Πρόστιμο - μαμούθ 31,5 εκατ. ευρώ σε Ελληνική Ζυθοποιία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού | Πρωτη news sport

Πρόστιμο 31,5 εκατ. ευρώ επέβαλε
στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την αιτιολογία ότι "καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της” στην αγορά ζύθου. Η εταιρεία ανακοίνωσε άμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας “άδικη και αβάσιμη" την απόφαση.

Είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε μία μόνο εταιρεία από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε συνέχεια έρευνας επί της καταγγελίας της Μύθος Ζυθοποιίας Α.Ε. κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Α.Ε., αλλά και αυτεπάγγελτης έρευνας στην αγορά ζύθου.
Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποφάνθηκε πως υπήρξε παράβαση του άρθρου 2 του ν. 3959/2011 και του άρθρου 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε., επιβάλλοντας ομόφωνα πρόστιμο 31.451.211 ευρώ, αλλά και υποχρεώνοντας την επιχείρηση να καταρτίζει εφεξής έγγραφες συμβάσεις με ανάλογη προσαρμογή των όρων προς αποφυγή επανάληψης τέτοιων παραβατικών συμπεριφορών.
Οι κατηγορίες που βαρύνουν την Αθηναϊκή Ζυθοποιία αφορούν την υιοθέτηση πολιτικής επιβολής αποκλειστικότητας σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, διά της χορήγησης χρηματικών και άλλων παροχών, υπό τον όρο του περιορισμού ή και αποκλεισμού των ανταγωνιστών. Η δικογραφία αναφέρεται και σε παροχή σημαντικών οικονομικών κινήτρων, προνομιακών όρων πίστωσης σε χονδρεμπόρους, αλλά και παράλληλη πίεση για διακοπή της διακίνησης ανταγωνιστικών σημάτων.
 
Top