Το ερώτημα και στις δύο περιπτώσεις το ίδιο. Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το μέλλον της χώρας και στις σχέσεις με τους δανειστές μας.Τότε, το δημοψήφισμα το είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Και ο κ. Τσίπρας στη σχετική ερώτηση απάντησε:
«Γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός ο ίδιος να θέσει τέτοια διλήμματα η πτώχευση θα επισυμβεί, η πραγματική και όχι η υποθετική και η κατάρρευση του συστήματος του τραπεζικού και της οικονομίας πολύ πριν φτάσουμε στην κάλπη. Μόνο και μόνο με την πιθανότητα να τεθεί αυτό το δίλημμα και να πάρει απάντηση αρνητική.»Σήμερα, περίπου τέσσερα χρόνια αργότερα και ενώ πλέον ο κ. Τσίπρας έχει στα χέρια του την καυτή πατάτα της διαπραγμάτευσης υποστηρίζει μιλώντας στον ίδιο δημοσιογράφο ότι «δεν πρέπει να φοβόμαστε την κρίση του ελληνικού λαού» και συμπληρώνει ότι «εγώ προσωπικά θεωρώ ότι είναι το μόνο μου στήριγμα σε αυτή την προσπάθεια».
Επίσης, διατείνεται ότι αν χρειαστεί, που δεν θα χρειαστεί όπως λέει ο ίδιος, να αποφασίσει προσφυγή σε δημοψήφισμα θα είναι γιατί η εντολή που έχει λάβει από τον ελληνικό λαό δεν θα περιλαμβάνει μια συμφωνία με επώδυνα υφεσιακά μέτρα.
Φυσικά δεν λέει ότι και το 2011, η τότε κυβέρνηση δεν είχε αντίστοιχη εντολή από τον ελληνικό λαό, αλλά με τις δηλώσεις του δεν της άφηνε περιθώριο για δημοψήφισμα.