίκηση των έργων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτοί που εποπτεύουν, διοικούν και επιβλέπουν, είναι η Διαχειριστική Αρχή και οι Τεχνικές μας Υπηρεσίες».

Η κ. Νικολάκου μας αποκάλυψε πως «το καλοκαίρι - τέλος Ιουνίου περίπου - αφού έγινε η διοικητική και υπηρεσιακή διαδικασία ελέγχου από την OLAF, ούτε ένα συμπληρωματικό στοιχείο δε ζητήθηκε. Σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και τη Διαχειριστική Αρχή η OLAF έλεγξε δύο έργα από το σύνολο των έργων της Περιφέρειας. Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και μεις δεν έχουμε καμία σχέση. Εμείς έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες μας. Δεν υπάρχει καμία καθορισμένη διαδικασία, αν θα σταλεί πόρισμα. Πριν 1,5 με 2 χρόνια που είχε γίνει έλεγχος σε κάποιο έργο, ουδέποτε ήρθε σχετικό πόρισμα».

Κλείνοντας, ανέφερε ότι «για μας κάθε φορά που γίνεται έλεγχος, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Αποδεικνύεται ο ορθός τρόπος διαχείρισης και η διαφάνεια. Μακάρι να γίνονται έλεγχοι»..  eleftheria
 
Top