Τατούλης «Η μεγαλύτερη αντιμεταρρυθμιστική δύναμη στη χώρα είναι η ύπαρξη του κομματικού κράτους» | Πρωτη news sport

«Η μεγαλύτερη αντιμεταρρυθμιστική δύναμη
στη χώρα είναι η ύπαρξη του κομματικού κράτους» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015, και πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό τον κάλεσε να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει η δημιουργία κομματικού κράτους, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο ενάντια σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια κάθε κυβέρνησης.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ότι «με την πολιτική μας πρωτοβουλία που, αφενός υπερβαίνει τα όρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου και, αφετέρου, άλλαξε το πολιτικό κλίμα στη χώρα προσφέροντας σύνεση και ψυχραιμία, δώσαμε διέξοδο στην Κυβέρνηση σε μια κρίσιμη στιγμή και ισχυροποιήσαμε τη διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας», αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών αποθεμάτων στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου διευκρίνισε για μία ακόμη φορά ότι οι λόγοι της «συνταγματικά σύννομης αυτής πράξης» είχε ως σκοπό τον περιορισμό εξωτερικού δανεισμού της ΤτΕ με υψηλότερο κόστος, και όχι την κάλυψη των αναγκών καταβολής μισθών και συντάξεων, το οποίο ποτέ η Κυβέρνηση δεν υποστήριξε.
«Η Κυβέρνηση εξαρχής προσδιόρισε το πολιτικό πλαίσιο στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης, θα έπρεπε ωστόσο να είχε διαμορφώσει και ένα σχέδιο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα ανέκυπταν κατά τη διαπραγμάτευση» συνέχισε ο κ. Τατούλης και ασκώντας κριτική σημείωσε ότι «αν υπήρχε τέτοιο σχέδιο δεν θα χρειαζόταν τέτοιες βεβιασμένες κινήσεις, όπως η ΠΝΠ».
Ο Περιφερειάρχης υποστήριξε ακόμη ότι με την πράξη αυτή η Κυβέρνηση δεν έθεσε σε αμφισβήτηση το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ, «γιατί δεν έχει τέτοια δυνατότητα, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα την έθετε εκτός Ευρώπη», αλλά ούτε και τις καταθέσεις, «γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε πόλεμο στη χώρα».
Αντικρούοντας τις απόψεις στελεχών της μείζονος μειοψηφίας για προσωρινό χαρακτήρα του μέτρου, ο κ. Τατούλης υποστήριξε ότι η ΠΝΠ δεν έχει προσωρινό χαρακτήρα γιατί «αφενός, συνιστά μέτρο ενίσχυσης της διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας, αφετέρου, η προσωρινότητα θα καταδείκνυε έλλειψη σχεδίου και διάθεση αυτοσχεδιασμού». Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ακόμη ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, αφού θέτει κανόνες και αρχές, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αμφιθυμία, «άλλα να λέει ο Πρωθυπουργός και άλλα τα στελέχη του Σύριζα».
Εστιάζοντας στην οικονομική ασφυξία και στο κρίσιμο ζήτημα της ρευστότητας την παρούσα χρονική στιγμή, ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο να υπάρχουν ταμειακά αποθέματα, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις αδρανή, και αυτά να μην αξιοποιούνται στην πραγματική οικονομία.
«Το μήνυμα των εκλογών έθεσε ξεκάθαρα τέρμα στους πολιτικούς που επένδυαν σε φοβικά σύνδρομα»
«Το μήνυμα των εκλογών έθεσε ξεκάθαρα τέρμα στους πολιτικούς που επένδυαν σε φοβικά σύνδρομα και σε όλους τους συντηρητικούς πολιτικούς από όλους τους πολιτικούς χώρους» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και ζήτησε εκ νέου από την Κυβέρνηση να ολοκληρώσει άμεσα τη διαπραγμάτευση, οι παρενέργειες της οποίας θα ταλανίσουν την κοινωνία και την οικονομία για πολλά χρόνια.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κάλεσε τέλος την Κυβέρνηση να διευρύνει τις αρμοδιότητες των Περιφερειών και να τις εμπιστευθεί ακόμα περισσότερο, δεδομένου άλλωστε ότι απέδειξαν ότι διαθέτουν σχέδιο, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, όπως καταδεικνύεται από την υλοποίηση του ΕΣΠΑ σε σύγκριση με τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων.


 
Top