Έχοντας διανύσει μια μακριά περίοδο οικονομικής κρίσης, μπορούμε να πούμε πως αλλάξαμε συνήθειες και σήμερα διαχειριζόμαστε με περισσότερη σύνεση τα χρήματά μας.
Ως λαός που αγαπάει τις χαρές του τραπεζιού, προσπαθήσαμε να κάνουμε τις λιγότερες περικοπές σε αυτόν τον τομέα κι έτσι μάθαμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τις αγορές μας. Ίσως, όμως, να έχουμε κι άλλα να μάθουμε. Υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά οικιακής οικονομίας, που θα μας βοηθούσαν να εξοικονομήσουμε χρήματα, χωρίς να μειώσουμε τη χαρά του μαγειρέματος και τις απολαύσεις που μας προσφέρει η καλή κουζίνα.
Θα πρέπει, βέβαια, να ξεκινήσουμε από την παραδοχή πως χρειάζεται να αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας στην προετοιμασία και στο μαγείρεμα του φαγητού, ώστε να αποφύγουμε τη συνεχή κατανάλωση έτοιμων ή προπαρασκευασμένων φαγητών, που δημιουργεί επιπλέον έξοδα και δεν μας επιτρέπει να γνωρίζουμε τι καταναλώνουμε. Μπορεί κάποια μέρα μάλιστα να φτάσουμε να ευγνωμονούμε την κρίση που μας γύρισε πίσω στον παλιό καλό καιρό που τρώγαμε και κανένα σπιτικό φαγάκι… Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που στις μέρες μας αναφάνηκε ως νέα διατροφική τάση μια δίαιτα που ονομάζεται «παλαιο-δίαιτα» και μας προτείνει να ξαναβρούμε τη φόρμα μας ανακαλύπτοντας ξανά πως έτρωγαν οι πρόγονοί μας, εγκαταλείποντας τις επεξεργασμένες τροφές, τα έτοιμα γεύματα και, όπως λένε, "οποιοδήποτε προϊόν δε θα αναγνώριζαν οι γιαγιάδες μας".
4. Μειώνουμε την εβδομαδιαία κατανάλωση κρέατος, βάζουμε περισσότερα όσπρια και λαχανικά στην κατσαρόλα μας και ανακαλύπτουμε πως μπορούμε απλά να αρτύζουμε το φαγητό μας χρησιμοποιώντας ζωμούς από κόκαλα, λαρδί ή λουκάνικα, όποτε θέλουμε να το νοστιμίσουμε.
6. Υιοθετούμε τον ατμομάγειρα ή τη χύτρα ταχύτητας για το μαγείρεμα στον ατμό, για να κερδίσουμε και χρόνο και για να μην καίμε ρεύμα. Αποφεύγουμε να ψήνουμε συνέχεια για πολλές ώρες σε δυνατό φούρνο και όταν πρόκειται να ψήσουμε διάφορα φαγητά την ίδια μέρα, προτιμάμε να ψήνουμε το ένα μετά το άλλο για να κερδίσουμε το χρόνο της προθέρμανσης. Σε αυτή την ίδια λογική, κόβουμε σε μικρά κομμάτια όλα τα υλικά του φαγητού μας, όποτε θέλουμε να μειώσουμε το χρόνο μαγειρέματος.
7. Πριν βγούμε για ψώνια, καταγράφουμε σε λίστα όλα όσα χρειαζόμαστε άμεσα και αποφεύγουμε τις μαζικές αγορές φρέσκων τροφίμων για να μη βρεθούμε να πετάμε τα πλεονάζοντα λαχανικά που κιτρίνισαν ή τα φρούτα που σάπισαν στο βάθος του συρταριού στο ψυγείο μας ή τα κατεψυγμένα που έληξαν. Τα παραγεμισμένα καρότσια εξυπηρετούν μόνο το σούπερ-μάρκετ.
8. Ανακατασκευάζουμε τα περισσέματα. Αν μας περίσσεψε λίγο κρέας το ψιλοκόβουμε και μαζί με μισό λουκάνικο φτιάχνουμε μια σάλτσα για μακαρόνια. Τα βραστά λαχανικά μπορούν να γίνουν ομελέτα, πίτα ή βάση για ένα ζωμό ή μια σάλτσα πίτσας. Το ίδιο ισχύει για τα κοτσάνια των μυριστικών ή τα φύλλα του λάχανου ή του μπρόκολου, που δεν κάνουν για σαλάτα ή ντολμάδες.