Το οροπέδιο του Φενεού στην ορεινή Κορινθία είναι μια από τις ομορφότερες
ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Σε αυτό τον τόπο και σε υψόμετρο 800 μέτρων και άνω, οι ντόπιοι καλλιεργητές παράγουν με μεράκι, εδώ και πολλές γενιές τα όσπρια της περιοχής. «Η απόσταση από την Αθήνα είναι μικρή και μας συμφέρει να πουλάμε τα όσπρια απευθείας στον καταναλωτή, μέσα από τις λαϊκές αγορές», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Μαυραγάνης, παραγωγός από την ορεινή Κορινθία.
Από πότε ασχολείσαι με τις αγροτικές εργασίες; Από μικρό παιδί ασχολούμαι με τη γεωργία. Έχουμε οικογενειακή παράδοση στην καλλιέργεια οσπρίων από τον παππού μου και τον πατέρα μου. Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση. Εγώ ασχολούμαι με την καλλιέργεια και η γυναίκα μου με βοηθά στις πωλήσεις. Καλλιεργώ κυρίως όσπρια. Επίσης καλλιεργώ υπαίθρια ντομάτα και αμύγδαλα, όμως μικρότερες ποσότητες. Στην περιοχή της ορεινής Κορινθίας η καλλιέργεια οσπρίων αποτελεί παράδοση και οι νέοι παραμένουν στην περιοχή και ασχολούνται με την παραγωγή τους. Τα όσπρια μπορεί να μην κάνουν πλούσιο έναν αγρότη αλλά του αφήνουν ένα εισόδημα για να μπορέσει να ζήσει την οικογένειά του. Σπέρνω τις ποσότητες που χρειάζομαι για να καλύψω την ζήτηση όλης της χρονιάς. Ποτέ δεν έχω αποθέματα.
Πόσα στρέμματα καλλιεργείς και ποια προϊόντα παράγεις; Καλλιεργώ περίπου 40 στρέμματα με όσπρια και σιτάρι. Η στρεμματική απόδοση ανέρχεται σε περίπου στα 300 κιλά. Η σπορά ξεκινά την Άνοιξη με την φακή και ακολουθούν τα υπόλοιπα προϊόντα.
Οι φακές καλλιεργούνται από χρόνια στην περιοχή μου, από σπόρους που καλλιεργούσαν και οι παππούδες μας και σώζονται μέχρι και σήμερα. Ο σπόρος είναι τοπικής προέλευσης και η καλλιέργειά τους γίνεται παραδοσιακά.
Η φάβα παράγεται από το λαθούρι. Είναι πιο ήπια, απαλή και γλυκιά σε σχέση με την φάβα της Σαντορίνης και δίνει ένα χυλό βελούδινο σε υφή. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κλίματος (υψόμετρο, σύνθεση εδάφους) την κάνουν ένα εξαιρετικό προϊόν για κατανάλωση. Ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας συντελεί στην ιδιαιτερότητα και την ποιότητα του τελικού προϊόντος.
Τα φασόλια - βανίλιες καλλιεργούνται συστηματικά στην περιοχή από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η μακροχρόνια καλλιέργεια του προϊόντος οφείλεται στα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που το διακρίνουν (πολύ μικρό μέγεθος, το κάτασπρο χρώμα, η καλή εμφάνιση κα). Το τοπικό όνομα «βανίλια» δόθηκε από τους ίδιους τους καλλιεργητές για να τονίσουν το κάτασπρο χρώμα και την ιδιαίτερα γλυκιά γεύση του προϊόντος που μοιάζει σαν την βανίλια.
Επίσης καλλιεργώ μέτρια φασόλια, μαυρομάτικα, ρεβίθια και σιτάρι (από το οποίο βγάζουμε το πληγούρι). Το σκληρό σιτάρι το πουλάμε κυρίως για να φτιάχνουν κόλλυβα αλλά τα τελευταία χρόνια το χρησιμοποιούν πολλοί καταναλωτές στο πρωινό τους.
Πού πουλάς τα προϊόντα σου; Στο παρελθόν συνεργαζόμουν με εμπόρους και τα πουλούσα στην κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας. Επειδή όμως οι μεσάζοντες δεν αφήνουν μεγάλο κέρδος, αποφασίσαμε να περιοριστούμε στις πωλήσεις απευθείας στον καταναλωτή, μέσα από τις λαϊκές αγορές της Αθήνας. Σε αυτό βοηθάει και η μικρή απόσταση. Περίπου σε μιάμιση ώρα βρίσκομαι με το αυτοκίνητο από το χωράφι μου στο κέντρο της Αθήνας.
Σε τι τιμές τα δίνεις; Η οικονομική κρίση στην χώρα μας είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση αλλά όμως έχουν μειωθεί οι ποσότητες που αγοράζουν οι καταναλωτές. Εγώ προσπαθώ να έχω σταθερές τιμές για όλη την διάρκεια του έτους. Έτσι το πληγούρι το πουλάω στα 2 ευρώ/κιλό, τα μαυρομάτικα, τις φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια (μέτρια) 3 ευρώ/κιλό, τις βανίλιες 3,50 ευρώ/κιλό, την φάβα 4 ευρώ/κιλό.
Έχετε σκεφτεί οι παραγωγοί της περιοχής να φτιάξετε κάποιον συνεταιρισμό ή ομάδα για να πουλάτε τα προϊόντα σας; Η χώρα μας είναι ελλειμματική στα όσπρια και αναγκάζεται να εισάγει μεγάλες ποσότητες από το εξωτερικό. Η περιοχή μου είναι από τις λίγες στην Ελλάδα που η παραγωγή γίνεται παραδοσιακά και μαζικά. Στο παρελθόν είχαμε σχηματίσει συνεταιρισμούς αλλά έκλεισαν λόγω κακοδιαχείρισης. Υπάρχει Ομάδα Παραγωγών στο Φενεό που έχει υπογράψει συμβάσεις με την Agrino. Επειδή όμως η απόσταση από την Αθήνα είναι μικρή και οι ανάγκες για όσπρια μεγάλες, προτιμάμε να πουλάμε απευθείας στον καταναλωτή, ώστε να πετυχαίνουμε καλύτερες τιμές.
Πόσα στρέμματα καλλιεργείς και ποια προϊόντα παράγεις; Καλλιεργώ περίπου 40 στρέμματα με όσπρια και σιτάρι. Η στρεμματική απόδοση ανέρχεται σε περίπου στα 300 κιλά. Η σπορά ξεκινά την Άνοιξη με την φακή και ακολουθούν τα υπόλοιπα προϊόντα.
Οι φακές καλλιεργούνται από χρόνια στην περιοχή μου, από σπόρους που καλλιεργούσαν και οι παππούδες μας και σώζονται μέχρι και σήμερα. Ο σπόρος είναι τοπικής προέλευσης και η καλλιέργειά τους γίνεται παραδοσιακά.
Η φάβα παράγεται από το λαθούρι. Είναι πιο ήπια, απαλή και γλυκιά σε σχέση με την φάβα της Σαντορίνης και δίνει ένα χυλό βελούδινο σε υφή. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κλίματος (υψόμετρο, σύνθεση εδάφους) την κάνουν ένα εξαιρετικό προϊόν για κατανάλωση. Ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας συντελεί στην ιδιαιτερότητα και την ποιότητα του τελικού προϊόντος.
Τα φασόλια - βανίλιες καλλιεργούνται συστηματικά στην περιοχή από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η μακροχρόνια καλλιέργεια του προϊόντος οφείλεται στα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που το διακρίνουν (πολύ μικρό μέγεθος, το κάτασπρο χρώμα, η καλή εμφάνιση κα). Το τοπικό όνομα «βανίλια» δόθηκε από τους ίδιους τους καλλιεργητές για να τονίσουν το κάτασπρο χρώμα και την ιδιαίτερα γλυκιά γεύση του προϊόντος που μοιάζει σαν την βανίλια.
Επίσης καλλιεργώ μέτρια φασόλια, μαυρομάτικα, ρεβίθια και σιτάρι (από το οποίο βγάζουμε το πληγούρι). Το σκληρό σιτάρι το πουλάμε κυρίως για να φτιάχνουν κόλλυβα αλλά τα τελευταία χρόνια το χρησιμοποιούν πολλοί καταναλωτές στο πρωινό τους.
Πού πουλάς τα προϊόντα σου; Στο παρελθόν συνεργαζόμουν με εμπόρους και τα πουλούσα στην κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας. Επειδή όμως οι μεσάζοντες δεν αφήνουν μεγάλο κέρδος, αποφασίσαμε να περιοριστούμε στις πωλήσεις απευθείας στον καταναλωτή, μέσα από τις λαϊκές αγορές της Αθήνας. Σε αυτό βοηθάει και η μικρή απόσταση. Περίπου σε μιάμιση ώρα βρίσκομαι με το αυτοκίνητο από το χωράφι μου στο κέντρο της Αθήνας.
Σε τι τιμές τα δίνεις; Η οικονομική κρίση στην χώρα μας είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση αλλά όμως έχουν μειωθεί οι ποσότητες που αγοράζουν οι καταναλωτές. Εγώ προσπαθώ να έχω σταθερές τιμές για όλη την διάρκεια του έτους. Έτσι το πληγούρι το πουλάω στα 2 ευρώ/κιλό, τα μαυρομάτικα, τις φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια (μέτρια) 3 ευρώ/κιλό, τις βανίλιες 3,50 ευρώ/κιλό, την φάβα 4 ευρώ/κιλό.
Έχετε σκεφτεί οι παραγωγοί της περιοχής να φτιάξετε κάποιον συνεταιρισμό ή ομάδα για να πουλάτε τα προϊόντα σας; Η χώρα μας είναι ελλειμματική στα όσπρια και αναγκάζεται να εισάγει μεγάλες ποσότητες από το εξωτερικό. Η περιοχή μου είναι από τις λίγες στην Ελλάδα που η παραγωγή γίνεται παραδοσιακά και μαζικά. Στο παρελθόν είχαμε σχηματίσει συνεταιρισμούς αλλά έκλεισαν λόγω κακοδιαχείρισης. Υπάρχει Ομάδα Παραγωγών στο Φενεό που έχει υπογράψει συμβάσεις με την Agrino. Επειδή όμως η απόσταση από την Αθήνα είναι μικρή και οι ανάγκες για όσπρια μεγάλες, προτιμάμε να πουλάμε απευθείας στον καταναλωτή, ώστε να πετυχαίνουμε καλύτερες τιμές.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
info@agrotypos.gr
