Η αλήθεια για τον «αναπληρωματικό στην Μπράγκα» Χασάν | Πρωτη news sport

Ο Κ. Νικολακόπουλος αποτυπώνει μέσα από
το blog του στο gazzetta την πραγματικότητα για την παρουσία του Αχμέτ Χασάν επί μία τριετία στην Μπράγκα.
Τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού ο Αχμέτ Χασάν (Κούκα). Κι αν έχω αντιληφθεί καλά, έχει περάσει σε πολύ κόσμο ότι ήρθε ο αναπληρωματικός του αναπληρωματικού της Μπράγκα. Οπότε έχει ενδιαφέρον να δούμε τι πραγματικά έκανε ο Αιγύπτιος στην τριετία του στην πορτογαλική ομάδα. Αλλά να το δούμε σωστά, σφαιρικά κι όχι αποσπασματικά…

Ο Χασάν λοιπόν πήγε στην Μπράγκα τέλη Αυγούστου του 2015 από τη Ρίο Άβε, με 700 χιλ. Ευρώ. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αποχαιρετήσει την Ρίο Άβε στο 1-0 επί της…Μπράγκα, με δικό του γκολ!
Ο προπονητής τότε της Μπράγκα ήταν ο Πάουλο Φονσέκα, που πλέον είναι στην ουκρανική Σαχτάρ. Με τον Φονσέκα εκείνη τη σεζόν ο Χασάν έπαιξε σε 44 παιχνίδια της Μπράγκα: 23 πρωταθλήματος (από τα 34), 11 Γιουρόπα Λιγκ, έξι Κυπέλλου και τέσσερα Λιγκ καπ. Από αυτά ήταν βασικός στα 16 πρωταθλήματος, και στα 11 ευρωπαϊκά, στα πέντε Κυπέλλου και στα τέσσερα Λιγκ καπ. Ο Αφρικάνος έβαλε 14 γκολ (10 στο πρωτάθλημα, τρία στο Γιουρόπα κι ένα στο Λιγκ καπ) και είχε κι οκτώ ασίστ (τέσσερις στο πρωτάθλημα μία στην Ευρώπη, μία στο Κύπελλο και δύο στο Λιγκ καπ). Μεταξύ των γκολ του ένα, το 1-0, στο Μπράγκα-Πόρτο 3-1, άλλο ένα, επίσης το 1-0, στο Μπράγκα-Μαρσέϊγ 3-2 κι ένα, ξανά το 1-0, στο Μπράγκα-Φενέρμπαχτσε 4-1 (στο οποίο είχε κι ασίστ). 
Η Μπράγκα τερμάτισε 4η, πίσω από τους τρεις μεγάλους, στο πρωτάθλημα. Έφτασε στους «8» του Γιουρόπα Λιγκ, όπου αποκλείστηκε από τη Σαχτάρ, την επόμενη ομάδα του Φονσέκα. Και κατέκτησε το Κύπελλο, κερδίζοντας στα πέναλτι την Πόρτο μετά από το 2-2 στο 90λεπτο: ο Αιγύπτιος είχε την ασίστ στο 1-0 και σκόραρε στη διαδικασία των πέναλτι. Μία καλή σεζόν (2015-16) και για την ομάδα και για τον παίκτη με τις 44 συμμετοχές, εκ των οποίων τις 36 ως βασικός…


Δεύτερη σεζόν του Χασάν (2016-17) στην Μπράγκα, αλλά με άλλον προπονητή, τον Πεσέϊρο, που κι αυτός τον εμπιστεύθηκε. Μόνο που όλα άλλαξαν εκεί γύρω στο Δεκέμβρη. Αρχικά απολύθηκε ο Πεσέϊρο, αφού η πετυχημένη επί Φονσέκα ομάδα δεν ρόλαρε. Και στη συνέχεια ο Αιγύπτιος πήγε με την Εθνική του στο Κόπα Άφρικα, χάνοντας όλο το Γενάρη. Κι αυτό ήταν το λιγότερο. Τραυματίστηκε σοβαρά με την Αίγυπτο κι έχασε όλη την υπόλοιπη σεζόν. Συνολικά είχε 23 συμμετοχές: 14 στο πρωτάθλημα, έξι στην Ευρώπη κι από μία σε Κύπελλο και Λιγκ καπ. Βασικός ήταν στις 10 πρωταθλήματος, πέντε Ευρώπης και μία Λιγκ Καπ. 
Ο απολογισμός του ήταν τέσσερα γκολ (δύο στο πρωτάθλημα και δύο στο Γιουρόπα) και πέντε ασίστ (τέσσερις στο πρωτάθλημα και μία στο Λιγκ καπ). Η Μπράγκα τερμάτισε 5η στο πρωτάθλημα και αποκλείστηκε στους ομίλους του Γιουρόπα, αλλά και στα Κύπελλα. Με τον Πεσέϊρο στον πάγκο ο Χασάν ήταν βασικός στις 10 από τις 13 πρώτες αγωνιστικές και στα πέντε από τα έξι ευρωπαϊκά ματς, σκοράροντας μεταξύ άλλων το 1-2 στο Γκεντ-Μπράγκα 2-2.

Τρίτη σεζόν του Χασάν στην Μπράγκα (2017-18), με έναν ακόμη διαφορετικό προπονητή, τον Άμπελ Φερέϊρα. Σύνολο συμμετοχών 34: 20 στο πρωτάθλημα, 10 στο Γιουρόπα Λιγκ, μία στο Κύπελλο και τρεις στο Λιγκ καπ. Από τις 34, οι 19 ως βασικός (12 στο πρωτάθλημα, πέντε στην Ευρώπη και δύο στο Λιγκ καπ). Η παραγωγικότητα του ήταν έξι γκολ (πέντε στο πρωτάθλημα κι ένα στην Ευρώπη) και δύο ασίστ (στο πρωτάθλημα), με την Μπράγκα να τερματίζει 4η στο πρωτάθλημα και να φτάνει στα πρώτα νοκ άουτ του Γιουρόπα.
 Μεταξύ των γκολ του, ένα στο 1-3 από την Μπενφίκα στο πρωτάθλημα κι ένα στο 2-1 επί της Μπασάκσεχιρ στην Ευρώπη. Μπορούμε να προσέξουμε, ότι έως και τον Φλεβάρη ο Άμπελ Φερέϊρα τον είχε στους βασικούς: από τις 24 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, τον είχε χρησιμοποιήσει στις 18, εκ των οποίων στις 13 βασικό. Ξαφνικά, όμως, έπαψε να τον υπολογίζει και στις 10 τελευταίες αγωνιστικές, τον έβαλε μόλις δύο φορές, ως αλλαγή. Κάπως έτσι έχασε το Μουντιάλ ο Χασάν, από εκεί που ήταν σίγουρος.

Αυτή είναι η παρουσία του Χασάν στην Μπράγκα. Και νομίζω ότι δεν την περνάς απαρατήρητη. Απλά μία φορά, πρόπερσι, στάθηκε άτυχος με τον τραυματισμό του και μία φορά, πέρσι, βγήκε αιφνιδιαστικά εκτός πλάνων του προπονητή το τελευταίο τρίμηνο.

Ας έχουμε δε υπόψιν μας, ότι σε αυτή την τριετία ο Αιγύπτιος είχε να ανταγωνιστεί επιθετικούς όπως ο Πορτογάλος Ρουί Φόντε, ο οποίος έκανε μεταγραφή το περασμένο καλοκαίρι στη Φούλαμ με 9 εκ. Ευρώ κι επίσης ήταν στη λίστα του Πέδρο Μαρτίνς,, αλλά κι ο Παουλίνιο, που την περασμένη σεζόν έκανε θραύση (17 γκολ) κι έφτασε μία ανάσα από την αποστολή της Πορτογαλίας στο Μουντιάλ.

Τέλος πάντων, εγώ δεν πρόκειται να κάνω πρόβλεψη για το τι θα κάνει ο Χασάν στον Ολυμπιακό. Άλλωστε, δεν έχω κι ολοκληρωμένη άποψη για τον τρόπο παιχνιδιού του. Αν μη τι άλλο, όμως, καταγράφω την αλήθεια της καριέρας του στην Μπράγκα, όπου σε μία τριετία έκανε 101 παιχνίδια, με 24 γκολ και 15 ασίστ. Γκολ ανάμεσα σε άλλα και στην Πόρτο, στην Μπενφίκα, στη Μαρσέίγ, στη Φενέρ, στην Μπασάκ…

Με την δε Εθνική του, το Γενάρη του 2017, στο Κόπα Άφρικα, στο οποίο αναφέρθηκα παραπάνω, ο Αιγύπτιος έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης, παίζοντας σε δύο από τα έξι παιχνίδια της ομάδας του, λίγα λεπτά στο 0-0 με το Μάλι κι ένα ημίχρονο στο 1-0 με το Μαρόκο, όπου από δική του ασίστ προέκυψε στο 88’ το μοναδικό γκολ κι η πρόκριση στα ημιτελικά.

Γενικά η καριέρα του μας δείχνει ότι είναι φορ που ίσως να του λείπει η διάρκεια κι η σταθερότητα, αλλά μπορεί να κάνει πράγματα, ακόμη και σε μεγάλα παιχνίδια. Ένας «πρωτοδεύτερος» σέντερ φορ, που όποτε πήρε εμπιστοσύνη από τον προπονητή του, μπόρεσε κι έκανε τη διαφορά.

Άσχετο: δηλαδή μπορεί ο Ολυμπιακός την Πέμπτη με την Μπέρνλεϊ να έχει πάγκο με Τοροσίδη, Μεριά, Νάτχο, Γκιγέρμε, Φετφατζίδη, Χασάν;..
 
Top