Έκτακτο: Κοντά σε συμφωνία στο Eurogroup | Πρωτη news sport

ΜΕ καθυστέρηση ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup η οποία άρχισε στις 19:30 (ώρα Ελλάδος).

Picture 0 for Έκτακτο: Κοντά σε συμφωνία στο Eurogroup

Στις 16:00 (ώρα Ελλάδος), στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν «τριγωνικές» διαβουλεύσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στη συνέχεια «τριμερής» συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup
Το κείμενο της συμφωνίας είναι 2 σελίδων. Καθαρογράφεται αυτή τη στιγμή και αναμένεται να παρουσιαστεί στο Eurogroup για να υπογραφεί από τους υπουργούς Οικονομικών.  To Reuters μεταδίδει, πως αυτή τη στιγμή ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, παρουσιάζει τη 2σελιδη συμφωνία στους 19 υπουργούς Οικονομικών.
Αθήνα και Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει συμφωνία
Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαιώνει μέσω Twitter την επίτευξη της καταρχήν συμφωνίας στις Βρυξέλλες
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι υπάρχει συμφωνία στο Eurogroup, που καθαρογράφεται αυτή τη στιγμή. Η συμφωνία είναι επί ενός κοινού ανακοινωθέντος, που αποσαφηνίζει ορισμένους τομείς που αφορούν την παράταση της δανειακής σύμβασης και το πέρασμα στη συνέχεια σε μια νέα συμφωνία, ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη.
Θρίλερ με την επιστολή προς τις Βρυξέλλες - Διαψεύδει το Μαξίμου
Μια απίστευτη εξέλιξη αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα BILD. Όπως υποστηρίζει, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε λάθος επιστολή στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Η εφημερίδα επικαλείται κυβερνητικές πηγές και αναφέρει ότι παρότι ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Γιουνκερ και τον επικεφαλής του Eurogroup, Ντάισελμπλουμ είχαν προετοιμάσει μια επιστολή για να εξασφαλίσουν την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, άλλαξε την διατύπωση ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, έστειλε μια τροποποιημένη εκδοχή της επιστολής, στην οποία παραλείπονται οι διαβεβαιώσεις πως η Ελλάδα θα δεχτεί τους όρους διάσωσης που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας στις συνομιλίες που είχε με τον Ντάισελμπλουμ και την Μέρκελ χαρακτήρισε την επιστολή ως «διοικητικό λάθος».
Βγήκε από τις διαβουλεύσεις ο Γιάνης Βαρουφάκης και οργισμένος είπε ότι πρόκειται για προβοκάτσια της BILD η δημοσίευση ότι άλλαξε ο ίδιος το κείμενο - επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης
Οργή και στην Αθήνα για την BILD. Με τίτλο «Συκοφαντικά δημοσιεύματα», κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι: 

«Τις τελευταίες ώρες διαρρέεται το ευφάνταστο σενάριο ότι εστάλη λάθος επιστολή στο Eurogroup και ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στην κα Μέρκελ για αυτό το υποτιθέμενο λάθος! Είναι προφανές ότι η νοσηρή φαντασία ορισμένων αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας. Η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με τις συκοφαντικές διαρροές»
Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Ντάισελμπλουμ
Όλη η δήλωση του Γερούν Ντάισλεμπλουμ: «Υπάρχουν ακόμη κάποιες δυσκολίες. Μιλάω με τους βασικούς "παίκτες" ώστε να βρεθεί λύση. Υπάρχει λόγος αισιοδοξίας, ελπίζουμε να έχουμε αποτέλεσμα σε λίγες ώρες. Υπάρχει χώρος για μερική αισιοδοξία αλλά είναι πολύ δύσκολο.
Μπαράζ συναντήσεων! Ποιους θα δει ο Βαρουφάκης πριν το Eurogroup
Συνομιλίες με τους επικεφαλής του ΔΝΤ και του Eurogroup, διεξάγουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας, προσπαθώντας να διευκολύνουν μια συμφωνία σχετικά με το ελληνικό αίτημα στήριξης πριν από τη συνεδρίαση όλων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες μετέχουν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Έλληνας ομόλογός του Γιάνης Βαρουφάκης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, και η Κριστίν Λαγκάρντ, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται με διαφορετικές συνθέσεις, καθώς δεν είναι και οι τέσσερις παρόντες σε όλα τα στάδια των συνομιλιών, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Παράλληλα, Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουν καλυφθεί "τα τέσσερα πέμπτα" της διαδρομής που χρειαζόταν να διανυθεί για να επιτευχθεί συμφωνία.
Βαρουφάκης: Εύχομαι να υπάρξει συμφωνία. Δεν έχω αμφιβολία ότι θα είναι μια εποικοδομητική συνάντηση και στο τέλος θα βγει λευκός καπνός
Σόιμπλε: Πρέπει να βρεθούν λύσεις που να βασίζονται στην εμπιστοσύνη και στην αξιοπιστία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε στα σοβαρά τις διαπραγματεύσεις αυτές
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνδιάσκεψη του Eurogroup, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι «Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο να πούμε. Θα δούμε τι θα συμβεί σήμερα».Αίσθηση προκάλεσε η απάντησή του σε ερώτηση για το Grexit όπου ο κ. Σόιμπλε υπογράμμιζε «Οτι είχαμε να πούμε το είπαμε. Πρόκειται για όλη την Ευρώπη και όχι ξεχωριστά τις χώρες».
«Δεν είναι ζήτημα των χωρών ξεχωριστά, αλλά όλης της Ευρώπης. Πρέπει να μπορούμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο» επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
.VORIA
 
Top