Ξέσπασαν σε χειροκροτήματα...!!! «Άξιος ο γέροντας Εφραίμ» και «Χριστός Ανέστη» | Πρωτη news sport

Με την τελευταία παρεμπίπτουσα απόφαση
του δικαστηρίου για το Βατοπέδι, με την οποία ήρθη η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων κατηγορουμένων, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, φωνάζοντας: «Άξιος ο γέροντας» και «Χριστός Ανέστη». 

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ξέσπασαν σε δάκρυα χαράς και αγκαλιάζονταν για το τέλος της δίκης.

Κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια ο ηγούμενος Εφραίμ δήλωσε: «Ευχαριστούμε τον Θεό και την Παναγία για την αισία έκβαση της υποθέσεως και όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν, την Εκκλησία και τους νομικούς μας συμβούλους. Τους ευχαριστούμε και δοξολογούμε τον Θεό».
Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι που κάθονταν στο εδώλιο για την πολύκροτη υπόθεση του Βατοπεδίου λόγω έλλειψης του υποκειμενικού στοιχείου του δόλου και σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω έλλειψης στοιχείων της αντικειμενικής υπόστασης των αδικημάτων*.
Μάλιστα, το δικαστήριο, με την απόφασή του, αναγνωρίζει ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις αυτής ανήκουν στο κράτος, πιστοποιώντας παράλληλα τις κινήσεις... πανικού που οδήγησαν σε λανθασμένους χειρισμούς σ' ένα «σκάνδαλο» με έντονο προεκλογικό άρωμα. 
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν μέχρι κεραίας το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Ζούγκλας, η οποία έφερε στο προσκήνιο όλη την αλήθεια για τις «ιερές» ανταλλαγές μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου. Εν μέσω της επικοινωνιακής καταιγίδας που είχε ξεσπάσει το 2008 στη σκιά του «σκανδάλου» με πρωταγωνιστές υπουργούς, δημοσιογράφους και... αυλικούς, οι σπασμωδικές κινήσεις κυριάρχησαν, με αποτέλεσμα να ληφθούν βιαστικές αποφάσεις.

Ιστορικά στοιχεία και έγγραφα-φωτιά έδωσαν άλλη διάσταση σ’ ένα «σκάνδαλο», το οποίο κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ήταν γεμάτο -όπως αποδείχτηκε- με πολιτικές σκοπιμότητες. Ενδεικτικά, αναφέρεται η περίπτωση της συμβολαιογράφου Αικ. Πελέκη, η παραπομπή της οποίας -μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Ζούγκλας- κρίθηκε προβληματική, καθώς δεν ήταν σίγουρο πως γνώριζε ότι τα επίμαχα ακίνητα δεν ανήκαν στη Μονή, την ώρα που παρατηρούνταν προβλήματα και στην αιτιολογία για το πώς τα στελέχη της έπεισαν τους υπόλοιπους εμπλεκομένους να ενεργήσουν παράνομες πράξεις.

Επιπλέον,   «άπαντες αγνοούσαν (;) ότι η κατοχή της λίμνης Βιστωνίδος απεδόθη από το ελληνικό Δημόσιο, που την κατείχε μη νομίμως, στη Μονή Βατοπεδίου με σύμβαση του 1930, η οποία συνήφθη κατ’ εξουσιοδότηση δυνάμει του νομοθετικού διατάγματος 8/4/24».
*Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως Βασιλικής Κρίνα, έκριναν πως δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 14 εμπλεκομένους για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεών της με ακίνητα του Δημοσίου.

Μεταξύ αυτών που κάθισαν στο εδώλιο αυτά τα δύο χρόνια ήταν ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, ο πατέρας και ο αδελφός της Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (δικηγόροι και οι δύο), ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος και ο πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γρηγόρης Κρόμπας.
 
Top