ΑΝΑΤΡΟΠΗ: ΠΡΩΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ Ο ΡΑΧΟΪ | Πρωτη news sport

Σε μια περίοδο αβεβαιότητας και διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης
μπαίνει εκ νέου η Ισπανία μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, καθώς κανένα κόμμα δεν αποκτά την αυτοδυναμία των 176 εδρών.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του ισπανικού Υπουργείου Εσωτερικών, και με την ενσωμάτωση των ψήφων στο στο 90%, οι έδρες των κομμάτων έχουν ως εξής (σε παρένθεση οι έδρες του Δεκεμβρίου):


- Λαϊκό Κόμμα 136 (123)
- Σοσιαλιστικό Κόμμα 86 (90)
- Unidos Podemos 71 (69 +2)
- Ciudadanos 30 (40)

Tο Λαϊκό Κόμμα φαίνεται να αποσπά περισσότερες από 135 εκ των 350 εδρών στη Βουλή, καλύτερη επίδοση σε σχέση με τις κάλπες του Δεκεμβρίου, όταν η κεντροδεξιά είχε περιοριστεί σε 123 βουλευτές. Η παράταξη του Μαριάνο Ραχόι απέχει μακράν ωστόσο από τις 176 έδρες που απαιτούνται για την αυτοδυναμία.

Δεύτερη δύναμη φαίνεται να αναδεικνύονται οι Σοσιαλιστές, που ανατρέπουν τις δημοσκοπήσεις και τα exit polls που ήθελαν τη ριζοσπαστική αριστερή συμμαχία των Unidos Podemos να έρχεται δεύτερη.

Οι Σοσιαλιστές κερδίζουν περίπου 88 έδρες, ενώ οι Unidos Podemos κερδίζουν περίπου 71 έδρες, παρά το γεγονός ότι στην αρχή όλα έδειχνα ότι η εικόνα ανάμεσα στις δύο δυνάμεις της αριστεράς θα ήταν «ανάποδα».

Βαθύ πλήγμα δέχονται οι φιλελεύθεροι Ciudadanos, πιθανοί σύμμαχοι του Λαϊκού Κόμματος, που υποχωρούν σε περίπου 30 έδρες, αντί για 40 που είχαν λάβει στις κάλπες του Δεκεμβρίου.
 
Σημειώνεται ότι ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ είχε δηλώσει πριν τις εκλογές ότι δεν θα στηρίξει ούτε τους συντηρητικούς του Λαϊκού Κόμματος (PP) ούτε τον υποψήφιο του συνασπισμού της Αριστεράς Unidos Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν αποκλείεται να αλλάξει καθώς ο Ραχόι δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία και η χώρα μπορεί και πάλι να συρθεί σε εκλογές για τρίτη φορά. 


Το φιάσκο των exit polls και η αποχή

Στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) έκλεισαν οι κάλπες στην Ισπανία και ανακοινώθηκαν τα exit polls, τα οποία έφερναν τη συμμαχία «Ενωμένοι Μπορούμε» (οι Podemos με και το κόμμα Ενωμένη Αριστερά) δεύτερο κόμμα και τους Σοσιαλιστές τρίτους, με δέκα έδρες διαφορά.

Όπως φαίνεται, τα αποτελέσματά τους έπεσαν κατά πολύ έξω καθώς προέβλεπαν τα εξής: 

- Λαϊκό Κόμμα: Από 117 έως 121 
- Podemos: Από 91 έως 95 
-  Σοσιαλιστικό Κόμμα: Από 91 έως 85 έδρες 
- Ciudadanos: Από 26 έως 30 έδρες 

Από τα 36,5 εκατ. ψηφοφόρους ως τις 19.00 (ώρα Ελλάδας) είχε προσέλθει στις κάλπες μόλις το 51,17%, ποσοστό κατά 7 μονάδες χαμηλότερο έναντι του αντίστοιχου ποσοστού (58,2%) που είχε διαμορφωθεί την ίδια ώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Γεγονός που δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη, εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών και μετά τις άκαρπες συνομιλίες που ακολούθησαν την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η αναμέτρηση της Κυριακής πραγματοποιήθηκε υπό τον φόβο επανάληψης του κυβερνητικού αδιεξόδου που προκάλεσε το τέλος του δικομματισμού, αλλά και υπό την προοπτική μιας κατακλυσμιαίας αλλαγής του πολιτικού χάρτη με την ανάδυση μιας αριστερής κυβέρνησης για πρώτη φορά στη μετά τον Φράνκο εποχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκλογική διαδικασία, παρότι έγινε δύο ημέρες μετά το Brexit, δεν έδειξε να επηρεάζεται από τη στάση των ψηφοφόρων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι «έβλεπαν» οι δημοσκοπήσεις

Το σενάριο της κυβερνητικής συνεργασίας Podemos-Σοσιαλιστών είναι εκείνο που τις τελευταίες ημέρες κέρδιζε ολοένα έδαφος. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι πρώτο θα είναι το Λαϊκό Κόμμα, χωρίς όμως να λάβει αυτοδυναμία. Οι Podemos εμφανίζονταν δημοσκοπικά στη δεύτερη θέση και στην τρίτη θέση το Σοσιαλιστικό Κόμμα. 

Ειδικότερα, οι πολιτικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι το PP θα κέρδιζε 120 έδρες, επί συνόλου 350 εδρών της Εθνοσυνέλευσης. Θεωρούν φυσικό σύμμαχο τους φιλελεύθερους Ciudadanos, όμως εκτιμούσαν ότι θα κερδίσουν περί τις 40 έδρες, χωρίς έτσι να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 176 εδρών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Οι Unidos Podemos αναμενόταν να κερδίσουν περί τις 90 έδρες, ενισχύοντας τη δύναμή τους σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου. Εάν το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδιζε τις αναμενόμενες 80 έδρες, τότε τα δύο κόμματα –Podemos και Σοσιαλιστές– θα βρίσκονταν κοντά στην πλειοψηφία και με τη στήριξη ορισμένων μικρότερων κομμάτων θα μπορούσαν να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας.
  
Οι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα προτιμούσε να συγκροτήσει έναν μεγάλο συνασπισμό με το PP υπό τον Μαριάνο Ραχόι, ή να στηρίξει παθητικά μια κυβέρνηση μειοψηφίας του ίδιου κόμματος.

 
Top